"Kotien pahimmat päästöt tulevat autoilusta" – nämä väärät uskomukset elävät sitkeästi Suomessa

Kuvituskuva. JOHANNA ERJONSALO

Aapo Siippainen

Suomessa elää paljon vääriä uskomuksia, jotka liittyvät hiilidioksidipäästöihin ja kierrätykseen. Lähes joka kymmenes suomalainen uskoo, että ydinvoima tuottaa energiantuotantomuodoista eniten hiilidioksidipäästöjä. Alle 30-vuotiaista näin uskoo lähes joka viides. Tiedot käyvät ilmi konsultointi ja suunnitteluyritys Pöyryn teettämästä kyselystä, johon vastasi elokuussa 1 007 täysi-ikäistä suomalaista.

Ydinvoimasta tulee hiilidioksidipäästöjä, totta vai tarua?

– Ydinvoimaan liittyy toki erilaisia riskejä, esimerkiksi rakentamisen, voimalan turvallisuuden ja ydinjätteen loppusijoituksen osalta, mutta hiilidioksidia ei ydinvoiman tuotantoprosessissa ilmakehään vapaudu, kertoo Pöyryn Ympäristö-liiketoimintayksikön johtaja Kaisa Vähänen

Suurimmat päästöt tulevat autoilusta?

Useampi kuin joka neljäs suomalainen uskoo, että autoilu on suomalaisten kotitalouksien suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että suomalaisten kotitalouksien suurimmat päästöt aiheutuvat asumisesta. Yksityisajoneuvojen aiheuttamat päästöt ovat reilusti alle puolet asumisen päästöistä.

– Asumisesta johtuvia päästöjä Suomessa lisää kylmä talvi, jolloin lämmitys vie merkittävästi energiaa. Siksi se, miten omaa asuntoaan lämmittää ja millaisena asunnon sisälämpötilan pitää, vaikuttaa merkittävästi kotitalouden hiilijalanjälkeen, Vähänen jatkaa.

Suomi on kierrätyksen mallimaa?

Kun vastaajilta kysyttiin heidän arviotaan, miten Suomi pärjää jätteiden kierrätyksessä verrattuna muihin EU-maihin, kolme neljästä suomalaisesta sijoitti Suomen kärkikymmenikköön ja useampi kuin joka kolmas jopa viiden parhaan joukkoon.

Suomi on kuitenkin kierrätyksessä EU:n keskikastia – yhdyskuntajätteestä Suomessa kierrätetään vain 42 prosenttia, mikä sijoittaa Suomen vasta 12. sijalle EU:ssa.

Kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo, että heidän omilla valinnoillaan on merkitystä globaalien hiilidioksidipäästötavoitteiden saavuttamiseksi. Noin joka kolmas olisi valmis vähentämään merkittävästi vapaa-ajan lentomatkustamista pienentääkseen hiilijalanjälkeä. Eniten kannatusta saa kasvisruuan lisääminen, johon olisi valmis 51 prosenttia vastaajista.

Naiset näyttäisivät olevan miehiä valmiimpia tekemään konkreettisia ilmastotekoja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi, ja etenkin valmius kasvisruuan lisäämiseen ja vaatteiden käytettynä ostamiseen on selvästi suurempaa naisten keskuudessa. Peräti joka kahdeksas miesvastaaja ei ollut valmis tekemään mitään kyselyssä mainituista muutoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 8. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.