Suomalaistutkimus: Näin torjut raskausdiabeteksen terveyshaittoja – jo joka viides odottava äiti sairastuu

Raskauden ja imetyksen aikaiset elintavat vaikuttavat äidin ja lapsen terveyteen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Yksi merkittävimmistä raskaudenaikaisen ylipainon ja painonnousun terveysriskeistä on raskausdiabetes. Kansainvälinen yhteistyötutkimus selvitti raskausajan ravintointerventioiden vaikutusta raskausdiabeteksen hoitoon.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Diabetes Care -julkaisussa

Äidin ylipaino tai lihavuus ja runsas raskaudenaikainen painonnousu voivat aiheuttaa komplikaatioita ja terveysriskejä raskauden aikana.

Näiden seurauksena syntyvällä lapsella voi esiintyä suurta syntymäpainoa ja alhaista verensokeria. Äidillä ylipaino ja runsas painonnousu voivat lisätä keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä sekä keisarileikkauksen todennäköisyyttä.

Yksi merkittävimmistä riskeistä on raskausdiabetes, jonka yleisyys on kasvanut kansainvälisesti. Suomessa jo 19 prosenttia raskaana olevista sairastuu siihen vuosittain.

– Raskausdiabeteksen hoidossa elintavoilla on keskeinen merkitys. Tarvittaessa käytetään lääkehoitoa, mutta ensisijaisesti tavoitteena on pärjätä elintapahoidolla. Ruokavaliolla ja liikkumisella voidaan säädellä tehokkaasti veren sokeritasapainoa, toimialajohtaja, professori Seppo Heinonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

– Tällä hetkellä raskausdiabeteksen hoidon kannalta optimaalinen ruokavaliohoito tunnetaan vielä huonosti. Ruokavalion tavoitteena olisi sokeritasapainon, äidin painonnousun ja lapsen syntymäpainon säätely sekä turvallisuus niin äidille kuin lapsellekin, dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopiston Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmästä summaa.

Ruokavaliota muokkaamalla pystytään vaikuttamaan etenkin äitien sokeritasapainoon ja lasten syntymäpainoon.

Heinonen ja Laitinen olivat mukana kansainvälisessä tutkimusryhmässä, joka tarkasteli systemaattisella katsauksella ja meta-analyysilla 18 satunnaistettua, raskausajan ruokavalio-ohjausta koskevaa tutkimusta.

Tutkimuksissa oli mukana yhteensä 1151 raskaana olevaa naista. Tutkimustyhmässä oli tutkijoita kahdeksasta maasta, ja sitä koordinoi International Life Sciences Institute Europe (ILSI).

– Tutkimuksemme osoitti, että ruokavalio-ohjausta saaneiden interventioryhmäläisten paastosokeri ja aterianjälkeiset sokeritasot olivat matalampia kuin verrokkiryhmällä. Lisäksi interventioryhmän äidit tarvitsivat vähemmän lääkehoitoa, ja heidän vauvojensa syntymäpaino oli pienempi kuin verrokkiryhmien vauvojen, Laitinen summaa.

– Tulosten perusteella ruokavaliointerventiot näyttävät hyödyllisiltä raskausdiabeetikkojen hoidossa, erityisesti sokeritasapainon ja lasten syntymäpainon säätelyssä, Laitinen lisää.

Tarkastellut interventiotutkimukset olivat heterogeenisiä, joten tästä katsaustutkimuksesta ei saatu vastauksia siihen, millainen ruokavalio olisi paras raskausdiabeteksen hoitoon. Osassa tarkastelluista tutkimuksista oli myös laadullisia puutteita.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut