Kasmirille kotiruoka on suomalaista soulfoodia – katso poptähden luottoreseptit

RUOKA Kymmenvuotisen uran kokkina tehneelle artistille ruoka on myös itseilmaisua ja yhdessäoloa.

Poptähti Kasmir peräänkuuluttaa rikkaampaa arkea suomalaiseen ruokakulttuuriin. - Kutsukaa kavereitanne syömään ihan tavallista ruokaa ihan tavallisena arki-iltana, niin elämästä tulee varmasti hauskempaa, Kasmir kannustaa. Agency Leroy

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun poptähti Kasmir, siviilinimeltään Thomas Kirjonen, tekee ruokaa, taustalla pitää soida musiikkia.

Kokkaaminen on hänelle kokonaisvaltainen aistielämys ja luova prosessi, johon musiikki antaa korvaamattoman mausteensa. Näin nykyään.

Kun mies aikanaan opiskeli kokiksi, ja sittemmin työskenteli helsinkiläisravintoloiden keittiöissä, ei taustamusiikki ollut tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

– Kokin työ on aika raakaa duunia. Otan hatun päästäni jokaisen edessä, joka sitä työtä tekee, Kasmir sanoo.

Nykyään hän kokkaa vain omiin tarpeisiinsa. Ruoka on usein simppeliä, perinteistä kotiruokaa, kuten karjalanpaistia tai makaronilaatikkoa.

Vaikka Kasmirilta luonnistuvat vaativammatkin ruoat, hän pitää suomalaisklassikkoja suuressa arvossa.

– Perinneruokamme ovat suomalaista soulfoodia, nostalgista lohturuokaa, jossa raaka-aineet pääsevät hienosti esiin.

Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti."

Hankitulle kokin ammattitaidolle tulee tarvetta, kun artisti puolisoineen kutsuu ystäviä kylään. Silloin syntyy jopa neljän ruokalajin illallisia.

Tosin ystäviä kutsutaan syömään silloinkin, kun liedellä porisee vaikkapa keittoa, josta riittää suuremmalle joukolle.

– Spontaani kutsu syömään sopii arkeen. Yleensä siitä seuraa hauska illanvietto ikään kuin puolivahingossa.

Kasmir peräänkuuluttaa Suomeen nykyistä matalampaa kynnystä kutsua ihmisiä saman pöydän ääreen.

Ruoka on hyvä syy kokoontua yhteen aivan tavallisena arkipäivänä.

– Viikonloppuihin kasataan ehkä turhan paljon kaikenlaista ja vastaavasti arki on sitten aika harmaata, Kasmir puntaroi.

– Ruoan äärellä voidaan ottaa kimpassa rennosti eikä kaiken tarvitse aina olla niin hienoa. Yhdessäolo on se ykkösjuttu.

Ruokafilosofiansa Kasmir tiivistää yksinkertaisuuteen ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Hän sanoo pulittavansa ilomielin hieman enemmän siitä, että saa syödä taatusti tuoretta lähi- tai luomuruokaa.

Lähtökohtana hänellä on raaka-aineen oma maku, jota ei edes halua maustaa piiloon.

– Maustevalikoimani on hyvin askeettinen: suolaa ja mustapippuria lähinnä. Hapon otan yleensä sitruunasta ja makeuden hunajasta.

Ruokakaapissaan hän pitää aina oliiviöljyä, valkosipulia, porkkanoita ja useimmiten myös varsiselleriä. Siis aineksia, jotka toimivat usein liemien pohjana. Niistä saa hyvän taustan gastronomiselle maalaukselle.

– Pyrin nostamaan raaka-aineen omaa makua. Kun teen perunamuusia, lämmitän siihen tulevan maidon perunankuorien kanssa. Tomaattikastiketta keittäessäni laitan mukaan terttutomaattien varret makua antamaan.

Niin paljon kuin Kasmir ruoanlaittoa rakastaakin, aikaa sen parissa tulee vietettyä yhä vähemmän, koska muusikon ura vie miestä nyt vauhdilla.

Onnekseen hän pääsi hiljattain yhdistämään molemmat intohimonsa: elokuussa julkaistiin Kasmirin ensimmäinen ruokakirja Annoskateus

Kirja on artistin ja toimittaja-kirjailija Erkka Mykkäsen yhteistyö, katu-uskottavasti kuvitettu henkilökuva sisältäen runsaasti Kasmirin reseptiikkaa.

– Keräsin kirjaan henkilökohtaisimmat ruokaohjeeni samaan tapaan, kuin valitsen biisit levylleni. Ne ruoat, jotka olen tehnyt niin monta kertaa, että tiedän jokaisen onnistuvan ohjeitani noudattamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.