Myllypurossa ollut halvin vuokra, nyt Heka muuttaa vuokranmääritystapaa – "Ei tämä kyllä avoimuutta lisää"

VUOKRA-ASUNNOT Hekan vuokralaiset aikovat tehdä valituksen Aviin ja Araan uudesta vuokranmääritysmallista, joka määrittelisi ensi vuoden alusta alkaen vuokrat uudella tavalla.

– Suurin ongelma on se, että vuokralaiset eivät saa riittävästi tietoa, sanoo Malmilla asuva Hekan vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Markku Saarinen (vas) Hekan uudesta vuokramallista. Vieressä naapuri Teppo Törmä. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asukkaita edustava vuokralaisneuvottelukunta aikoo tehdä valituksen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukseen (Ara) sekä Aluehallintovirastoon (Avi) liittyen tulevaan vuokranmääritysmalliin. Uusi malli on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa.

– Suurin ongelma on se, että vuokralaiset eivät saa riittävästi tietoa vuokrien jakoperusteista saadakseen näkemystä asiasta, sanoo vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja ja asukas Markku Saarinen

Neuvottelukunta toimittaa valituksen eteenpäin syyskuun alussa.

Ara käsittelee asumista koskevia asioita. Avi on lakia tulkitseva elin.

Heka on pyytänyt vuokralaisneuvottelukunnalta lausuntoa ensi vuonna voimaantulevasta uudistuksesta, jossa asuntojen vuokrat määritellään uudella tavalla.

– Meille ei ole avattu esimerkiksi, miten vuokrat jaetaan Hekan koko potista jokaiselle viidelle alueyhtiölle. Koko ajan on puhuttu, että uudella järjestelmällä lisätään avoimuutta. Ei tämä kyllä avoimuutta lisää, Saarinen sanoo.

Järjestelmä on ensi vuoden alussa muuttumassa siten, että jatkossa asuntojen vuokrat määritellään taloyhtiöittäin kokonaisvuokran mukaan eli pääoma- ja hoitovuokra yhdistetään yhdeksi potiksi. Aikaisemmin potit olivat erillään. Nykymallia on pidetty vaikeasti ymmärrettävänä, eikä se tunnu kovin selkeä jatkossakaan.

– Jos emme tiedä jakoperusteita, emme voi ottaa kantaa, onko vaikkapa lännessä tai koillisessa luku oikea, Saarinen jatkaa.

Käytännössä uudessa kaksiportaisessa mallissa jokaiselle viidelle alueyhtiölle jaetaan ensin oma kulupottinsa. Sitten taloyhtiöt pisteytetään alueittain tehtyjen remonttien mukaan. Vuokraan tulee vaikuttamaan myös se, onko talossa hissiä, asunnossa parveketta ja asunnon sijainti. Uusi järjestelmä on herättänyt paljon kysymyksiä. Hekalaiset ovat olleet huolissaan muun muassa siitä, vertaillaanko voittoa tuottamattoman yhtiön vuokria esimerkiksi yksityisten markkinoiden vuokriin.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö myöntää, että uusi malli voi tuntua sekavalta.

– Mielestäni olemme kuitenkin antaneet asukkaille riittävästi tietoa. Minua kiinnostaisi tietää, mitä tietoja pitäisi antaa.

Närö kehuu uutta mallia läpinäkyväksi.

– Aikaisemmin vuokrissa oli hyvin vähän eroja vierekkäisten talojen välillä, vaikka toinen olisi peruskorjattu ja toinen ei. Uusi järjestelmä ottaa läpinäkyvästi huomioon talojen erot ja asuntojen käyttöarvon.

Ensi vuoden alussa vuokrat tulevat uuden mallin mukaan joko nousemaan tai laskemaan.

Esimerkiksi Jakomäessä Hekalla on 16 vuokranmääritysyksikköä, joista kuudessa vuokra nousee tai pysyy samana. Kymmenessä se laskee.

Jakomäessä asuntojen keskivuokra oli tänä vuonna 11,32 euroa neliöltä. Kantakaupungissa vuokrat nousisivat 10 senttiä eli 12,50 eurosta 12,60 euroon.

Tänä vuonna alhaisin keskineliövuokra oli Myllypurossa, 10,78 euroa. Korkein neliövuokra, 12,84 euroa, oli Vallilassa, johon kuuluu myös Kalasataman alue.

Heka on valmistellut uutta vuokranmääritysmallia kaksi vuotta. Saarinen kuitenkin toivoo, että järjestelmä laitettaisiin jäihin.

– Se on totta, että mallia on valmisteltu Hekan konttorissa kaksi vuotta, mutta muuten aikataulu on aivan järjetön. Kukaan ei ole selvittänyt, miten tämä tulee vaikuttamaan vuokriin esimerkiksi 5 vuoden päästä.

Uusi malli saa kritiikkiä

Helsingin kaupungin asunnot (Heka) uusii vuokranmääritysjärjestelmänsä ensi vuoden alusta. Perusteluna on muuttaa järjestelmä tasapuolisemmaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Järjestelmä ei tule heti käyttöön sellaisenaan, vaan siihen liittyy siirtymäaika, jotta vuokrat eivät nouse kerralla paljon.

Vuokrat nousevat keskimäärin 0,67 prosenttia.

Vuokrat voivat myös laskea, mikäli asunnossa ei ole tehty remonttia eikä sen sijainti ole kummoinen.

Ehdotus on nyt asukkailla lausunnoilla ja se on saanut kritiikkiä.

Hekan hallitus vahvistanee uudet vuokrat lokakuun alussa.

Nykyisin Hekan asukkaan vuokrahyöty keskimääräiseen vuokratasoon nähden vaihtelee vajaasta 30 prosentista reiluun 40 prosenttiin.

Heka on kaupungin omistama voittoa tuottamaton yhtiö, jolla on 48 000 asuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 3. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 4. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 5. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.