Kaksi vuotta piinannut remontti kohta valmis – asukkaat ideoivat suuren katujuhlan Töölössä

TAPAHTUMA Töölöläiset aikovat jäljestää Meklun katujuhlat Mechelininkadun korjaustöiden valmistuttua.

Mechelininkatu muuttuu ensi toukokuussa asukkaiden ideoimaksi juhlakaduksi. – Remontin valmistuminen merkitsee töölöläisille suunnittoman paljon, sanoo stadiluotsi Jarkko Laaksonen. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Harvoin kuulee, että alueen asukkaat odottavat katuremontin valmistumista niin paljon, että sen kunniaksi järjestetään katujuhlat.

Näin tulee tapahtumaan Mechelininkadulla Töölössä, kun kaksi vuotta kestänyt katuremontti on ensin vuodenvaihteessa valmistunut. "Meklun katujuhlat" järjestetään toukokuussa.

– Asukkaat kokevat, että katu kuuluu jälleen vihdoin heille ja sitä on syytä juhlia, kertoo kaupungin eteläisen suurpiirin stadiluotsi Jarkko Laaksonen

Laaksonen huomasi Töölön Facebook-sivuilla kesän lopussa aiheesta käydyn keskustelun ja lähti mukaan puuhaamaan tapahtumaa stadiluotsin ominaisuudessa eli saattamaan ihmisiä yhteen, ideoimaan ja hoitamaan tapahtumaa varten tarvittavat lupa-asiat kaupungin kanssa kuntoon.

– Tarkoitus on järjestää kaikille kaikkea. Julkisista palveluista kirjasto on jo lupautunut mukaan, toivottavasti myös koulu ja päiväkotikin.

Toukokuussa Mechelininkatu eli Meklu muuttuu isoksi juhlakaduksi. Kadun varrelle on tulossa tuoleja, pöytiä ja kojuja. Myös kadun sulkemista harkitaan. Sulkemiseen täytyy anoa lupaa kaupungilta.

– Toivomme, että juhlassa olisi läsnä menneisyys ja tulevaisuus. Toivottavasti siitä tulisi vuotuinen perinne, kertoo tapahtuman alkujaan ideoinut töölöläinen Heljä Misukka

Tapahtuman järjestämistä varten Facebookiin perustettiin alkusyksystä Meklun katujuhlat -niminen ryhmä, jossa on jo lähes 120 jäsentä. Asukkaat järjestivät syyskuussa ensimmäisen suunnittelukokouksen. Toinen tapaaminen on tarkoitus järjestää torstaina 11. lokakuuta. Paikka tarkentuu myöhemmin ryhmän sivulla.

– Juhlan pitää näyttää töölöläiseltä. Emme halua kopioida sitä muilta, sanoo Misukka.

Muun muassa Isoroballa juhlittiin alkuvuonna kävelykadun avajaisia.

Mechelininkadun remontti on aiheuttanut valtavia autojonoja niin Töölön kuin sataman suuntaan.

Katujuhliin toivotaan mukaan alueen yrityksiä, kuten ravintoloita, kahviloita, partureita ja kampaamoita, jotka voisivat esimerkiksi tehdä vaikkapa "kympin meikkejä tai kampauksia". Liikkeet olisivat auki koko tapahtuman ajan.

– Usein tarvitaan joku tunteita herättävä juttu. Tämä on ollut sellainen. Onhan kaksi ollut pitkä aika odottaa remontin valmistumista, Mechelininkadun varrella asuva Misukka sanoo.

Mechelininkadun lisäksi ainakin Hesperianpuisto tulee olemaan yksi juhlan tapahtumapaikoista.

 Usein tarvitaan joku tunteita herättävä juttu. Tämä on ollut sellainen."

Mechelininkatu on yksi Helsingin vilkasliikenteisemmistä kaduista, jossa kulkea reilusti yli 20 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Samaan aikaan se on keskikaistaleineen ollut yksi alueen asukkaiden ja muidenkin vilkkaasti käyttämä kulkuväylä.

Tieto remontista synnytti aikanaan poikkeuksellisen kovan vastustuksen. Katutöitä ilmoitti vastustavansa jopa parikymmentä taloyhtiöitä. Erityisen suurta vastustusta aiheutti satavuotiaiden lehmusten kaataminen.

Remontin valmistuminen on meille valtavan iso asia."

Taivallahden peruskoulun vanhemmat ovat olleet huolissaan lasten turvallisesta koulutiestä. Rollaattorilla liikkuvien vanhusten on ollut vaikeaa päästä ulkoilemaan, kun katu on ollut pelkkää sepeliä.

– Remontin valmistuminen on meille valtavan iso asia. Kun yhtäkkiä tajusin, ettei tämä kestäkään loppuelämää, niin ajattelin, että tätä täytyy juhlia, Misukka naurahtaa ideaansa järjestää kadun valmistumisjuhlat.

Kahden vuoden jättiremontti

Mechelininkatu uusitaan vuosina 2017–2018 Leppäsuonkadun ja Nordenskiöldin aukion väliltä.

Remontti valmistunee vuodenvaihteessa.

Remontin aikana kadun kunnallistekniikka ja raitiokiskot uusitaan.

Ajoradat rakennetaan uudestaan.

Kadun molemmille reunoille lisätään yksisuuntaiset pyöräkaistat. Ilta- ja yöpysäköinti poistuu.

Kaadettujen lehmusten tilalle istutetaan uudet puut.

Noin 16 miljoonaa euroa maksava remontti valmistunee vuodenvaihteessa.

Tiedottamista varten on perustettu verkkosivut osoitteessa www.mechelininkatu.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut