Energiajuomakohun vaikutukset näkyvät – 16-vuoden ikärajaa vaativa aloite heräsi henkiin

Energiajuomat ovat roikkuneet otsikoissa viime aikoina muun muassa Helsingin Uutisten uutisoiman Facebook-päivityksen vuoksi. Huolestunut isä kertoi päivityksessä, kuinka hänen 10-vuotias poikansa osti S-ryhmän kaupasta energiajuomaa, jonka juominen johti huonovointisuuteen ja sydämen tykytyksiin.

Julkisuus on nostanutkin energiajuomien myyntikieltoa alle 16-vuotiaille vaativan kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden määrää.

Kieltoa ajava Suomen Vanhempainliitto perustelee ikärajaa lukuisilla terveysvaikutuksilla.

– Varoitusmerkinnöistä huolimatta energiajuomien ostamiselle ei Suomessa ole ikärajaa. Jo puoli tölkkiä energiajuomaa päivittäin riittää kasvattamaan 50 kiloa painavan nuoren kofeiininsietokykyä, mikä on merkki kofeiiniriippuvuudesta.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, mikäli sen allekirjoittaa 50 000 äänioikeutettua kuuden kuukauden sisällä. Huhtikuussa aluille pantu aloite energiajuomien ikärajasta ei ole vielä kovinkaan lähellä tarvittavaa kannatusilmoitusten määrää: sen on allekirjoittanut noin 4 500 suomalaista tiistai-iltaan mennessä.

Kansalaisaloitteen kannalta paras päivä oli 19. elokuuta, jolloin se keräsi 246 allekirjoitusta. Allekirjoittaneiden määrä on ollut huomattavassa nousussa todella hiljaisen kesän jälkeen.

Aloitteella on 16.10. asti aikaa kerätä tarvittava määrä nimiä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun energiajuomille haetaan ikärajaa. Vuonna 2012 tehty kansalaisaloite ikärajasta keräsi yhteensä 31 964 allekirjoitusta, eikä edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut