Kirkkohallitus: Alaikäisten avioliitoista pitää luopua – koskisi myös ulkomailla solmittuja liittoja

Kirkkohallitus katsoo, että Suomessa pitäisi luopua alaikäisten avioliitoista.

Oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa kirkkohallitus toteaa, että avioliiton solmimisen ikärajan tulisi jatkossa olla 18 vuotta.

Samalla poikkeuslupien myöntämisestä alaikäisten avioliitoille tulisi luopua.

Kirkkohallitus katsoo, että lain pitäisi ensisijaisesti ehkäistä lapsiavioliittojen syntymistä. Näin voitaisiin suojella alaikäistä ja varmistaa lapsen oikeus lapsuuteensa.

Lausunnon mukaan 18 vuoden ikäraja olisi johdonmukainen ratkaisu, sillä Suomen oikeusjärjestelmässä henkilö saavuttaa silloin täyden itsemääräämisoikeuden ja oikeustoimikelpoisuuden.

– Jos valmistelussa kuitenkin päädyttäisiin säilyttämään poikkeuslupamenettely, laissa tulisi säätää luvan myöntämiselle ehdoton alaikäraja. Alaikärajan tulee olla vähintään 16 vuotta, joka on jo voimassa olevassa rikoslaissa säädetty suojaikärajaksi, kirkkohallitus toteaa.

Myös ulkomailla solmittujen avioliittojen tunnustamisen edellytyksenä tulisi lausunnon mukaan olla se, että avioliitto on solmittu 18-vuotiaana, ja että alaikäisten ulkomailla solmimien avioliittojen tunnustamiselle asetetaan sama ehdoton alaikäraja, joka on Suomen oikeusjärjestelmässä hyväksytty lapsen suojaikäraja eli 16 vuotta.

Tätä nuorempana solmittu avioliittoa pidettäisiin mitättömänä.

– Avioliittojen tunnustamisessa tulee käyttää tapauskohtaista harkintaa ja varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevan asema ja etu voidaan turvata. Tällöinkin on tärkeää selvittää alaikäisenä avioliiton solmineen oma tahtotila, kirkkohallitus toteaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut