Vantaalaiskoulun oppilaat latasivat kuvan käsiaseesta someen ennen koulun alkua – Nyt puhuu rehtori: "Siinä tuli pojille paha mieli"

Vantaankosken koululla koettiin tänään uhkaava tilanne. Tuomas Massinen

Don Lehtinen

Vantaalla sijaitsevassa Vantaankosken koulussa nähtiin tänään keskiviikkona poliisioperaatio sen jälkeen, kun kaksi koulussa opiskelevaa poikaa olivat ladanneet Snapchatiin kuvan, jossa oli käsiaseen näköinen esine sekä teksti "Tänään paukkuu Vanttikses pt2". Vantaankosken koululla opiskelee noin 630 yläkoululaista.

Koulun rehtori Kaisa Maliniemi kertoo saaneensa tiedon sosiaaliseen mediaan ladatusta kuvasta ja tekstistä aamulla kello kymmenen aikaan.

– Ajattelin, että tähän pitää tarttua heti, eikä jättää käsittelemättä. Tällaiset jutut otetaan vakavasti. Soitin hätäkeskukseen, ja jouduimme odottamaan poliisin tuloa hetken aikaan, Maliniemi kertoo.

Poliisin tullessa oppitunnit olivat juuri alkaneet, ja oppilaat olivat oppitunneillaan. Tapaus ehdittiin käsitellä koulussa oppituntien aikana, eikä opiskelu häiriintynyt. Poliisi halusi tämän jälkeen vielä käydä tapauksen läpi poikien ja heidän vanhempiensa kanssa.

Maliniemen mukaan pojat ymmärsivät nopeasti, että olivat tehneet väärin. Pojat ovat jo kertoneet, että uhkaavan tilanteen aiheuttaminen ei ollut heidän tarkoituksensa.

– Voit vain kuvitella, millaiset tuntemukset heillä oli, kun he tajusivat että tuli hölmöiltyä. Siinä tuli pojille paha mieli, Maliniemi kertoo.

Vantaankosken koulussa nähtiin viimeksi vaaratilanne joulun alla, kun oppilas löi toista haarukalla päähän. Tuolloin opettajat veivät lyöjän pois paikalta ja huoltaja toimitti haavan saaneen uhrin hoitoon.

Maliniemen mukaan nämä ovat yksittäistapauksia, eikä koulussa ole ongelmaa turvallisuuden kanssa.

– Mielestäni se, että tilanne hoitui niin hyvin, kertoo että turvallisuuden kanssa ei ole ongelmia. Täällä on myös harjoiteltu paljon tällaisia tilanteita varten.

Tilannetta käydään läpi henkilöstön kanssa. Opettajat voivat ottaa asian puheeksi luokkiensa kanssa, jos oppilaat näin haluavat. Maliniemi ei usko, että tilanne olisi aiheuttanut oppilaissa hätää.

– Epäilen, että moni tietää, että kyseessä ei ollut oikea tilanne, vaan vain ajattelematon teko, Maliniemi sanoo.

Maliniemi itse kertoo olevansa nyt huojentunut, kun tilanne on ohitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.