Hellekesä nosti sähkönkulutuksen lähelle pakkastalven huippua Helsingissä – Etelä-Euroopasta tuttu tilanne tulossa meillekin

Hellekesä nosti säkönkulutusta huippulukemiin. Ilkka Hartikainen

Kai Jauhiainen

Helteinen sää lisäsi kuluneena kesänä sähkötehon tarvetta. Yleisesti kesällä sähkön käyttö laskee talvipakkaspäiviin verrattuna. Kuitenkin nykyisin erilaisten viilennysjärjestelmien yleistyminen kaupoissa, toimistoissa ja kotitalouksissa nostaa kesäajan sähkön käyttöä.

Helsingissä kuluvan kesän suurin sähkötehon tarve 635 MW oli 3.8. kello 11–12. Vuorokauden keskilämpötila oli tuona päivänä +25,1 celsiusta. Vastaavasti talven suurin sähkötehontarve 762 MW koettiin pakkasjaksolla helmikuun lopulla 27.2. kello 18–19 vuorokauden keskilämpötilan oltua -6,5 celsiusta.

– Etelä-Euroopan sähköverkoissa huipputehot koetaan kesäaikaan jäähdytyksen vuoksi jo nyt. Meillä Helsingissäkin kesä- ja talvipäivien erot sähkötehon tarpeessa kaventuvat, kertoo Petri Vihavainen Helen Sähköverkosta.

Aurinkoinen kesä näkyi myös aurinkosähkön tuotantoluvuissa. Helenin aurinkovoimalaitokset Suvilahdessa ja Kivikossa ovat olleet ennätystahdissa. Tuottoisin kuukausi oli toukokuu ja tällöin Suvilahti tuotti yhteensä 53 MWh ja Kivikko 158 MWh aurinkosähköä.

Pientuotanto jatkaa vahvaa kasvuaan Helsingin alueella. Sähköverkkoon tuotetun pientuotannon määrä on tuplaantunut viime kesästä. Tällä hetkellä pienet aurinkosähköjärjestelmät kotitalouksien ja liikekiinteistöjen katoilla tuottavat sähköverkkoon käytännössä yhtä paljon kuin Suvilahden aurinkovoimala yksinään.

Kokonaisuutena helsinkiläisten sähkön käyttö ensimmäisellä puolivuotiskaudella on ollut hieman edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempaa. Kasvua viime vuoteen on 0,6 prosenttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut