Shokkiraportti: Länsimetro tukkeutuu jo reilussa 5 vuodessa – "Käsittämätöntä ja pöyristyttävää"

LIIKENNE HSL esittää Matinkylään 100 miljoonan kääntöraidetta, jotta länsimetron kapasiteetti saadaan riittämään.

Metron kapasiteetti uhkaa jäädä Espoon osuudella liian pieneksi. Jo nyt Matinkylän junat ovat täysiä ruuhka-aikaan. JOHANNA ERJONSALO

Minna Airamaa

Rakenteilla oleva metrojatke Matinkylästä Kivenlahteen uhkaa jo pian valmistumisen jälkeen olla liian ahdas, jotta se voisi kuljettaa voimakkaasti kasvavan alueen matkustajat. HSL:n arvion mukaan kapasiteetti ylittyy jo 2020-luvun puolivälin paikkeilla, jolloin metro toimii vielä kuljettaja-ajolla ja sen vuoksi automaattimetroa harvemmalla vuorovälillä.

HSL on päivittänyt ennusteita metron matkustajamääristä vuodelle 2030. Päivitetyn ennusteen mukaan Kivenlahdesta tulevan linjan matkustajamäärät ylittävät maksimikapasiteetin jo Urheilupuiston aseman kohdalla, mikäli toinen metrolinja jää Tapiolaan kuten tälläkin hetkellä, eikä automaattimetroa ole.

HSL:n hallitus saa tiistaina eteensä toimenpideohjelman, jolla Kivenlahden liikennöintiä yritetään turvata. HSL:n keskeisin esitys on, että Matinkylään on louhittava kääntöraiteet ja metron automatisointi tulee aloittaa heti ensi vuoden alusta. Kääntöraide viivästyttäisi metrojatkeen valmistumista noin 1,5 vuodella ja maksaisi noin 100 miljoonaa euroa.

Asiasta päättävät viime kädessä Espoo ja Helsinki, jotka omistavat metroa rakentavan Länsimetro Oy:n.

HSL:n esityksessä todetaan, että jos mitään ei tehdä, koko länsimetron liikennöintikapasiteetti uhkaa jäädä riittämättömäksi 2030-luvulla. Vaikka metro ehdittäisiin automatisoida, kapasiteetti riittäisi juuri ja juuri, jos käyttäjämäärät kasvavat maksimiennusteen mukaan.

Espoossa HSL:n esitys otettiin vastaan ristiriitaisesti. Kaupungin konserniohjauksesta vastaavan jaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sdp.) ei säästele sanojaan.

– Tämä on täysin käsittämätöntä ja pöyristyttävää. Nyt on tärkeintä minimoida espoolaiselle veronmaksajalle koituvat vahingot. Tämä ei voi jäädä vain espoolaisten maksettavaksi, Guzenina vaatii.

Guzeninan mukaan tilanne johtuu HSL:n suunnitteluvirheestä, jossa liikennemäärien kasvua ei osattu ennakoida.

– Tilanteesta ei voi syyttää yksin automatisoinnin kaatumista. Jo siinä tilanteessa HSL:n olisi pitänyt reagoida kapasiteettiongelmiin, Guzenina suomii.

Guzenina arvioi, että sekä nykyisen länsimetron että sen jatkeen kapasiteettiongelmien korjaamiseksi tarvitaan sekä Matinkylän kääntöraidetta että lisää suoria linjoja Länsiväylälle.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo on varovaisempi. Hänen mukaansa Matinkylän kääntöraiteelle on vaihtoehtoja.

– HSL:n hallitus on nostanut yhden vaihtoehdon esiin, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Mielestäni nyt ei ole oikea aikaikkuna Matinkylän kääntöraiteelle, Isotalo sanoo.

Sitä, että länsimetron ensimmäinen vaihe valmistui reilusti myöhässä ja budjetin ylittäneenä, sama uhkaa toistua toisen vaiheen kanssa ja siitä huolimatta lopputulos uhkaa jäädä riittämättömäksi kapasiteetiltaan, Isotalo kommentoi varovaisesti.

– En suostu pitämään tätä epäonnistumisena. On selvää, että automaattimetro tarvitaan, kapasiteettiongelmat johtuvat siitä luopumisesta. Infra, joka on rakennettu, toimii. Käytettävyyden osalta murheita ovat tuottaneet enemmänkin kalusto- ja henkilöstöongelmat.

HSL:n osastonjohtaja Tero Anttila muistuttaa, että paljon riippuu siitä, miten metrojatkeen varren, erityisesti Finnoon, maankäyttö etenee. HSL:n syyksi hän ei kapasiteettivajeeseen johtanutta suunnitteluvirhettä kuitenkaan ota.

– Hankesuunnitelmasta ovat vastanneet Espoo, Helsinki ja Länsimetro ja HSL:n rooli on ollut siinä pieni. Kun suunnitelmaa 2011 tehtiin, HSL oli vuoden vanha, Anttila huomauttaa.

Anttila tuo esiin myös sen, että länsimetron liikennöinnistä saatiin kokemuksia vasta viime talvena.

– Esimerkiksi moni luotettavuuteen liittyvä asia tuli uutena asiana esiin vasta silloin.

Lue myös:Pöytäkirjat paljastavat: Metro tukkeutuu, koska poliitikot tekivät ison virheen 2008

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 6. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 7. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 8. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 9. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 13. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 14. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 15. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 8. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 9. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 15. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.