Yksityiseen päivähoitoon ei tulekaan palveluseteliä – "Nykyjärjestelmä kömpelö ja epätasa-arvoinen"

Helsinki ei näillä näkymin ota käyttöön palveluseteliä yksityisessä päivähoidossa. Johanna Erjonsalo

Kaisa Paastela

Helsingin kaavailema yksityisen päivähoidon palveluseteli joutui jäihin tiistaina kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa. Palvelusetelillä perhe olisi voinut valita julkisen ja yksityisen päivähoidon välillä ilman, että asiakasmaksu kasvaa.

Kokouksessa vihreiden Otso Kivekäs ja sdp:n Ville Jalovaara kuitenkin tekivät vastaehdotuksen, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun siten, että tutkitaan, miten palvelusetelimallin tavoitteet voidaan saavuttaa yksityisen hoidon tuen pohjalta. Vastaehdotus äänestettiin läpi vihreiden ja vasemmiston äänin.

Tätä nykyä yksityisen päivähoidon kustannuksiin saa Helsingissä yksityisen hoidon tukea sekä kuntalisää.

Lautakunnan puheenjohtaja ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) purki pettymystään Twitterissä.

Pakarisen mukaan vauhdilla kasvava Helsinki tarvitsee lisää varhaiskasvatuspaikkoja ja toisaalta nykyjärjestelmä on koettu kömpelönä ja epätasa-arvoisena.

– Helsingissä yksityiset päiväkodit ovat olleet tosiasiallisesti saatavilla vain keskustassa ja lännessä ja edellyttäneet parempaa tulotasoa. Tähän toivoin muutosta, kommentoi Pakarinen, jonka mukaan palvelusetelin palauttaminen käytännössä pysäytti sen valmistelun.

Palveluseteli on käytössä päivähoidossa noin 75 kunnassa ympäri maata.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vain neljän päivän perehdytys avaa nyt pääsyn lastenhoitajaksi pk-seudulla – rikostausta tutkitaan vasta 3 kuukauden työsuhteessa 28.8.2018 14:20
  2. Näin Helsinki kasvaa: Pelkästään tänä vuonna 1 200 uutta päivähoitopaikkaa 28.8.2018 10:40
  3. Uusi malli takaisi Helsingissä pääsyn oman alueen päiväkotiin – kaupunki käynnistää selvityksen 15.8.2018 18:45
  4. Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa 9.4.2018 14:35
  5. Jättiruuhkat luvassa päiväkoteihin ensi syksynä – Päivähoitopomo: "Olemme jatkuvassa paineessa" 31.5.2017 6:45
  6. Viisivuotiaiden perheille iso alennus päivähoitomaksuun 31.3.2018 11:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut