Homehelvetti on jatkunut Jaakon ja Lindan rivitalossa pian 10 vuotta – VVO myi kohteen asuntorahasto Oravalle, mutta asukkaiden piina pysyy

HOME Asukkaat alkoivat sairastella VVO:n vuokrarivitalossa 2009. Kiinteistö myytiin vuonna 2015 Orava Asuntorahastolle, joka laittoi asuntoja myyntiin yksitellen. Nyt taloyhtiötä uhkaa iso uhkasakko, jos laajoihin terveyshaittoihin ei puututa, kertoo Keski-Uusimaa-lehti.

Keravalaisen rivitaloyhtiön asukkaat epäilivät jo vuonna 2009, että heidän asunnoissaan on vakavia sisäilma- ja kosteusongelmia. Taloyhtiö oli haluton selvittämään asiaa. Vuonna 2017 asukkaiden epäilykset vahvistuivat oikeiksi. 28 asunnon rivitaloyhtiössä todettiin useita laajoja terveyshaittoja.

Marianna Simo

Kevät 2009. Lapsiperhe muuttaa VVO:lta vuokraamaansa pintaremontoituun asuntoon. Lattian muovimatot kupruilevat, saunan kattoon ja listoihin ilmestyy mustia pilkkuja, kylpyhuoneen lattiamatossa on reikä. Tiskikaapista, liesituulettimesta ja jalkalistojen alta tulee asuntoon outoa hajua. Lämminvesivaraajan alta löytyy homeinen muovimatto.

Vuokranantaja teettää lisää korjauksia. Kaikki ongelmat eivät poistu, mutta vuokranantaja ei halua tutkia asuntoa enempää. Asukkaat teettävät kodissaan omalla rahallaan kuntotutkimuksen. Sen tulos on selvä: rakennuksessa on mikrobivaurioita ja ilmavuotoja rakenteista. Paikalle kutsuttu terveystarkastaja vahvistaa havainnot ja antaa korjausmääräyksen. Asukkaat muuttavat evakkoon.

– VVO vaihtoi remontin ajaksi asunnon lukot, asukas kertoo.

Perhe muuttaa takaisin. Vuokranantaja ilmoittaa, että terveystarkastaja on hyväksynyt tehdyt korjaukset. Haju ei ole hävinnyt. Perhe alkaa oireilla. VVO vakuuttaa, että kaikki on kunnossa.

–  Emme osanneet sitä silloin epäillä. Ajattelimme, että eihän nyt ihmisten anneta asua semmoisissa oloissa, jos ne ovat terveydelle haitalliset, asukas sanoo.

Rivitaloyhtiö sijaitsee Keravan Jaakkolassa vuoden 1974 asuntomessukohteessa. Somat talot omilla pienillä pihoilla rauhallisella asuinalueella. Tänne ovat kärkkyneet vuosikymmenten aikana lukuisat perheet. Myös Jaakon perhe.

– Sinne mekin haaveilimme iltalenkeillämme joskus pääsevämme, Jaakko sanoo.

Kesällä 2015 perhe odottaa kolmatta lastaan. Tilaa tarvitaan lisää, ja ykskaks sitä vapautuu iltalenkin varrelta.

– Meitä lykästi, Jaakko virnistää ironisesti.

Loppuvuodesta 2015 VVO-yhtymä (nyk. Kojamo Oyj) Nissilänpiha 9–11:n Orava Asuntorahastolle (uudeksi nimeksi ehdotettu 10.9.2018 alkaen Ovaro). Uusi ostaja pyörähtää kartoittamassa asuntojen kunnon. Vuokrat nousevat.

Asukkaat yllättyvät Ara-kohteen myynnistä. He saavat tietää, että kohde on vapautettu ara-rajoituksista toukokuussa 2013.

VVO perustelee hakemustaan muun muassa sillä, että kohteessa on runsaasti muun muassa puutteellisista elementtisaumojen tiivistyksestä, liian lähelle maantasoa ulottuvista puurakenteista, puutteellisista veden- ja kosteudeneristyksistä sekä muista rakennevirheistä johtuvia vaurioita.

28 asunnon rivitaloyhtiö on VVO:n mukaan 1,4 miljoonan euron remontin tarpeessa.

Asukkaat kertovat tietonsa Orava Asuntorahastolle. Se alkaa myydä tyhjäksi jääneitä vuokra-asuntoja Nissilänpiha 9–11:ssä.

Ylä- ja alapohja ok, ei isompia remontteja tulossa, lukee myyntiesitteessä. Hintapyyntö: 170 000–200 000 euroa. Kohteesta myydään neljä asuntoa kevään ja kesän 2016 aikana.

Ihon lehahtelu, allergiset oireet, sydämentykytykset, lisälyönnit, rytmihäiriöt. Nivelsärky, päänsärky, näköhäiriöt. Hiustenlähtö, fyysinen väsymys, sumuinen olotila. Pyörryttäminen, huimaus. Paniikkihäiriöt. Jännittyneisyys, lihasten nykiminen, hengenahdistus. Jatkuva yskä. Usein toistuvat flunssat, suolisto-ongelmat, raajojen puutuminen. Muistihäiriöt.

Tämän 22 kohdan oirelistan kanssa Linda menee lääkäriin keväällä 2016. Lindan kunto romahtaa kolmannen lapsen syntymän jälkeen. Hän alkaa saada voimakkaita väsymyskohtauksia. Kun kohtaus tulee, Linda makaa paikallaan tuntikausia. Kerran paha kohtaus tulee kesken työpäivän. Linda viedään ambulanssilla Peijakseen.

Kohtaukset jatkuvat, arki jatkuu. Perheen taaperoikäinen kuopus alkaa sairastella. Posket lehahtelevat punaisiksi, flunssaa on jatkuvasti.

Perhe alkaa epäillä, ettei heidän kodissaan ole kaikki kunnossa. Ei olekaan. Rakennuksen ala- ja yläpohjassa on hometta.

Kun kiinteistö myytiin asukkailta perityt remonttirahat jäivät VVO:n kassaan."

Syksyllä 2017 asukkaat kuulevat, että samanikäisen naapuritaloyhtiön omistusasunnoissa tehdään kosteusvauriotutkimuksia. He peräävät vuokranantajalta tutkimuksia omaan taloyhtiöönsä. Yksi asunnoista tutkitaan.

Kuntotutkimuksen mukaan asunnossa vallitsee haitalliset altistumisolosuhteet. Rakennuksessa asumista ei suositella ennen asunnon korjaamista.

Raportissa todetaan, että terveystarkastajan määräämiä korjauksia ei ole tehty asianmukaisesti vuonna 2010. Jos olisi tehty, olisi havaittu, että katosta puuttui höyrysulku.

Asukkaat ovat altistuneet ilmavuotojen kautta tapahtuvalle mikrobialtistukselle koko asumisensa ajan. Yli seitsemän vuoden ajan.

Elokuu 2018. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta asettaa 40 000 euron uhkasakon keravalaiselle rivitaloyhtiölle. Nissilänpiha 9–11 on mittavan ja vaativan remontin tarpeessa.

Taloyhtiössä on useita laajoja terveyshaittana pidettäviä epäkohtia.

Tuntuva uhkasakko on tarpeen, sillä on syytä epäillä, ettei taloyhtiö ryhdy muutoin toimiin asiassa.

Taloyhtiö ei ole välittömästi ryhtynyt toimenpiteisiin terveyshaittojen selvittämiseksi/poistamiseksi ja kiinteistön omistaja on pyrkinyt minimoimaan rakenteiden kunnon tutkimisen ja korjauksien laajuutta. Terveysvalvonnalla on syytä epäillä, että terveyshaittojen poistaminen taloyhtiössä voi tarpeettomasti viivästyä ilman terveydensuojeluviranomaisen määräystä, päätöksessä sanotaan.

Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu heidän oikeusturvansa suojaamiseksi.

Tämä juttu on julkaistu ensin Keski-Uusimaa-lehdessä.

Asukkaat vetosivat taloyhtiöön 2009 ja 2012

Asunto Oy Keravan Nissilänpiha 9–11:n asukkaat keräsivät vuosina 2009 ja 2012 adressin, jossa vaaditaan taloyhtiötä selvittämään kiinteistön rakenteiden kunto sekä mahdolliset terveyshaittaa aiheuttavat tekijät. Adressi allekirjoitettiin molemmilla kerroilla jokaisesta 28 asunnosta.

Kohteen tuolloin omistanut VVO ei reagoinut listaan. Asukkaat välittivät listan terveystarkastajalle, joka ohjasi asukkaita olemaan huoneistokohtaisesti yhteydessä terveysviranomaiseen asuntojensa vioissa. Moni jätti sen tekemättä.

VVO/Lumo perivät useiden vuosien ajan vuokrissaan asukkailta ennakkoon korjausrahaa tulevia korjauksia varten.

Loppuvuodesta 2015 VVO-yhtymä myi kohteen Orava Asuntorahastolle.

– Maksamamme korjausrahat jäivät kaupassa VVO:n kassaan, asukas sanoo.

Orava Asuntorahastolla (uudeksi nimeksi ehdotettu 10.9.2018 alkaen Ovaro) oli vuoden 2017 lopussa asuntosalkussaan kaksi sijoituskohdetta Keravalla, kolme Järvenpäässä ja yksi Tuusulassa.

Asuntosalkun arvo heikkeni 2017 lopussa ja asuntojen myynti oli vaisua. Elokuussa 2018 yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen.

Asunto Oy Keravan Nissilänpiha 9–11:n markkina-arvoksi yhtiön ulkopuolinen arvioitsija arvioi vähän yli neljä miljoonaa euroa vuoden 2017 lopussa. Neliö- hintana se tekee 1 921 e/m².

Oikotiellä kohteen hinta-arvio on 3 196 e/m².

Orava Asuntorahasto omistaa taloyhtiön 28 asunnosta 24.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut