Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppilaiden arvostama kouluisäntä Maire, 63, heitettiin tylysti pihalle Vantaalla –  "Minulle sanottiin, että irtisano itsesi"

TYÖ Oppilaat keräävät adressia kouluisännän pitämiseksi Koivukylässä.

Maire Pirinen on palvellut yli 30 vuotta oppilaita ja opettajia Koivukylässä kouluisäntänä. Hän on saanut työstään säännöllisesti loistavaa palautetta. Opettajien mielestä Piristä voi kutsua paitsi tärkeäksi oheiskasvattajiksi myös koulun hengettäreksi.

Ensi vuonna Piriselle koittavat eläkepäivät. Hän luuli jäävänsä eläkkeelle tyytyväisenä siitä, että työura sujui hyvin. Toisin kävi. Pirinen on jäämässä eläkkeelle surullisena ja pettyneenä. Syynä tunteisiin on työnantajan eli Vantin toiminta. Pirinen kertaa tapahtunutta:

– Maanantaina pari viikkoa sitten minulle vieras Vantin työntekijä tuli koululle ja kertoi kaikkien kuullen, että minut siirretään pihahommiin muualle, Pirinen sanoo Vantaan Sanomille.

Pirinen otti varoittamatta tulleen ilmoituksen vastaan tyrmistyneenä.

– Sanoin, etten voi kipeän polveni kanssa tehdä pihatöitä. Tokaisin, että irtisanotkaa minut mieluummin. Siihen viestin tuonut mies totesi, että me emme irtisanoa sinua, mutta sinä voi itse irtisanoa itsesi, kertoo Pirinen kohtelustaan hämmentyneenä.

Kouluisäntien tilalle tulevat vartijat. Se on Vantaan linja ja sen Pirinen tietää. Hän arvosteleekin lähinnä Vantin tapaa hoitaa tiedottaminen asiasta. Paha maku jää myös siitä, että siirto tehdään vain muutaman kuukauden tähden.

– Jään pitämään lomia ja siitä eläkkeelle jo ensi vuoden huhtikuussa. Mitä säästöä tällaisesta seuraa?

Oheiskasvattajasta on tullut oppilaille tärkeä henkilö."

Pihatöihin siirtäminen peruttiin ja viimeisin tieto on, että Pirinen siirretään Mikkolaan hoitamaan kahta koulua. Varmaa tietoa hänellä ei ole.

Opettajat protestoivat Pirisen siirtoa pois Koivukylästä

– Mairella on ollut suuri merkitys koulun kunnon ylläpidossa. Vanhaa koulurakennusta ei ylläpidetä vartioimalla, toteaa Johanna Pitkänen opettajakunnan edustajana.

Opettajat ovat Pitkäsen mukaan voineet luottaa kouluisäntään aina. Jos jotain on ollut vialla, Pirinen on hoitanut sen kuntoon nopeasti.

– Olemme kuulleet, että jatkossa Mairen hoitamista asioista pitäisi tehdä vikailmoitus ja vika korjattaisiin sitten jollain aikataululla, sanoo Pitkänen.

Kouluisännän rooli ei ole rajoittunut koulurakennuksen ylläpitoon. Oheiskasvattajasta on tullut myös oppilaille tärkeä henkilö.

Oppilaat ovatkin päättäneet adressilla vaatia, ettei Piristä saa siirtää pois Koivukylän koulusta. Adressi aiotaan luovuttaa Vantin johdolle ja kaupungin hankintapuolen päättäjille.

"Pelastetaan Maire!" on koulussa oppilaalta toiselle kiertävä viesti.

Asiasta kertoi ensin Vantaan Sanomat.