Aura, 36, Heikki, 30, ja Petra, 34, ovat kommunisteja – mikä saa nuoren mukaan puolueeseen, joka perustettiin Moskovassa 100 vuotta sitten?

PUOLUEET Suomen kampeaminen kommunismiin alkoi tasan 100 vuotta sitten – ja urakka jatkuu yhä.

Kommunisti ei jätä aatettaan. Tiina Sandberg ja Petra Packalén juhlivat 100-vuotiasta SKP:tä jo rutiinilla. Heikki Ekman sen sijaan liittyi puolueeseen tänä kesänä. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Kuinka jaksaa puolue, joka kerää vaaleista toiseen reilusti alle prosentin äänistä – ja jonka saldo viime kuntavaaleissa oli koko maassa vain kaksi valtuutettua?

Hyvin, jos on uskominen kommunisteja. Suomen kommunistinen puolue juhlii nyt satavuotista taivaltaan.

Varsinainen veteraani on espoolainen Arjo Suonperä, 72, liittyi SKP:n riveihin jo puolisen vuosisataa sitten. Matka puolueen kaaderina on ollut pitkä, mutta aate on miehen mielessä säilynyt kirkkaana.

– Politiikassa toimiminen on yksinkertaisesti sitä, että aina eivät puolueen ajamat asiat voi mennä tasaisesti eteenpäin. Mutta jos Suomessa kerran on aivan selvä tarve SKP:n ajamille uudistuksille, miksi ihmeessä työ pitäisi jättää kesken? Suonperä kysyy.

Suomen perusongelma on Suonperän mukaan se, että usein kuvitellaan jonkin hyvän teorian toteutuvan itsestään.

– Ei se niin ole, sillä ilman ihmisten välistä yhteistoimintaa eivät mitkään muutokset toteudu. Toisaalta SKP:n työtä yritetään jatkuvasti hankaloittaa julkisuudessa. Eristäminen on yksi tapa, mutta taustalla vaikuttaa myös median lietsoma pelko puoluetta kohtaan.

HelsinkiläinenHeikki Ekman, 30, on puolestaan yksi Suomen tuoreimpia kommunisteja: hän liittyi SKP:n riveihin parisen kuukautta sitten.

– Aloin herätä politiikkaan mukaan vuosi sitten, kun maahanmuuttajista puhuttiin jatkuvasti julkisuudessa. Minua häiritsee maahanmuuttokeskustelussa se, että köyhälistöön kuuluvia ollaan koko ajan ajamassa vastakkain toistensa kanssa. Se ei palvele ketään, Ekman ihmettelee.

Hän pohti politiikkaan lähtemistä pitkään, välillä skeptisestikin, mutta päätös oli lopulta helppo.

– SKP:llä tuntuu yksinkertaisesti olevan eniten liikkumavaraa, siksi valitsin sen. Ilman muuta kiinnostaa tehdä politiikkaa aitiopaikalta, Ekman tunnustaa.

Kun Aura Kaskisydän, 36, asettui SKP:n tuoreena jäsenenä ehdolle Vantaan valtuustoon vuoden 2012 kuntavaaleissa, hän yllättyi: uusi kasvo saikin ääniä.

– Toinen yllätys on ollut se, miten helppo puolueessa on ollut toimia. Tällainen pyörätuolilla liikkuva on otettu hyvin mukaan ja olen saanut monia luottamustoimia, Kaskisydän sanoo.

Maaliskuusta alkaen puolue on tuonut hänelle myös leipää pöytään, sillä Kaskisydän on SKP:n Vapauden vaunut -työryhmän vetäjä.

Vakaumukselliselle kommunistille oma, tulipunainen puolue on rakas ja kallis – jo historiallisistakin syistä.

– Rakkaus ja kunnioitus puoluetta kohtaan syntyy, kun tietää miten osaavia ja tiedollisesti lahjakkaita menneitten sukupolvien kommunistit ovat olleet, sanoo SKP:n äänenkannattajan Tiedonantajan keväällä valittu päätoimittaja Petra Packalén, 34.

– Kyllä minä ainakin olen kommunisti kaikkialla, niin kaduilla kuin kaupan kassajonossakin. Silti jokainen meistä on omanlaisensa persoona: stereotyyppistä kommunistia ei ole olemassa.

Kun työväenlaulussa vetäistään säe "tää on viimeinen taisto, rintamaamme yhtykää", puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg on samaa mieltä, mutta vain osittain.

– Missään tapauksessa tämä ei ole viimeinen taisto, mutta rintamaan mahtuu vielä paljon porukkaa, Sandberg naurahtaa.

SKP:n 100-vuotisjuhlakonsertti 25. elokuuta kello 19–22 Arbiksella, Dagmarinkatu 3.

Suomen kommunistinen puolue

Lähde: SKP

Aiheeseen liittyvää

  1. Venäjän vallankumouksesta tänään 100 vuotta – Sinnemäki: "Valehtelu oli kommunismin toinen luonto"
    7.11.2017 6:30
  2. 19-vuotiaan Touko Aallon sanomiset kommunistinuorten lehdessä leviävät netissä – näin Aalto kommentoi menneisyyttään
    19.6.2017 20:50

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut