Miksi Viking Linen uusin laiva menee taas Turkuun? – tässä syy

RISTEILYT Helsingistä Tukholmaan seilaavat yhä ikäneidot Mariella ja Gabriella.

Viking Linen uusinta alusta rakennetaan parhaillaan Kiinassa. Uusi risteilijä tulee Turku–Tukholma-reitille 2021.

Samaa väliä liikennöi jo varsin uusi Viking Grace, joka aloitti 2013. Sen sijaan Helsingistä Tukholmaan liikennöivät yhtiön yli 30 vuotta vanha Mariella sekä 27-vuotias Gabriella.

Miksi uusi alus suuntaa jälleen Turkuun? Vastausta voi hakea EU-tasolta.

– Uusi laiva tulee Turun-reitille koska olemme Turun-, Tukholman- ja Maarianhaminan satamien kanssa mukana Nextgen EU-projektissa, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer

Turku–Maarianhamina–Tukholma-reitti on määritelty erityisen tärkeäksi Euroopan meriliikenteessä.

Connecting Europe Facility (CEF) on myöntänyt Viking Linelle sekä Turun, Tukholman ja Maarianhaminan satamille EU-tukea yhteistä NextGen Link -hanketta varten, jossa rakennetaan uusi LNG-alus ja parannetaan satamia.

LNG-polttoaine on nesteytettyä maakaasua

– Päämääränä oli piirtää uusi alus, joka huomioi vielä paremmin ympäristöä kuin Viking Grace, Boijer kertoo.

– Hanke edistää kestävämpien polttoaineiden käytön lisäämistä ja siten päästöjen vähenemistä, sekä parantaa ja tehostaa Turun ja Tukholman välisen reitin logistiikkaa.

Boijerin mukaan laivaan tulee myös iso rahtikapasiteetti.

– Turun linja on tehokas, laivat liikennöivät reitillä nonstop.

Matkustajamäärissä Viking Linellä matkusti Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä viime heinäkuussa 270 004 henkeä.

Helsinki–Maarianhamina–Tukholma veti heinäkuussa 118 750 matkustajaa, luvussa ovat mukana Mariellalla ja Gabriellalla päivämatkoja Tallinnaan tehneet.

Tallink Siljalla ei isoja laivauutisia ole tällä hetkellä kerrottavanaan. Yhtiö toi uuden pikalaiva Megastarin alkuvuodesta 2017 Helsinki–Tallinna-välille.

Jos uusia satsauksia tehdään, ne tulevat nimenomaan Tallinnaan nopeaan liikenteeseen.

– Megastar 2:n tilaamisesta on keskusteluja käyty, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, valottaa viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta.

Tallinnan 22 tunnin risteilyitä tekee edelleen Europa. Uudempi Baltic Princess vaihdettiin kulkemaan Turusta Tukholmaan jokunen vuosi sitten.

– Europa on vanha laiva, mutta se sopii hyvin Tallinnan-reitille. Se jaksaa liikennöidä lyhyttä matkaa ja sitä ehtii välissä huoltaa ja ylläpitää. Tukholman-reitti on laivalle rankin, Nöjd kertoo.

Europa on myös Tallink Siljan suurin laiva. Se on edellisen kerran uusittu syksyllä 2015.

– Eihän siitä uutta saa millään, koska se on valmistunut vuonna 1993, mutta valtava remontti siellä on tehty. Ja juuri avattiiin teatteri Europa uudistettuna, Nöjd sanoo.

Hän myöntää, että ahkera bilekäyttö jättää jälkensä Europaan.

– Kuluuhan se totta kai, ja tekstiilejä ja esimerkiksi kokolattiamattoja tietysti uusitaan tarpeen mukaan. Remontista on kuitenkin vasta alle kolme vuotta, niin kyllä se mielestäni ihan hyvässä kunnossa on, Nöjd huomauttaa.

Tallink Siljan Symphony ja Serenade jatkavat tutulla Tukholman-reitillä Helsingistä. Nödj kertoo, että kumpaakin laivaa on uudistettu vuorotellen vuodesta 2014.

Seuraavat uudistukset ovat edessä Serenadella marraskuussa ja Symphonylla tammikuussa, jolloin ne ovat pari viikkoa pois liikenteestä. Osa on teknistä huoltoa ja osa myös matkustajalle näkyviä uudistuksia, Nöjd lisää.

Nöjdin mukaan Tukholman-risteilyiden suosio ei ole lopahtanut. Niistä pitävät edelleen esimerkiksi lapsiperheet.

– Myös Tukholman-reitillä on tehty ennätyksiä viime vuosina, mutta Tallinnan-reitin kasvu on vain ollut niin hurjaa. Sen suosio meni jo vuosia sitten Tukholman ohi, hän toteaa.

Viime vuonna Tallinnaan matkusti yhtiön laivoilla 5 miljoonaa ja Tukholmaan kaikilla neljällä laivalla Helsingistä ja Turustayhteensä 3 miljoonaa matkustajaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut