Tällainen on Ruotsista löytyneen punkkilajin levittämä verenvuotokuume: Ei hoitoa, jopa joka kolmas kuolee – voi tarttua myös ihmisestä toiseen

Ruotsista on löytynyt hyalomma-punkkeja, jotka voivat levittää vaarallista verenvuotokuumetta Vaikka viruksen tarttumisen todennäköisyys on pieni, ei taudinkuvaus ole mukavaa luettavaa.

Hyalomma-punkki nimittäin voi levittää Krimin-Kongon verenvuotokuumetta. Espanjassa tautiin menehtyi 62-vuotias mies vuonna 2016. Mies oli ollut vaeltamassa vuorilla Madridin länsipuolella, jolloin todennäköisesti virusta kantanut punkki puri häntä. Tehohoidosta huolimatta mies kuoli.

Taudin oireita ovat korkea kuume, lihaskivut, huimaus, valonarkuus ja vatsaoireet, kuten oksentaminen. Myöhemmässä vaiheessa potilas voi olla sekava ja aggressiivinen ja verenvuotoa esiintyä esimerkiksi nenästä sekä sisäelimissä.

Sairastuneista menehtyy THL:n mukaan 5–30 prosenttia. Virusta vastaan ei ole rokotetta eikä lääkettä. Olennaisinta taudin ehkäisyssä on punkin puremalta suojautuminen.

Paitsi hyalomma-suvun punkkien välityksellä, Krimin-Kongon verenvuotokuume tarttuu myös lähikosketuksesta ja veren välityksellä. Espanjassa tautiin menehtynyttä miestä sairaalassa hoitanut sairaanhoitaja sairastui vakavasti verenvuotokuumeeseen.

Verenvuotokuumepotilaan hoidossa käytetäänkin tavanomaisten varotoimien lisäksi kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia.

Krimin-Kongon verenvuotokuumetta esiintyy Afrikassa, Balkanin alueella, Lähi-idässä ja sekä osassa Aasiaa. EU:n lähialueilla tautia tavataan THL:n mukaan eniten Turkissa. Bulgariassa todetaan yksittäisiä tapauksia vuosittain.

Ylen mukaan tutkijat Ruotsissa eivät usko, että hyalomma selviytyy Ruotsin talvesta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut