Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Toimeentulotuen siirto yllätti Kelan ja vapaaehtoiset auttajat – ”Tapaan lapsia, jotka eivät ole saaneet juustoa 2 vuoteen”

Toimeentulotuen perusosan siirto Kelaan viime vuoden alussa on johtanut siihen, että ihmisiä putoaa tyhjän päälle. Se on havaittu sekä kunnissa, jotka myönsivät tuen aiemmin, että vapaaehtoisjärjestöissä, kertoo Helsingin Sanomat

HS uutisoi, että Facebookissa toimivan Apuna ry:n Heidi Jaari ja Merja Rantasalmi saavat avunpyyntöjä jatkuvasti. Köyhillä lapsiperheillä ei ruoka tahdo riittää.

Avunpyyntöviestien määrä on lisääntynyt, Jaari sanoo.

– Se alkoi heti, kun toimeentulotuki siirtyi Kelalle. Sosiaalitoimistosta sai ennen apua hätätilanteeseen, nyt ei, hän kertoo HS:n haastattelussa.

Yhdistys avustaa nyt lähes viittäsataa perhettä muun muassa lahjakorteilla, ruokakasseilla ja maksamalla laskuja.

Jaarin mukaan heille tulee pyyntöjä ihmisiltä, joita viranomainen on kehottanut kääntymään puoleemme.

– Eihän sen näin pitäisi mennä.

Tuen myöntäminen on muuttunut kaavamaisemmaksi, HS kertoo. Muutoksen vahvistaa keväällä julkaistu Sosiaalibarometri, jota varten lähetettiin kysely kuntiin, sosiaalityöntekijöille, Kelan johtajille ja puolelle Kelan toimihenkilöistä.

Yksilöllisiä tilanteita ei enää huomioida tuesta päätettäessä, sanovat barometriin vastanneet sosiaalityöntekijät ja Kelan toimihenkilöt.

Kela myös vetää tiukempaa linjaa kuin kunnat. Kunnissa menee aikaa Kelan päätösten selvittelyyn ja virheiden oikomiseen sekä kohtuuttomien tilanteiden korjaamiseen.

Ehkäisevän toimeentulotuen kulut myös kasvoivat eikä uudistus vähentänytkään kuntien menoja kuten odotettiin, HS kertoo. Kymmenen miljoonan euron vähennyksen sijaan menot kasvoivatkin 10–12 miljoonaa euroa.

Kukaan ei halua avun tarvitsijaksi tai nauti siitä, että joutuu pyytämään apua, Jaari korostaa HS:n jutussa. Sen sijaan moni häpeää tilannettaan.

– Kysymys ei ole siitä, että ihmiset eivät yritä. He ovat surullisia, yksinäisiä, lannistettuja.

Hän on myös nähnyt, miten apu vaikuttaa: elämänhalu palaa, autettu alkaa etsiä työtä, jotkut jopa tulevat mukaan auttamaan muita.

Auttaminen on ihanaa, hän sanoo. Yöunet kuitenkin menevät lasten takia.

– Tapaan joskus lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia. He eivät ole saaneet niitä pariin vuoteen.