Kaksi vuotta piinannut remontti kohta valmis – asukkaat ideoivat suuren katujuhlan Töölössä

TAPAHTUMA Töölöläiset aikovat jäljestää Meklun katujuhlat Mechelininkadun korjaustöiden valmistuttua.

Mechelininkatu muuttuu ensi toukokuussa asukkaiden ideoimaksi juhlakaduksi. – Remontin valmistuminen merkitsee töölöläisille suunnittoman paljon, sanoo stadiluotsi Jarkko Laaksonen. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Harvoin kuulee, että alueen asukkaat odottavat katuremontin valmistumista niin paljon, että sen kunniaksi järjestetään katujuhlat.

Näin tulee tapahtumaan Mechelininkadulla Töölössä, kun kaksi vuotta kestänyt katuremontti on ensin vuodenvaihteessa valmistunut. "Meklun katujuhlat" järjestetään toukokuussa.

– Asukkaat kokevat, että katu kuuluu jälleen vihdoin heille ja sitä on syytä juhlia, kertoo kaupungin eteläisen suurpiirin stadiluotsi Jarkko Laaksonen

Laaksonen huomasi Töölön Facebook-sivuilla kesän lopussa aiheesta käydyn keskustelun ja lähti mukaan puuhaamaan tapahtumaa stadiluotsin ominaisuudessa eli saattamaan ihmisiä yhteen, ideoimaan ja hoitamaan tapahtumaa varten tarvittavat lupa-asiat kaupungin kanssa kuntoon.

– Tarkoitus on järjestää kaikille kaikkea. Julkisista palveluista kirjasto on jo lupautunut mukaan, toivottavasti myös koulu ja päiväkotikin.

Toukokuussa Mechelininkatu eli Meklu muuttuu isoksi juhlakaduksi. Kadun varrelle on tulossa tuoleja, pöytiä ja kojuja. Myös kadun sulkemista harkitaan. Sulkemiseen täytyy anoa lupaa kaupungilta.

– Toivomme, että juhlassa olisi läsnä menneisyys ja tulevaisuus. Toivottavasti siitä tulisi vuotuinen perinne, kertoo tapahtuman alkujaan ideoinut töölöläinen Heljä Misukka

Tapahtuman järjestämistä varten Facebookiin perustettiin alkusyksystä Meklun katujuhlat -niminen ryhmä, jossa on jo lähes 120 jäsentä. Asukkaat järjestivät syyskuussa ensimmäisen suunnittelukokouksen. Toinen tapaaminen on tarkoitus järjestää torstaina 11. lokakuuta. Paikka tarkentuu myöhemmin ryhmän sivulla.

– Juhlan pitää näyttää töölöläiseltä. Emme halua kopioida sitä muilta, sanoo Misukka.

Muun muassa Isoroballa juhlittiin alkuvuonna kävelykadun avajaisia.

Mechelininkadun remontti on aiheuttanut valtavia autojonoja niin Töölön kuin sataman suuntaan.

Katujuhliin toivotaan mukaan alueen yrityksiä, kuten ravintoloita, kahviloita, partureita ja kampaamoita, jotka voisivat esimerkiksi tehdä vaikkapa "kympin meikkejä tai kampauksia". Liikkeet olisivat auki koko tapahtuman ajan.

– Usein tarvitaan joku tunteita herättävä juttu. Tämä on ollut sellainen. Onhan kaksi ollut pitkä aika odottaa remontin valmistumista, Mechelininkadun varrella asuva Misukka sanoo.

Mechelininkadun lisäksi ainakin Hesperianpuisto tulee olemaan yksi juhlan tapahtumapaikoista.

 Usein tarvitaan joku tunteita herättävä juttu. Tämä on ollut sellainen."

Mechelininkatu on yksi Helsingin vilkasliikenteisemmistä kaduista, jossa kulkea reilusti yli 20 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Samaan aikaan se on keskikaistaleineen ollut yksi alueen asukkaiden ja muidenkin vilkkaasti käyttämä kulkuväylä.

Tieto remontista synnytti aikanaan poikkeuksellisen kovan vastustuksen. Katutöitä ilmoitti vastustavansa jopa parikymmentä taloyhtiöitä. Erityisen suurta vastustusta aiheutti satavuotiaiden lehmusten kaataminen.

Remontin valmistuminen on meille valtavan iso asia."

Taivallahden peruskoulun vanhemmat ovat olleet huolissaan lasten turvallisesta koulutiestä. Rollaattorilla liikkuvien vanhusten on ollut vaikeaa päästä ulkoilemaan, kun katu on ollut pelkkää sepeliä.

– Remontin valmistuminen on meille valtavan iso asia. Kun yhtäkkiä tajusin, ettei tämä kestäkään loppuelämää, niin ajattelin, että tätä täytyy juhlia, Misukka naurahtaa ideaansa järjestää kadun valmistumisjuhlat.

Kahden vuoden jättiremontti

Mechelininkatu uusitaan vuosina 2017–2018 Leppäsuonkadun ja Nordenskiöldin aukion väliltä.

Remontti valmistunee vuodenvaihteessa.

Remontin aikana kadun kunnallistekniikka ja raitiokiskot uusitaan.

Ajoradat rakennetaan uudestaan.

Kadun molemmille reunoille lisätään yksisuuntaiset pyöräkaistat. Ilta- ja yöpysäköinti poistuu.

Kaadettujen lehmusten tilalle istutetaan uudet puut.

Noin 16 miljoonaa euroa maksava remontti valmistunee vuodenvaihteessa.

Tiedottamista varten on perustettu verkkosivut osoitteessa www.mechelininkatu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.