Leipäjonot halutaan vaihtaa hävikkiravintoloihin, kustannukset ensimmäisenä vuonna yli 780 000 euroa – "Keksitään pyörää uudelleen kalliimmalla"

Leivän jonottamisesta ulkona kadulla halutaan eroon Helsingissä. Suunnitteilla on hävikkiravintoloita, joihin voisi mennä syömään halvalla tai maksutta. ARKISTO/Teemu Vestovuo

Kaisa Paastela

Helsinki suunnittelee ruoka-aputoiminnan kehittämistä, jotta ihmisten ei tarvitsisi seisoa kadulla leipäjonoissa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi toissaviikolla selvityksen vaihtoehtoisista keinoista leipäjonoille.

Hävikkiruokaa haettaisiin kaupoilta ja valmistettaisi aterioiksi hävikkiravintoloissa, joissa ruokailisi myös maksavia asiakkaita.

Hävikkiruokaloiden toiminnan kustannukset kaupungille ensimmäisenä vuonna olisivat 781 000 euroa ja seuraavina 300 000 euroa.

Eniten summasta ensimmäisena vuonna nielisi logistiikkakeskuksen perustaminen. Keskus noutaisi ja varastoisi kaupoilta saadun ylijäämäruoan ja vastaisi sen jakelusta ruokailupisteille. Logistiikkakeskukseen ja toiminnan pyörittämiseen pitäisi palkata useita henkilöitä.

Lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen jättänyt jäsen Mari Rantanen (ps.) arvostelee blogissaan, että "nyt keksitään pyörää uudelleen kalliimmalla".

– Aloitetaan homma alusta ja otetaan touhuun mukaan sellaisia tahoja ja ihmisiä, jotka eivät ole olleet toiminnassa mukana. Ja se kyllä näkyy tässä esityksessä. Homma maksaa ensimmäisenä vuonna 781 000 euroa ja seuraavina vuosina yli 300 000 euroa. Sen sijaan, että tämä raha olisi käytetty heikoimmassa asemassa olevien auttamiseen, nyt palkataan väkeä, kummastelee Rantanen.

Helsingissä on useita, pitkälti vapaaehtoisuuteen perustuvia elintarvikejakelutoimijoita, kuten esimerkiksi Heikki Hursti, jonka toiminta on rahanpuutteen takia ollut vaakalaudalla useaan otteeseen. Kesällä Hursti kertoi Helsingin Uutisille, että ruokajakelun jatko on loppuvuodeksi turvattu lahjoitusvaroin.

Kaupunki järjesti viime keväänä Leipäjonoista yhteisöihin -työpajoja, jossa ruokajakelun tulevaisuutta pohdittiin. Mukana oli nykyisin ruoka-apua jakavia järjestöjä, hävikkiruokalatoimijoita sekä kaupungin työllisyyden hoidon ja sosiaalityön asiantuntijoita. Mukaan kutsuttiin myös "kokemusasiantuntijoita" leipäjonosta, mutta yhtäkään ei saatu paikalle.

Selvityksessä huomion kiinnittää kohta, jonka mukaan jatkossa "sovituissa (ruoanjakelu)toimipisteissä todetaan asiakkaan ruoka-avun tarve ja määrä”.

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja va. johtaja Leena Luhtasela sanoo, ettei tarkoitus ole vaatia vaikeassa tilanteessa olevaa esimerkiksi kuitein ja tiliottein todistamaan avun tarvettaan.

– Vaan jos asiakas on perheellinen ja hän tarvitsee enemmän apua, hän voi saada sitä esimerkiksi sosiaaliohjaajaa tapaamalla. Tähän mietitään toimintamallia, Luhtasela avaa.

Hävikkiravintoloissa ei erotella asiakkaita.

– Ideana on, että ne, joilla ei ole varaa maksaa ruokailusta mitään, edes esimerkiksi kahta euroa, voivat saada ruoan ilmaiseksi sovitulla tavalla. Tapaa, miten tämä tapahtuu, ei ole vielä suunniteltu. Asiakas voi esimerkiksi näyttää kassalla korttia, jonka perusteella ateriamaksua ei veloiteta, kertoo Luhtasela.

Tunnistamiseenkäytettävästä, "köyhäinrekisteriksi" nimetystä systeemistä syntyi kesäkuussa iso kohu.

Luhtasela vakuuttaa, että vaikka jatkossa ruoka-avun asiakkaille luotaisiin sähköinen tai paperinen tunniste, tulee edelleen olemaan jakelupaikkoja, jotka eivät tunnistautumista vaadi.

– Osa ruokaloista voi myös tarjota kaikille ilmaista ruokaa, kertoo Luhtasela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 2. Daniel Sazonov Helsingin Uutisissa: "Valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon"
 3. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 4. Omatoimisuus saapui Helsingin kirjastoihin – näihin kolmeen pääsee sisälle, vaikka henkilökunta ei ole paikalla
 5. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 6. T24: Tänä kesänä Tallinnan Ülemistessä liikennöi ensimmäinen Virossa kehitetty robottibussi – Matkailija voi hypätä bussin kyytiin maksutta
 7. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 8. Elisa paransi yhteyksiään Helsingissä – koskee näitä kaupunginosia
 9. T24: Tallinkin kaikki laivat seilaavat koronakriisin jälkeen jälleen merellä – Syksyllä joidenkin laivojen liikennöinnissä tulee olemaan tauko
 10. Kolumni: Koronakesä vaatii ketteryyttä
 11. Stoalla laitetaan jalalla koreasti – ilmaiset paritanssituokiot jatkuvat
 12. Pääkirjoitus: Senaatintorin jättiterassi on tyylikäs, mutta osataan sitä Itä-Helsingissäkin
 13. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 14. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 15. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 2. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Näillä kolmella alueella Helsingissä suositellaan nyt punkkirokotetta – Perheenäiti Iina: Päätöstä vauhditti lapsen saama borrelioosi
 11. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 12. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 13. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 14. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 15. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.