Grilli-ilta päättyi kohtalokkaaseen pahoinpitelyyn – kuolleella uhrilla kaksi alaikäistä lasta, tekijälle liki 4 vuotta vankeutta

Kuvituskuva ESM arkisto

toimitus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan Mikko Oskari Kolehmaisen kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kolehmainen pahoinpiteli uhrinsa toukokuussa Viikissä niin, että se johti vuonna 1964 syntyneen uhrin kuolemaan.

Sen sijaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta.

Tapahtumat saivat alkunsa tuomitun ja tämän avopuolison järjestämistä grillijuhlista. Vierasta taksille saattanut tuomitun avopuoliso joutui parkkipaikalla naapurissa asuneen uhrin ahdistelemaksi.

Päästyään kotiin nainen oli itkien kertonut tuomitulle välikohtauksesta, ja tämä lähti asiaa pihalle selvittämään.

Naapuri oli vahvassa humalatilassa ja tilanne päätyi väkivaltaiseen yhteenottoon, jossa tuomittu iski nyrkein useita voimakkaita iskuja uhrin päähän. Tuomittu kuvasi yhteenottoa "lätkätappeluksi", jossa molemmat lyövät ja repivät vaatteista.

Tappelu päättyi, kun uhri putosi maahan. Tuomittu kertoi nykäisseensä ylösnoussutta ja uudelleen tuomittua lähestynyttä naapuria paidasta, jolloin tämä oli kaatunut kasvolleen maahan.

Tuomittu kertoi ojentaneensa uhrille kätensä ja yrittäneen rauhoitella tilannetta, ja pyysi tätä kotiinsa puhdistamaan haavoja.

Tuomitun kotona tilanne oli kehittynyt uudelleen väkivaltaiseksi, ja tuomitun sekä paikalla olleiden todistajien kertoman mukaan uhri oli yhtäkkiä alkanut käyttäytyä aggressiivisesti. Tilanne eskaloitui painimiseksi, kunnes uhri saatiin ulos asunnosta.

Tuomittu oli ovelta nähnyt, kuinka omalle asunnolleen kävellyt uhri oli yhtäkkiä kaatunut "suorilta jaloilta" taaksepäin.

Tuomittu oli käynyt katsomassa uhria ja kertoi todenneensa tämän kuorsaavan ja palannut kotiinsa.

Hän oli kuitenkin vielä myöhemmin uudelleen mennyt pihalle ja yrittänyt herätellä uhria kaatamalla oman kertomansa mukaan muun muassa vettä tämän kasvoille ja ravistamalla.

Hän oli soittanut apuun lähellä asuvan isänsä. Koska uhri ei yrityksistä huolimatta herännyt, paikalle soitettiin ambulanssi. Sen saavuttua paikalle uhrin todettiin menehtyneen.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka tuomitun uhrin pään alueelle kohdistamat iskut ovat olleet ilmeisen voimakkaita, ei tuomittu ollut pitänyt tekonsa todennäköisenä seurauksena uhrin kuolemaa, jonka vuoksi syyte taposta hylättiin.

Sen sijaan uhrin kuoleman on aiheuttanut tekijän huolimattomuus ja tahallisuus, sillä yleisessä tiedossa on, että päähän kohdistunut väkivalta voi aiheuttaa hengenvaaran.

Oikeuslääkärinkään mukaan uhrin päässä todetut, kuoleman aiheuttaneet vammat eivät ole voineet syntyä yhdestä kaatumisesta. Verenvuotoa oli todettu molemmissa aivopuoliskoissa, kun tyypillisesti yhden kaatumisen tai iskun seurauksena vuotoa tulee vain toiselle puolelle. Oikeuslääkäri piti mahdollisena, että uhri oli saanut aivoverenvuodon, joka aiheuttaa tajuttomuuden myöhemmin. Se voi kestää minuutteja tai tunteja.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt puolustuksen esitystä hätävarjelusta, mutta katsoi tuomiota vähäisesti lieventävänä seikkana sen, että tuomittu oli alkutilanteessa irtautunut uhrin otteesta.

Kolehmainen määrättiin maksamaan hautauskuluja 11000 euroa ja omaisten oikeudenkäyntikuluja 5000 euroa. Hänen on myös maksettava uhrin kahdelle lapselle 12000 euroa korvausta henkisestä kärsimyksestä kummallekin. Lisäksi hänen on maksettava kummallekin lapselle elatusta reilut 350 euroa, kunnes nämä täyttävät 18 vuotta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomiosta kertoi ensin MTV Uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 2. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 3. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 5. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 6. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 7. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 8. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 12. T24: Tallinnan Teletorn viettää viikonloppuna 40-vuotissyntymäpäiviään
 13. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 14. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 15. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 3. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 4. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 7. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 8. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 13. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 14. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 15. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.