Mustikkamaalta etsitään pieniä aarteita

RETKEILY Rannasta on helppo löytää historiallisia kiviä sekä posliinipalasia ja fossiileita, joita kauppalaivat jättivät jälkeensä satoja vuosia sitten.

Geologi Antti Salla esittelee vanhaa laivojen kiinnitysrengasta Mustikkamaan kalliolla. Takana rakennetaan Sompasaarta. Johanna Erjonsalo

Aapo Siippainen

Mustikkamaan rantakalliot ovat geologinen nähtävyys, joka on yksi Helsingin monipuolisimmista.

Kuka tahansa voi löytää alueelta helposti jälkiä, jotka kertovat alueen historiaa satojen ja tuhansien miljoonien vuosien takaa.

Tutkimusretkikannattaa aloittaa Isoisänsillan päässä olevalta vanhalta betonilaiturilta.

Rannalla on sadoittain ja jopa tuhansittain pieniä kiviä, jotka eivät kuulu luonnostaan suomalaiseen maaperään. Kyse on painolastikivistä, jotka ovat tulleet 1600- ja 1700-luvuilla keskieurooppalaisten purjelaivojen mukana.

– Osa laivoista saapui Suomeen ilman lastia, mutta kyytiin oli lapioitu tonneittain kiviä painoksi, jotta laiva ei kallistelisi liikaa kovissa tuulissa, helsinkiläinen geologi Antti Salla kertoo ja pyörittelee peukalon kokoisia kiviä kämmenellään.

Helsingissä painolastikivet kaadettiin maahan ja mereen Mustikkamaan kohdalla, koska Helsingin satama oli 1600-luvulta alkaen Pohjoisrannassa ja sen jälkeen Sörnäisissä.

– Painolastikivinä oli pääasiassa pii- ja kalkkikiveä, mutta mukaan joutui myös posliinia, lasia, tiilenpalasia ja kivihiiltä – kaikkea mitä rannoilta on saatu lapioitua mukaan. Geologian tutkimuskeskus on päätellyt, että kivet ovat lähtöisin Alankomaista ja Brittein saarilta, Salla sanoo.

Isoisänsillan kupeesta löytyy painolastikivistä myös simpukoiden ja kotiloiden fossiileja, jollaisia Helsingin kallioperästä ei löydy.

– Tämä kotilofossiili on noin 400 miljoonaa vuotta vanha, Salla esittelee pikkurillin kynnen kokoista löytöään.

– Suomalainen kallioperä on vanhemmalta ajalta, jolloin maailmassa ei ollut eliöitä, jotka olisivat voineet muuttua fossiileiksi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Laivojen mukana tulleiden painolastikivien joukossa on pii- ja kalkkikiveä, sekä posliinia, lasia ja kivihiiltä. Keskellä on pieni simpukan fossiili. Antti Salla on kerännyt kaikki kivet Mustikkamaan rannasta.

Antti Salla kertoo, että Mustikkamaan kallion jäljet ovat syntyneet vajaat 2 miljardia vuotta sitten, kun suuren vuoriston juuret olivat pehmeää kiviainesta.

Mannerjäätikkö peitti Pohjois-Euroopan jääkaudella noin 20 000 vuotta sitten.

Suomen päällä jää oli paksuimmillaan noin kolmen kilometrin paksuinen. Luoteesta kaakkoon kulkeneen jäätikön painamia uurteita on nähtävissä eri puolilla Helsinkiä. Mustikkamaalla esimerkiksi Korkeasaaren porttirakennuksen lähellä ne erottuvat selvästi.

– Jää kuljetti mukanaan kiviä, joista pienimmät toimivat kuin hiekkapaperi ja silottivat kalliota. Isommat kivet naarmuttivat kallion pintaan uurteita.

Jääkauden päättyminen noin kymmenentuhatta vuotta sitten on geologian ajanlaskussa kuin eilinen, jos sitä vertaa Suomen kohdalla olleen vuoriston syntyyn 1,9 miljardia vuotta sitten.

Salla kehottaa kiinnittämään huomion Mustikkamaan kallion valkoisiin ja tummiin kohtiin. Tällaista seoskiveä eli migmatiittia syntyy osittaisen sulamisen tuloksena kovassa kuumuudessa vuoristojen juuriosissa. Siitä näkee, kuinka vahvinkin kallio on antanut periksi sulalle kivelle.

– Vaaleiden kohtien alueella kivi on ollut sulaa ja tummien kohdalla kiinteää tai pehmeää. Olot olivat vastaavat kuin syvällä nykyisten Alppien tai Himalajan alla. Tällä kohdalla olikin aikanaan Alppien tai kenties Himalajan korkuinen vuoristo, Salla arvioi.

Tilaa Helsingin Uutisten maksuton uutiskirje tästä. Saat koosteen päivän kiinnostavimmista uutisista sähköpostiisi joka päivä klo 14. Eikä maksa mitään.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jättimäiset vanhat purjelaivat jälleen Helsinkiin – täältä ne voi bongata ja kurkistaa sisään 22.9.2018 16:35
  2. Tiesitkö tämän aarteiden etsinnästä valtionmailla? Sotamuistot jäävät metsään 27.6.2018 16:30
  3. "Ilman rautaakin voi punnertaa" – Lue asiantuntijoiden vinkit ilmaiseen liikuntaan kotona, puutarhassa ja metsäretkellä 28.4.2018 9:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut