Mies myöhästyi 3,5 vuotta armeijasta – passin uusiminen paljasti karkaajan

ASEPALVELUS Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen miehen karkaamisesta ehdolliseen vankeuteen.

Nuori mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ilmoittauduttuaan armeijaan 3,5 vuotta kutsuttua myöhemmin. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Helsingin käräjäoikeus ei heltynyt vuonna 1993 syntyneen miehen selityksiin siitä, miksi hän ilmestyi varusmiespalveluspaikkaansa kolme ja puoli vuotta myöhässä.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen miehen karkaamisesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Oikeus antoi tuomionsa viime vuoden lokakuussa.

Helsingin hovioikeus käsitteli miehen valitusta keskiviikkona todeten, että mies oli perunut valituksensa tässä kuussa, joten hovioikeus perui myös lokakuuksi tarkoitetun asian pääkäsittelyn.

Saksassa asuvan nuorukaisen olisi pitänyt aloittaa varusmiespalveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa heinäkuun erässä vuonna 2013.

Hän jätti kuitenkin saapumatta paikalle. Joulukuussa 2016 miehen uusiessa passiaan kävi ilmi, että palvelukseenastumispäivä oli ollut ja mennyt jo vuosia sitten. Mies ilmoittautui tämän jälkeen yksikköönsä.

Syyksi myöhästymiselle mies kertoi, että oli hakenut lykkäystä vuonna 2011 opintojen vuoksi ja ollut siinä käsityksessä, että lykkäystä oli myönnetty koko opiskeluajaksi, joka oli kestänyt vuoteen 2016 asti.

Lisäksi hän ei ollut ymmärtänyt määräyksen sisältöä, koska ei osannut suomea. Kutsukirje oli lähetetty miehen kotiosoitteeseen Saksaan.

Mies kiisti syytteen ja teon tahallisuuden.

Karkaamisen sijaan nuorukainen katsoi syyllistyneensä korkeintaan luvattomaan poissaoloon. Lisäksi hän vetosi ihottumasairauteensa, jonka vuoksi hän ei todennäköisesti olisi ollut palveluskelpoinen. Ihottuma oli ollut pahimmillaan vuosina 2011–2014 ja vaatinut ihon säännöllistä rasvaamista kortisonilla ja lääkitsemistä tableteilla.

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli ollut välinpitämätön palveluksen alkamisajankohdasta, mikäli asia oli jäänyt hänelle epäselväksi vuonna 2011. Myöskään selvitystä sille, että nuorukainen olisi ollut kykenemätön palvelukseen vuonna 2013 ei oltu tehty riittävää selvitystä. Yli kolme vuotta kestäneen karkumatkan vuoksi mies oli tuomittava ehdolliseen vankeusrangaistukseen, oikeus totesi perusteluissaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut