Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi lastensairaala voitti arkkitehtuurin huippupalkinnon – julkisivussa jopa 13 000 keraamista lankkua

SRV:n rakentama Uusi lastensairaala on valittu vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää palkinnon nyt jo viidettä kertaa.

Voittaja julkistettiin tänään kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä Espoon Otaniemessä Aalto-yliopistolla järjestetyssä tilaisuudessa.

HUSin Uuden lastensairaalan suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto SARC ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivula. Sairaalan arkkitehtuurissa korostuvat avoimuus, kontakti ympäristöön ja lasten huomioiminen sairaanhoidon erityisryhmänä.

Tilat mahdollistavat ensiluokkaisen sairaanhoidon toteutumisen ja omaisten jatkuvan lapsensa vierellä olon.

Suuresta koostaan huolimatta rakennus on sovitettu taitavasti mittakaavallisesti vaativaan ympäristöön, ja värimaailma sekä sisällä että ulkoarkkitehtuurissa on positiivista ja arkailematonta.

Laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella on varmistettu maailman parhaan sairaalan valmistuminen lapsille ja heidän auttajilleen.

Hankkeen pääurakoitsijana toiminut SRV luovutti sairaalan tulevan käyttäjän Husin hallintaan huhtikuun lopussa, alkuperäisestä aikataulusta kaksi kuukautta etuajassa. Uusi lastensairaala korvaa Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhentuneet tilat. Sairaala käynnisti toimintansa syyskuun puolivälissä.

– Uusi lastensairaala on suomalaisen sairaalarakentamisen historian kannalta erityinen hanke. Hanke sai alkunsa lahjoittajien ponnistuksesta. Sairaalaa ryhdyttiin rakentamaan vahvalla yhteistyöllä rakennuttajan, käyttäjien, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden sekä yli 300 aliurakoitsijan kanssa, kertoo SRV:n projektipäällikkö Mirja Serenius

Sereniuksen mukaan hanke oli monella tapaa teknisesti haastava.

Uudessa lastensairaalassa on kahdeksan maanpäällistä kerrosta, kellarikerros ja katolla sijaitseva konehuonekerros. Sairaala pitää sisällään 2 069 huonetilaa, joista 12 leikkaussalia, 16 tehohoitoyksikköä, 118 potilashuonetta ja 220 vastaanotto- tai kuntoutustilaa.

Rakennuksen pinta-ala on lähes 48 000 neliömetriä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuudeltaan sairaalan tilavuus 230 000 m3 vastaa yli kahta eduskuntataloa. Sairaalan näyttävää julkisivua koristaa 180 värikästä lasievää ja yhteensä 13 000 keraamista lankkua.

Koko rakennusaikana työmaalla työskenteli yli 3 600 henkilöä yhteensä 700 henkilötyövuoden ajan.