Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Hallitus aikoo avata Suomen sosiaaliturvaa ulkomaalaisille – suomalaisten etuja ulkomailla leikataan

Hallitus valmistelee lakimuutosta, joka helpottaisi ulkomaalaisten pääsyä Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Hallitus aikoo poistaa Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta neljän kuukauden työskentelyvaatimuksen, joka on tähän asti ollut edellytyksenä sosiaalitukien saamiselle.

Neljän kuukauden sääntö otettiin käyttöön 2004, kun EU laajeni Baltiaan ja ay-liike pelkäsi Baltiasta tulevan halpatyövoimaa Suomeen.

Aikarajan poistoa hallitus perustelee halulla parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisätä Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohteena.

Jatkossa Suomen sosiaalieduista pääsisi nauttimaan, jos tienaa työttömyysturvan peruspäivärahan suuruisen ansion, eli 696,60 euroa kuukaudessa.

Myös pelkästään Suomeen pysyvästi asumaan tulevat ihmiset, kuten opiskelijat ja oleskeluluvan saaneet, olisivat heti oikeutettuja sosiaaliturvaan.

Sillä ei olisi merkitystä tuleeko muuttaja EU:sta vaiko EU:n ulkopuolelta.

Sosiaalituet maksaa Kela ja niihin kuuluisi esimerkiksi lapsilisät, sairauspäiväraha ja sairausvakuutuskorvaukset.

Joihinkin etuuksiin jäisi kuitenkin edelleen ehtoja.

– Joissakin muissa etuuksissa, kuten äitiyspäivärahassa, eläkkeissä ja vammaisetuuksissa, voi olla lisänä asumiseen tai työskentelyn kestoon liittyviä vaatimuksia, sanoo neuvotteleva virkamies Henna Huhtamäki USU:lle.

Työntekijä olisi oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan vielä kolme kuukautta työskentelyn päättymisen jälkeenkin, ellei hän muuta ulkomaille.

Muutoksen on arvioitu lisäävänä kuluja 2 miljoonalla eurolla.

Samalla kun ulkomaalaisten sosiaaliturvaa halutaan vahvistaa, aikoo hallitus USU:n mukaan leikata Suomesta ulkomaille töihin menevien ihmisten sosiaaliturvaa.

Tähän asti ns. lähetetyt työntekijät, opiskelijat ja tutkijat ovat olleet Suomen sosiaaliturvan piirissä jopa 10 vuotta, lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijät määrättömästi. Nyt he kaikki saisivat viedä sosiaaliturvan mukanaan enintään viideksi vuodeksi.