Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa

Suomessa on jopa 100 000–400 000 ihmistä, joiden työstä saama palkka ei riitä elämiseen, vaan he joutuvat turvautumaan sosiaalitukiin, kertoo Ylen uutiset.

Karkea arvio perustuu Jyväskylän yliopiston dosentin Mikko Jakosen valmisteilla olevaan tutkimukseen.

Tämän joukon tulot ovat epäsäännölliset ja pienet, mutta sosiaaliturvan ansiosta heitä ei nähdä työssäkäyvinä köyhinä, Jakonen sanoo.

Tilastokeskuksen tarkan määritelmän mukaan Suomessa yksin asuvan köyhän käteen jää noin 1 200 euroa kuussa. Tämän määritelmän mukaan Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää.

Ylen haastattelema helsinkiläinen laitoshuoltaja Daniel Böckerman, 38, saa kuukaudessa käteen hieman enemmän, eli 1400–1500 euroa.

Töölön sairaalassa työskentelevän Böckermanin työhön kuuluu muun muassa leikkaussalien siivous sekä sairaalajätteiden käsittely.

Böckerman pitää palkkaa pienenä, mutta sanoo silti viihtyvänsä. Aiemmin hän oli 3 vuotta työttömänä.

– Mielestäni työssäkäynti on paljon parempi ihmiselle psyykkisesti ja fyysisesti. Kelan korvauksetkaan eivät ole työttömälle hyvät. Valitsen mieluummin työssäkäynnin kuin työttömyyden, hän sanoo Ylelle.

Matalapaikalkkaista työtä tehdään etenkin palvelu- ja hoiva-alalla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa (JHL) matalapalkkatyön rajaksi määritellään 2 000 euron bruttokuukausitulo. JHL:ssä pelätään, että matalapalkka-aloilla palkat tulevat Suomessa entisestään laskemaan, kun maakuntauudistuksen myötä esimerkiksi siivousta ja ruokapalveluita yhtiöitetään.