Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain neljän päivän perehdytys avaa nyt pääsyn lastenhoitajaksi pk-seudulla – rikostausta tutkitaan vasta 3 kuukauden työsuhteessa

Varhaiskasvatuksen työvoimapula pahenee.

Pääkaupunkiseudulla päiväkoteihintyöntekijöitä välittäväSeure rekrytoi nyt epäpäteviä lastenhoitajia ja avustajia pääkaupunkiseudun päiväkoteihin neljän päivän pikaperehdytyksellä.

Alan koulutusta tai työkokemusta ei vaadita. Seure puhuu rekrytekstissään motivoituneista ja varhaiskasvatusalasta kiinnostuneista hakijoista, mutta periaatteessa kurssille voi hakea lähes kuka tahansa. Valinta työntekijäksi tehdään alkuhaastattelun ja koko perehdytysjakson perusteella.

Seuren ilmoituksen mukaan epäpätevälle lastenhoitajalle maksetaan peruspalkkaa 12 euroa tunnilta. Päälle tulevat mahdolliset lisät.

Seure välittää työntekijöitäHelsingin, Espoon ja Vantaan päiväkoteihin.

Superin kehitysjohtaja Jussi Salo on tyrmistynyt Seuren rekrytoinnista.

– Ei neljässä päivässä pysty oppimaan vastuullista työtä, tyrmää Jussi Salo.

Salon mukaan varhaiskasvatuksen työvoimapula on pitkän kehityksen tulos ja 1.9.2018 voimaan astuva uusi varhaiskasvatuslaki ei tilannetta korjaa.

Varhaiskasvatuksen taso on uhattuna."

– Kun olemme tehneet jäsentutkimuksia, koskee kentältä tuleva hätähuuto etenkin suuria ryhmäkokoja. Kun ryhmäkoot ovat suuria ja palkka pieni, ei ole ihme, että työntekijöistä on yhä enemmän pulaa. Varhaiskasvatuksen taso on uhattuna, kertoo Salo.

Seuren palvelutuotantojohtaja Jenni Heinonen korostaa, että neljän päivän perehdytykset eivät ole koulutusta.

– Tämä on perehdyttämistä päiväkotityöhön. Neljän päivän perehdytys sisältää yhden teoriapäivän, kaksi harjoittelupäivää päiväkodissa ja palautepäivän. Perehdytys järjestetään yhteistyössä päiväkodin kanssa. Jos hakija todetaan sopivaksi työhön, hän voi aloittaa joko avustajana tai lastenhoitajana, kertoo Heinonen.

Heinonen ei niele Superin arvostelua.

– Mekin olemme huolissamme siitä, että koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi ja pyrimme nyt helpottamaan henkilökuntapulaa päiväkotien kanssa.

Oma lukunsa on päiväkoteihin keikkatyöhön hakevien taustojen tutkiminen.

Rikosrekisteriotteen Seure voi pyytää vasta kun ihminen on ollut töissä kolme kuukautta tai solmii yli kolmen kuukauden työsuhteen.

Tämä aikaraja koskee niin päteviä kuin epäpäteviäkin hoitajia.

– Meidän mielestämme olisi hyvä jos sen voisi pyytää aikaisemminkin, mutta sitä ei laki salli, kertoo Heinonen.

Lastenhoitajista on pk-seudulla nyt huutava pula, sillä alhaiset palkat eivät houkuta.

Samaan aikaan päiväkoteihin on tulossa yksistään Helsingissä noin 1 200 uutta hoitopaikkaa.