Terapiassa käymisestä tuli 30–40-vuotiaiden miesten trendi – "Autamme myös eroamaan"

PARISUHDE Miehet ovat rohkaistuneet hakemaan apua.

Helsinkiläiset miehet hakevat perheneuvonnan palveluita nykyään huomattavasti aiempaa enemmän. Helsingin seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Martti Ajon mukaan entisiin sukupolviin verrattuna kynnys on madaltunut merkittävästi. Suurin asiakasryhmä on 30-40-vuotiaat lapsiperheet.

– 30–40-vuotiailla miehillä on trendi, että uskalletaan hakea psykoterapiaa. Miesten osuus neuvontaan soittajista alkaa olla jo puolet, Ajo sanoo.

Sama ilmiö on huomattu myös Helsingin kaupungilla.

– Kysyntä kasvaa tasaista vauhtia joka vuosi. Näppituntuma on, että miesten määrä yhteydenottajana on jatkuvasti kasvanut, sanoo johtava psykoterapeutti Sirpa Salonen

Perheneuvonnan saaman palautteen perusteella avusta on ollut hyötyä niin miehille kuin naisille sekä lapsiperheille. Parisuhteen jatkuminen ei ole kuitenkaan aina ainoa tavoite.

– Autamme myös eroamaan. Se voi olla joskus oikea ratkaisu, jos pariskunnan on vaikea olla yhdessä. Keskustelemme, miten eron jälkeen lasten asiat kannattaa hoitaa aikuisella tavalla, Ajo kertoo.

– Eron jälkeen on tärkeä keskustella myös siksi, etteivät aikaisemman suhteen ongelmat siirry uuteen.

Vastaanotoilla yksi yleisimmistä puheenaiheista on lapsen syntymään liittyvä elämänmuutos.

– Pariskunnan kemiat eivät enää pelaa, vaikka lapsen syntymä toisikin iloa. Keskustelemme siitä, miten muutoksen pääsee parhaiten mukaan.

Vuorovaikutuksen ongelmat liittyvät Ajon mukaan usein myös taloudellisiin ongelmiin, uskottomuuteen ja toisen sairastumiseen.

Martti Ajo on korostanut, että perheneuvonnan palvelut kuuluvat myös kirkkoon kuulumattomille, sateenkaariperheille ja maahanmuuttajille.

– On luonnollista, että autamme kaikkia. Tarjoamme apua monella eri kielellä. Uskonnosta vastaanotoilla puhutaan yleensä vähän. Keskitymme arjen ongelmiin. Kirkon työssä on tärkeää ihmisten auttaminen hädän keskellä. Erityisesti lasten asema koskettaa. Haluamme auttaa hädänalaisia helsinkiläisiä, etteivät he jäisi yksin.

Perheneuvonta

Auttaa ja tukee parisuhteeseen ja perheeseen liittyvissä ristiriitatilanteissa.

Kolmannen linjan päätoimipaikan lisäksi perheneuvonta toimii Itäkeskuksessa ja syyskuusta lähtien Töölössä.

Tapaamiset ovat maksuttomia. Asiakkaaksi voi hakeutua, vaikka ei ole kirkon jäsen.

Kaksi määräaikaista (3 vuotta) perheneuvojaa on palkattu Temppeliaukion kirkon pääsymaksujen tuottamilla varoilla Töölön seurakunnan alueelle.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut