Miksi vainajan tuhkien sirottelu maksaa 300 euroa? – Hautamaksujen kalleus puhuttaa taas

Rautatienrakentajien hautausmaan muistolehto Hyvinkäällä. Ari Peltonen

toimitus

Keskustelu seurakuntien perimistä hautausmaksuista viriää säännöllisesti, kun vainajien omaiset hämmästyvät kalliilta tuntuvia hintoja.

Seurakunnilla on paikkakuntakohtaisia eroja siinä, miten maksuja peritään.

Aamuposti-lehti kertoo, että Hyvinkäällä on viime aikoina puhututtanut somessa esille noussut epäily, että paikallinen seurakunta perisi korkeampaa hintaa ulkopaikkakuntalaisilta vainajan tuhkien sirottelusta.

Facebookissa keskustelun aloittanut omainen otti yhteyttä Aamupostin toimitukseen luettuaan uutisen, jossa verrattiin hautauksesta perittäviä hintoja seurakunnissa.

Omainen otaksui, että heille ilmoitettu sirottelun hinta, 300 euroa, olisi enemmän kuin paikallisilta perittävä hinta.

Perhe aikoi sirotella Lahdessa tuhkatun omaisen tuhkat Hyvinkään Rautatienrakentajien hautausmaalle.

Ulkopaikkakuntalaisilta perittävät hautaushinnat aiheuttavat säännöllisin väliajoin kyselyjä myös muille seurakunnille.

Hyvinkäällä muistolehdon ja sirottelualueen paikka maksaa 100 euroa kaikilta. Sen lisäksi peritään maksu tuhkahautaamisesta. Hinta on sama kaikille, eli 200 euroa. Tämä hinta löytyy myös Hyvinkään seurakunnan internet-sivun hinnastosta.

Hyvinkään seurakunnan hautaustoimen päällikköMarkku Husso avaa nyt, mistä perheen korkeaksi kokema hinta muodostuu?

– Sirotteluhautauksessa hautapaikan hinta on 100 euroa. Tällä maksulla katetaan osa alueen rakentamiskuluista sekä yleishoidon kuluista kesällä ja talvella. Vainajan tuhkan hautausmaksu on kaikilla 200 euroa. Hautausmaksulla katetaan sirotteluhautauksen osalta mm. henkilökunnan (suntion) palkkakuluja. Hautausmaalle ei voi suorittaa hautausta omatoimisesti, vaan hautauksissa tulee aina olla läsnä seurakunnan henkilökuntaa.

Husso muistuttaa, että seurakunnilla on myös lakisääteinen velvollisuus pitää hautarekisteriä kaikista hautausmaille haudattavista vainajista.

– Rekisterin pitoon liittyy jokaisen hautauksen osalta erilaisia selvityksiä esim. hautauslupien käsittelyä ym. Hautarekisteri on sähköinen rekisteri ja sen hankinnasta, ylläpidosta sekä käytöstä aiheutuu seurakunnille kuluja, joista osa katetaan hautausmaksuilla.

– Omaisilla on hautaustilanteissa – myös sirotteluhautaus – mahdollisuus käyttää kappelia hiljentymiseen ennen hautausta. Myös osa näiden toimitilojen rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvista maksuista täytyy ohjeiden mukaan sisällyttää hautausmaksuihin.

– Sirottelualue siistitään aina ennen hautausta, poistetaan lehdet ja roskat sekä tehdään kukka- ja kynttilätelineille tilaa omaisten kukille, joita usein hautaustilanteessa omaiset tuovat.

Hautauksesta aiheutuu työtä ja kustannuksia myös hautauksen jälkeen, Husso lisää.

– Tällaisia ovat mm. muistolaatan kiinnitys, kuihtuneiden kukkien poistot ynnä muut siistimistyöt, tilaisuuden jälkidokumentoinnit ja asiakirjojen arkistointi. Nämä kaikki sisältyvät hautausmaksuun.

Peritäänkö muistolaatasta erikseen maksu?

– Muistolaatan hankinnasta päättävät omaiset, niitä ei seurakunta myy eikä muistolaatta ole pakollinen. Seurakunta sen sijaan valmistaa ja hoitaa laattojen kiinnitystä varten olevat graniittipaadet sekä kiinnittää omaisten hankkimat nimilaatat.

Millä perusteella seurakunta on hinnoitellut sirottelun?

– Seurakuntien perimät hautaus- ja hautapaikkamaksut eivät ole seurakunnille vapaaehtoisia, vaan perustuvat eduskunnan säätämiin lakeihin. Kirkkolaki määrää: ”Hautasijan luovuttamisesta ja hautaamiseen liittyvistä palveluista tulee periä maksut, joiden määräämisessä otetaan huomioon seurakunnalle palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset.” Lisäksi seurakunnan perimistä maksuista määrätään Hautaustoimilaissa. Ennen lain säätämistä seurakunnissa – myös Hyvinkäällä – oli mahdollista antaa hautapaikka myös maksutta. Lain säätämisen jälkeen maksut ovat olleet pakollisia.

Kuka hautausmaksujen suuruudesta päättää?

– Seurakuntien on mahdollista periä erisuuruista maksua ulkopaikkakuntalaisten hautaamisesta mutta Hyvinkäällä noudatetaan kaikkien osalta samaa hinnoittelua. Hautaamiseen liittyvät maksut käsitellään vuosittain kirkkoneuvostossa ja ne hyväksyy kirkkovaltuusto. Hinnastot astuvat voimaan vuoden alusta.

– Kirkkohallitus on laatinut seurakunnille kustannuslaskennan ohjeet, joiden avulla kustannukset lasketaan ja kohdennetaan eri palveluille. Hyvinkään seurakunta noudattaa ohjeita mahdollisimman tarkasti.

– Kirkkohallituksen tavoitteena on, että seurakunnille hautaamisesta aiheutuvat kustannukset katettaisiin palvelumaksuilla sekä valtion tuella. Tämä edellyttää sitä, että kaikissa seurakunnissa noin 20–25 % hautaustoimen kuluista peritään palvelumaksuina. Hyvinkään osalta tämä tavoite on viime vuosina toteutunut. Samanaikaisesti on kuitenkin syytä muistaa, että Hautaustoimilaki määrää sen, että perityt maksut saavat olla enintään aiheutuneiden kustannusten suuruiset.

– Hautaamiseen liittyvät kulut kuuluvat kuolinpesän maksettaviin maksuihin, eivät omaisten. Mikäli kuolinpesä on varaton, hautausmaksuihin voi anoa lakisääteistä toimeentulotukea tai hautausavustusta kunnan/kaupungin sosiaalitoimelta.

Asiasta uutisoi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 3. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 4. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 5. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 9. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 10. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 11. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 12. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 13. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 15. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 3. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 7. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 9. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 10. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 13. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 14. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.