"Lintukoto lapsiperheille" – näillä 8 alueella syntyperäisten helsinkiläisten osuus on suurin

TILASTO Lapsuudenmaisemiin Torpparinmäkeen muutetaan takaisin perhettä perustaessa.

Linda oli lapsensa kanssa liikenteessä Torpparinmäessä. Hän pitää aluetta luonnonläheisenä ja rauhallisena lintukotona lapsiperheille. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Syntyperäisten helsinkiläisten osuus asukkaista on Helsingin peruspiireissä suurinta Tuomarinkylässä, johon kuuluvat Paloheinä, Torpparinmäki ja Haltiala. Syntyperäisten osuus oli tällä alueella vuodenvaihteen 2017-2018 tilaston mukaan liki 54 prosenttia.

Saman tilaston kakkossijalla on Itä-Pakila ja kolmossijalla Länsi-Pakila. Muutosta syntyperäisten helsinkiläisten prosentuaalisesti eniten kansoittamien asuinalueiden tilastossa verrattuna vuodenvaihteeseen 2010-2011 ei juuri ole tapahtunut: seitsemän vuotta sitten kärkikolmikko oli sama ja samassa järjestyksessä.

Myös prosenttiosuudet ovat melkolailla samaa suuruusluokkaa. Seitsemän vuotta sitten Tuomarinkylän asukkaista liki 56 prosenttia oli syntyperäisiä helsinkiläisiä.

Tilaston omakotitaloaluevoittoisessa kärkikymmenikössä Vartiokylän on korvannut Myllypuro.

– Olen syntynyt Helsingissä, puolisoni ja lapseni ovat syntyneet täällä Torpparinmäessä. Tiedän, että täällä on paljon sellaisia asukkaita, jotka ovat viettäneet lapsuutensa täällä, mutta asuneet välillä jossain muualla. He ovat palanneet synnyinseudulleen, kun ollaan perheenperustamisvaiheessa, kertoo lastenvaunuja työntävä Linda

Hänen puolisonsa vanhoja kouluaikojen kavereita on niin ikään muuttanut takaisin omakotitalovaltaiseen Torpparinmäkeen.

– Lapsiperheille Torpparinmäki on lintukoto, sen takia tämä asuinalueena varmaan vetää paluumuuttajia, Linda jatkaa.

Hän kehaisee alueen luonnonläheisyyttä.

– Palveluja täällä ei ihan hirveästi ole, mikä varmaan omalla tavallaan vaikuttaa alueen rauhallisuuteen.

Alueella sijaitsee muutama päivittäistavarakauppa. Ravintolaelämässä tapahtui suuri mullistus keväällä, kun ravintola Torpparin tilalle Lainlukijantielle avasi Kulma – Keittiö & Baari -niminen kortteliravintola.

Torpparinmäkeä rajaavan Tuusulanväylän kohtaan, jossa Yhdyskunnantie alittaa väylän, rakennetaan parhaillaan uusia bussien vaihtopysäkkejä kaistajärjestelyineen. Pysäkit mahdollistavat vaihdon Tuusulanväylää liikennöivistä busseista katuverkolla liikennöiviin busseihin.

Määrällisesti eniten syntyperäisiä helsinkiläisiä asui väkirikkaassa Vuosaaren peruspiirissä, heitä oli siellä viime vuodenvaihteessa 16 364 henkeä. Syntyperäisten prosenttiosuudellaan Vuosaari ei mahdu kärkikymmenikköön.

Vähiten syntyperäisiä helsinkiläisiä asui prosentuaalisesti Alppiharjun peruspiirissä, jossa heitä oli vuodenvaihteessa vajaa 28 prosenttia. Toiseksi vähiten asui Kallion peruspiirissä, kolmanneksi vähiten Pasilan peruspiirissä.

Lähteet: Helsingin kaupungin kaupunkitutkimus- ja tilastot, Tilastokeskus.

Syntyperäiset helsinkiläiset

Peruspiirit, joissa syntyperäisten helsinkiläisten osuus suurin:

Tuomarinkylä 53,9 prosenttia.

Itä-Pakila 53,7 prosenttia.

Länsi-Pakila 52,4 prosenttia.

Suutarila 49,3 prosenttia.

Kulosaari 47,9 prosenttia.

Laajasalo 47,6 prosenttia.

Malmi 47,0 prosenttia.

Maunula 46,9 prosenttia.

Vähiten syntyperäisiä helsinkiläisiä:

Alppiharju 27,9 prosenttia.

Kallio 29,3 prosenttia.

Pasila 32,8 prosenttia.

Kampinmalmi 34,6 prosenttia.

Vallila 35,2 prosenttia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut