Finlandia-talo perusteelliseen remonttiin – katolle drinkkibaari ja julkisivuihin kestävämpi materiaali

MAAMERKKI Finlandia-talo kaipaa korjauksia. Rakennus kunnostetaan suojeluarvoja kunnioittaen.

Vuonna 1971 valmistunut Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kauttaaltaan ja myös julkisivu uusitaan.

Uudet, kaupunkilaisille ja vierailijoille suunnattavat palvelut saavat tilaa. Suunnitelmissa on muun muassa audiovisuaalinen näyttely, design-kauppa sekä drinkkibaari katolla.

Talon sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan. Alakerran tiloja avataan Töölönlahden puiston suuntaan. Lisäksi rakennetaan uusi, nykyistä suurempi keittiö.

Vaihtuvien teemanäyttelyiden lisäksi esille tulee pysyvä osio, joka keskittyy Alvar Aaltoon, Finlandia-talon historiaan ja Aallon toteutumatta jääneeseen Helsingin keskustasuunnitelmaan. Sisällön suunnittelussa on mukana Alvar Aalto -säätiö.

– Sijainti vilkkaassa tapahtumatalossa liittää näyttelyn osaksi elävää kulttuuriperintöä, toteaa Alvar Aalto -säätiön ja -museon toimitusjohtaja Tommi Lindh

Finlandia-talossa vierailee vuosittain yli 200 000 kävijää.

Perusparannuksen suurimpia haasteita on nykyaikaisen talotekniikan sovittaminen huomaamattomasti rakennukseen.

Hankesuunnitelma valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuodenvaihteen jälkeen päätetään muun muassa hankkeen kustannuksista.

Täsmentävä hankesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisu julkisivumateriaalista, valmistuu noin vuotta myöhemmin. Tavoitteena on löytää materiaali, joka on nykyistä kestävämpi ja täyttää suojelumääräysten vaatimukset. Julkisivujen osuus on arviolta noin 15 prosenttia koko perusparannuksen kustannuksista.

Rakennussuojelupäätöksen mukaan talon julkisivussa tulee säilyttää alkuperäistä vastaava arkkitehtoninen asu. Siksi tutkimuksissa selvitetään myös marmorien soveltuvuutta Finlandia-talon käyttöön.

Finlandia-taloon valittiin aikanaan italialainen marmori, joka ei ole kestänyt Suomen sääolosuhteita. Laatat on vaihdettu jo kertaalleen uusiin 1990-luvulla.

Kaupungin tiedotteen mukaan viimeisten 20 vuoden aikana on kuitenkin kertynyt runsaasti uutta tutkimustietoa marmorien kestävyydestä. Myös rakennusmateriaalien ominaisuuksien muokkaamiseen on tullut lisää mahdollisuuksia, joten potentiaalisia materiaalivaihtoehtoja löytyy.

Peruskorjaus alkaa vuonna 2021 ja kestää pari vuotta. Finlandia-talo pidetään avoinna koko työn ajan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut