Legendaarinen valokuvaaja Signe Brander seikkailee nyt sarjakuvakirjassa

Sarjakuvataiteilija Timo "Timppa" Mäkelän uusi sarjakuvakirja Neiti Brander kertoo legendaarisesta menneen Helsingin tallentajasta eli valokuvaaja Signe Branderista (1869–1942). Kirja julkistetaan 21. syyskuuta.

Mäkelä on useissa aiemmissa töissään hyödyntänyt miljöötä, joka on tallentunut Branderin vuosina 1907–1913 kuvaamaan, yli 900 taidokkaan valokuvan kokoelmaan. Kokoelma on talletettu Helsingin kaupunginmuseoon.

Uudella sarjakuvateoksellaan Mäkelä tekee kunniaa valokuvaajalle itselleen. Mäkelän Neiti Brander -sarjakuvia on nähty Helsingin kaupungin julkaisemassa Helsinki-info-lehdessä, joka on helsinkiläisiin kotitalouksiin jaettava asukaslehti.

Brander kuvasi vuosisadan takaista Helsinkiä aikana, jolloin vanhojen puukortteleiden tilalle nousi jykeviä jugendtyylisiä kivilinnoja.

Vuonna 1906 perustettu Muinaismuistolautakunta uskoi kaupungin ilmeen muuttumisesta kertovan kuvausurakan neiti Branderille. Tämä oli hiukan yllättävää, vaikka naisia toki toimi jo tuolloin valokuvaajina. Nyt vaadittu raskaan kuvauskaluston siirtely ei ollut verrattavissa studiotyöhön.

Lautakunta sanoi kuuden vuoden jälkeen Branderin sopimuksen irti ilman tiedossa olevaa syytä.

Brander kuoli sota-aikana köyhyydessä, mutta hänen uransa ei suinkaan ollut hiipunut Helsinki-sopimuksen päättymiseen. Kuvattavaa riitti esimerkiksi parissa tuhannessa kartanossa eri puolilla Suomea.

Mäkelän sarjakuvissa neiti Brander ei ole uhriutuja. Hän on älykäs, huumorintajuinen ja myös sosiaalisesti taitava persoona. Katuja partioivat konstaapelitkin ojentavat auttavan kätensä, kun Brander järjestelee paikalle sattuneita kulkijoita harkittuihin sommitelmiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut