Tukes testasi kaukomaiden verkkokaupan korut ja kosmetiikan – tulos yllätti

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tilasi testattavaksi EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista 12 erityyppistä kosmetiikkanäytettä. Tukesin havaintojen perusteella niistä ei pystytty varmistumaan, olivatko tuotteet turvallisia vai ei.

Euroopassa myytävässä kosmetiikassa pitää olla ainesosaluettelo. Kuusi tilatuista näytteistä oli sellaisia, joista ei löytynyt minkäänlaista ainesosaluetteloa. Ilman sitä on mahdotonta tietää, onko valmisteessa vaaralliseksi todettua kemikaalia.

Mukana olivat lasten meikkisetti, kuorintasukat, kasvokuorinta, UV-valossa kovettuva geelikynsilakka, hyaluronihappo, ihoa vaalentava voide, huulia turvottava huulikiilto, pitkäkestoinen huulipuna, hampaidenvalkaisusetti ja pimeässä hohtava kasvomaali.

Neljässä valmisteessa ainesosat oli ilmoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Ainesosaluetteloista suurin osa saatiin käännettyä, eikä niiden perusteella näistä neljästä valmisteesta löytynyt kiellettyjä ainesosia.

Toisaalta tuotteet eivät myöskään sisältäneet sitä, mitä ilmoituksessa oli luvattu.

– Ihoa vaalentava voide ei luettelon perusteella sisältänyt yhtään vaalentavaa ainesosaa. Hampaidenvalkaisusetti oli käännöksen perusteella puolestaan plakkia poistava valmiste, ylitarkastaja Anna Vuori kertoo.

Tukes tilasi kaukomailta myös seitsemän hopeakorua ja kaksi titaanikorua. Kaikissa seitsemässä hopeakorussa oli hopeapitoisuutta todistava leima 925.

– Yksikään näistä koruista ei kuitenkaan sisältänyt jalometallia, eli ostajaa huijattiin, ylitarkastaja Anneli Pärnänen toteaa.

Sama tilanne oli myös kahden kaukomailta ostetun titaanikorun kohdalla: niistä kumpikaan ei sisältänyt titaania.

Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun näytteitä erityisesti suomalaisten suosimista verkkokaupoista, kuten Wishistä, AliExpressistä ja eBaysta. Koska verkkokaupat sijaitsevat Suomen ja EU:n ulkopuolella, suomalaisviranomaisten valvonta ei ylety niihin.

Käytännössä EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut