Kelluvat talot kestävät myrskyä – uutta kaupunkirantaa syntyy Helsinkiin 5 kilometriä: "Ainutlaatuista"

VERKKOSAARI Kaupunkilaiset saavat käyttöönsä monta kilometriä viihtyisää rantaa.

Arkkitehti Salla Hoppu esittelee paikkaa, johon kelluvia taloja on suunniteltu. Rannassa on tällä hetkellä merestä nostettu hylky. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Helsingin periaatteisiin kuuluu, että kaupungin merenrannat on tarkoitettu julkiseksi tilaksi. 2020-luvun alussa Kalasatamaan syntyy uutta kaupunkirantaa noin viisi kilometriä ja siinä kiinni olevaan Arabianrantaan puolitoista kilometriä.

– Se on hieno periaate. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa, kertoo arkkitehti Salla Hoppu

Hoppu on suunnitellut Verkkosaaren eteläosan asemakaavan.

Verkkosaaren alueen ranta tunnetaan parhaiten suunnitelmasta, jossa meren päälle rakennetaan kelluvia asuintaloja. Hoppu korostaa, että uudesta kaupunkirannasta pääsevät nauttimaan myös muut kuin Verkkosaaren asukkaat.

– Rantaan on suunniteltu palveluja, liiketiloja ja pienvenesatama.

Vaikka virallista uimarantaa Verkkosaareen ei Hopun mukaan tule, on meren äärelle mahdollista päästä veteen laskevien portaiden kautta. Verkkosaareen on suunniteltu myös Altaan tyylistä uimalaa.

Varhaisessa suunnitelmassa Verkkosaareen oli tarkoitus rakentaa kapeita kanavia. Ne olisivat näyttäneet, missä saaren alkuperäiset rajat kulkivat ennen kuin maat sulautettiin yhteen. Alkuperäinen rantaviiva kulki Sörnäisten rantatien kohdalla. Suunnitelmasta luovuttiin korkeiden kustannusten takia.

– Verkkosaareen tulee kuitenkin yksi lyhyempi noin kymmenen metriä leveä kanava. Kanava tulee paikkaan, joka jakaa Verkkosaaren pohjois- ja eteläosan, Hoppu esittelee.

Verkkosaaren eteläosassa toimii tällä hetkellä jo Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus. Sen viereen rakennetaan muun muassa Keskon uutta pääkonttoria, Kesko Kampusta. Ensimmäiset asuintalot valmistuvat vuoden 2019 aikana.

Salla Hoppu kertoo, että Verkkosaari on vaikea paikka talojen rakentamiseen, koska maaperä painuu ja liikkuu sivusuunnassa.

– Kadut rakennetaan paalulaatoille ja rakennukset paalutetaan. Verkkosaaresta on löytynyt pilaantunutta maata ja rantaa on täytetty jätteillä, joten maaperän puhdistusta on tehtävä paljon.

Onko asuintalojen rakentaminen Verkkosaareen järkevää?

– Rakentaminen on taloudellisesti järkevää, koska tämä on haluttua aluetta lähellä kantakaupunkia. Helsingin kaupunki ei suunnittelisi aluetta tappiolla.

Verkkosaaren rakentaminen on Sörnäistenniemeä tehokkaampaa.

– Isompi asuntomäärä kompensoi kustannuksia, Hoppu laskee.

Huomiota herättäneet kelluvat talot valmistuvat 2020-luvulla. Tarkkoja piirustuksia suunnitelmista ei ole vielä olemassa.

– Kelluvat talot tulevat olemaan enintään kaksikerroksisia ja niihin voi tulla kaikille esimerkiksi omat venepaikat. Talot rakennetaan merenpohjaan ankkuroitujen betoniponttonien päälle, jotka kestävät hyvin suomalaisia talviolosuhteita.

Hollannissa kelluvat talot ovat olleet suosittuja. Hoppu sanoo, että arkkitehdit ovat hakeneet sieltä ideoita myös Suomeen. Pääkaupunkiseudulla kelluvaa rakentamista on nähty Keilaniemessä ja Katajanokalla.

– Katajanokan taloissa työskentelevät ovat kertoneet, että sisällä saattaa tuntua pientä liikettä. Talo ei kuitenkaan heilu kovassakaan syysmyrskyssä. Verkkosaaren ranta on suojaisampi kuin Katajanokka.

LUE LISÄÄ: Helsingin Uutisten Kalasatama-liite kertoo, mitä Helsingin uudesta kaupunginosasta löytyy nyt ja tulevaisuudessa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut