Esitystalous 3 irvailee taas nykymenolle – näyttelijä Ria Kataja: "Suhteeni Espooseen on kipeä ja kallis"

KULTTUURI Ketkä voivat ylpeillä sillä, että kaupunki on innoittanut näytelmätrilogiaan? Espoolaiset voivat.

Espoon Kaupunginteatterin suositusta Esitystalous-sarjasta nähdään pian trilogian kolmas, itsenäinen osa, Radio

Radio Stage on pitkän linjan radioammattilaisen Jamin(Martti Suosalo) vuonna 2010 Tapiolaan perustama radiokanava. Siitä on tullut tärkeä osa espoolaista kaupunkikulttuuria.

Radiokanavalla on kuitenkin yksi tuttu ongelma: raha. Sitä ei tule tarpeeksi. Ongelmaa ratkomaan tarvitaan konsultti. Omistajakonserni lähettää paikalle Marikan (Vera Kiiskinen) uudistamaan kanavaa dynaamisemmaksi.

Esitystalous 3 – RADIO -näytelmä on käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Jokelan terävää analyysia nykymenosta, ajattelutavoista ja asenteista.

Radio Stagessa on jotain perin espoolaista, mutta toisaalta samojen kysymysten kanssa painitaan kaikkialla: Kuka käyttää valtaa, mikä on ikääntyvän työntekijän markkina-arvo ja miten itsensä voisi brändätä. Näytelmän aihepiiristä löytyvät niin median murros kuin me too -kampanjakin.

Radio Stagen työntekijätiimiä näyttelevät Raimo Grönberg, Henna Hakkarainen, Ria Kataja, Vera Kiiskinen, Ylermi Rajamaa, Martti Suosalo ja Tommi Taurula Työryhmä on tuttu jo trilogian aiemmista osista.

Näyttelijä Ria Kataja on ollut mukana koko Esitystalous-trilogiassa. Nyt radiojuontajan roolia näyttelevä Kataja sanoo viettäneensä elämänsä "kriittiset vuodet" Kivenlahdessa. Hän muutti Tampereelta Espooseen 8-vuotiaana ja meni Mainingin koulun kolmannelle luokalle.

Rian äiti Sinikka Kataja perusti Hyökyvuoren lapsiteatterin ja siellä Riakin otti ensi askeleensa teatterin maailmassa.

– Minun Espooni rajoittuu Kivenlahden ja Matinkylän väliin ja myös Tapiola on tärkeä, nykyisin perheensä kanssa Porvoossa asuva Kataja sanoo.

– Espooseen liittyy rakkaita ja kipeitä muistoja ja sellaista "kuka minä olen" -kipuilua.

Kataja näkee Espoon kaupunkina, joka imee itseensä paljon erilaisia ihmisiä.

– Koska olen asunut tärkeät vuoteni Espoossa, koen kaupungin eri tavalla kuin Juha eli omakohtaisesti. En ole ennen Esitystalous-trilogiaa pysähtynyt miettimään Espoon olemusta laajemmin. Suhteeni siihen on sama kuin suhteeni nuoruusvuosiini eli kipeä ja kallis.

Ria Kataja on mielissään siitä, että näytelmää tekee tuttu porukka. Hän kokee, että Jokelan kanssa työskentely on hedelmällistä ja siitä oppii paljon.

– Juhan näytelmissä on paljon tekstiä. Olemme käyttäneet paljon aikaa siihen, että replikointi kuulostaa oikealta puheelta – sellaiselta, miten ihmiset yleensäkin täällä pääkaupunkiseudulla puhuvat, Ria Kataja sanoo.

Työn ohella Ria Kataja on opiskellut saunaterapeutiksi. Hänen tulevaisuuden suunnitelmiinsa kuuluu paikan ja ajan löytäminen myös tälle työlle.

Esitystalous 3 – Radio

Esitystalous 3 – Radio saa ensi-iltansa 19. syyskuuta.

Esitystalous pyrkii maalaamaan kuvaa yhteiskunnasta juuri nyt.

Esitykset jatkuvat 9. helmikuuta 2019 asti Revontulihallissa, Revontulentie 8, Tapiola.

Lavastus Teppo Järvinen, pukusuunnittelu Sari Suominen ja Noora Salmi, äänisuunnittelu Tommi Koskinen, valosuunnittelu Heikki Örn, videosuunnittelu ja valokuvat Timo Teräväinen ja maskeerauksen suunnittelu Mari Vaalasranta.

Esitystalous sai ensi-iltansa vuonna 2010 ja Esitystalous 2 – tehtävä Espoossa nähtiin vuonna 2013.

Englanninkielinen tekstitys on saatavilla ensi vuoden näytöksissä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut