Nuoren lapsiperheen arki Kalasatamassa sai kansainvälistä huomiota – "Taivalkoskellakaan elämä ei ollut niin yhteisöllistä kuin täällä"

ASUMINEN Kolmikymppinen lapsiperhe arvostaa Kalasataman yhteisöllisyyttä ja uusia innovaatioita.

Saana Tynin ja Henri Hahon perhe rakastui Kalasataman uuteen kotiin vuosi sitten. Pikkuruiset Rosa ja Romeo ovat jo lähes paljasjalkaisia Kalasataman asukkaita. Päivi Tuovinen

Jari Pietiläinen

Harvat helsinkiläiset ovat yhtä hehkussa oman kotikaupunginosansa puolesta kuin Kalasatamassa asuvat Henri Haho, 27, ja Saana Tyni, 30.

Kun muuttoauto toi heidät, Rosan, 3, ja Romeon, 1, sekä kodin tavarat Leonkadulle, he kaikki tiesivät jo, että nyt tultiin todelliseen The Kotiin.

– Kyllä tämä tuntui jo heti ihan ensisilmäyksellä siltä, että tänne sitten muutetaan. Jo itse talo on todella kiva ja hyvällä paikalla, mutta koko Kalasatamassa on paljon hyviä palveluja, esimerkiksi kaupunkipyöriä, eko- ja sähköautomahdollisuus sekä kauppakassipalvelu, Saana Tyni suitsuttaa.

Haho ja Tyni ovat mukana Koti puhtaaksi -perheyrityksessä, jolla on toimintaa Helsingin lisäksi myös Tampereella.

Alun perin pariskunta haki Kalasatamasta toimistotilaa, mutta tilaisuuden tullen he päättivätkin yhdistää sen kodin yhteyteen.

– Talon alakerrassa on kaikille yhteinen työ- ja neuvotteluhuone sekä liikuntatila. Talon asukkaille ne ovat ilmaisia ja pientä maksua vastaan myös yrittäjät voivat käyttää tiloja, Henri Haho kertoo.

– Tämäkin puhui muuton puolesta, sillä ainakaan vielä ei erillistä toimistoa ole tarvinnut pystyttää.

Viime kesänä Tyni sai idean järjestää talon alakertaan lasten tanssikurssin. Kiinnostus ylitti kaikki odotukset: mukaan lähti lopulta nelisenkymmentä 3–5-vuotiasta lasta. Nyt tunteja pidetään kolmesti viikossa.

– Lapsia tuli niin paljon, että minun piti jakaa heidät useampaan ryhmään ja hankkia lisää tanssinopettajia, Tyni naurahtaa.

– Tanssitunnilla on parasta huomata se, että lapset aivan selvästi tulevat sinuiksi oman kehonsa kanssa. Ja jos se antaa kipinän jatkaa tanssiharrastusta, mikäpä sen mukavampaa.

Hahon ja Tynin perhe on vuodessa kotiutunut Kalasatamaan erinomaisesti. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Yhteisöllisyys korostuu myös Kalasataman omassa Facebook-ryhmässä, jota Haho ja Tyni seuraavat aktiivisesti.

– Ryhmästä on tullut hyvä apu, kun tarvitaan mitä tahansa apua. Juuri äskettäin etsin varapatjaa, kun meille oli tulossa vieraita. Meni vain hetki ja yksi ryhmäläinen kertoi, että häneltä voi tulla patjan hakemaan, Tyni myhäilee.

– Olen kotoisin Taivalkoskelta. Vaikka se on pieni pitäjä, jossa valtaosa tuntee toisensa, ei elämä sielläkään ollut niin yhteisöllistä kuin Kalasatamassa.

Nuoren lapsiperheen arki saa kansainvälistä huomiota hyvin pian. Saksalainen Zweites Deutsches Fernsehen -televisiokanava kuvasi kesällä Hahon ja Tynin perheen elämää Plan B -nimiseen sarjaan.

Tuttuja kasvoja nähdään 22. syyskuuta ZDF:n kanavalla, kun silloin esitettävä puolen tunnin mittainen jakso kertoo älykkäästä asumisesta Kalasatamassa.

– Jaksossa kuvataan meidän arkeamme aamuheräämisestä iltapalalle saakka. Ohjelmassa tutkitaan muun muassa sitä, miten perhe hyödyntää Kalasatamassa olevaa älykästä kaupunki-infraa, Haho kertoo.

Plan B:n kuvauskohteita olivat Alepa-fillarit, Ekorentin yhteiskäyttöautot, IMU-jätejärjestelmä ja Kalasataman erilaiset yhteiskäyttötilat.

– Tämän lisäksi kuvattiin lähiympäristöä eli Mustikkamaata ja Korkeasaarta. Kävimme työpäivän jälkeen kuvausryhmän kanssa eläintarhassa.

– Toimme kuvauksissa esille muun muassa sen, miten meidän yrityksemmekin on hyötynyt näistä palveluista. Olemme työskennelleet yhteiskäyttötiloissa ja jos auton tarvetta on ollut, alakerrassa on aina ollut Nissan Leaf yhden napin painalluksen päässä, Haho kiittelee.

Nuoren perheen lapset Rosa ja Romeo kasvavat kilpaa uuden Kalasataman kanssa. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.