”Kaksi hukkaa on ammuttu konepistoolilla lentokoneesta” – nämä vanhat susijahtijutut vaikuttavat yhä mielipiteisiin Suomessa

Moni suomalainen toivoo, että susien kaatolupia lisättäisiin. Erja Hinkkanen

toimitus

Sudet jakavat suomalaisten mielipiteet edelleen. Tämä selviää Uutissuomalaisten gallupista, jonka perusteella kaksi viidestä pitää sudenkaatoon myönnettyjen poikkeuslupien nykymäärää sopivana, kun lähes yhtä moni toivoisi lupien lisäämistä.

Susijahteja on perusteltu usein sillä, että ne aiheuttavat vahinkoja ja vaaraa erityisesti kotieläimille ja tuotantoeläimille. Myös ihmisille aiheutuvaa vaaraa on aikanaan pelätty.

Kiteellä vuonna 1961 jahdattiin susia peräti 400 metsästäjän voimin. Jahdin kohteena oli tiettävästi yksi aikuinen susi ja kaksi pentua. Aamuvarhaisella alkanutta metsästystä kutsuttiin vuosisadan suurimmaksi susijahdiksi.

Metsästäjät muodostivat peräti 12 kilometriä leveän saarron susien ympärille, kuitenkin pysyen Suomen rajojen sisäpuolella. Aseina oli haulikkoja, luodikkoja ja konepistooleita.

– Tässä vaiheessa susjahdin alkamisesta on kulunut pari tuntia. Ampujat ovat asemissaan ja ajoryhmät etenevät. Äänekkäästi liikehtien ajomiehet pyrkivät saamaan sudet liikkeelle, selosti tuolloin Yleisradion toimittaja Leo Matis tapahtumia.

Yhdeksän tuntia myöhemmin susijahti päättyi kuitenkin tuloksettomana.

Vuonna 1949 kuvatussa Hukkareissu-lyhytedokumentissa seurataan puolestaan sudenajoa Lapissa. Hukkia pelättiin erityisesti poronomistajien joukossa, sillä sudet tappoivat poroja. Susia oltiin nähty jopa parikymmenpäisinä laumoina.

Metsästäjät lähtevät elokuvassa matkaan, vaikka lumimyrskyn todennäköisyys on suuri. Metsästäjät yöpyvät kodassa, joka pysyy tuiskeessa hädin tuskin pystyssä.

Kameraan on tallentunut sekä hangessa juoksevia susia että niiden perässä hiihtäviä eränkävijöitä. Näytti siltä, että susi on nyt kohdannut kohtalonsa.

– Mutta turhaa se touhu oli. Jäljet haipuivat, pyrytti kuitenkin sen verran, dokumenttia selostava Topo Leistelä kertoo.

– Hettaan palattua saadaan kuulla iloisia uutisia. Hukkia on kaadettu kaksittain, ammuttu konepistoolilla lentokoneesta. Pedot ovat lopettaneet jolkkaamisensa ja porojen tappamisen ja odottavat vain että saisivat luovuttaa upeat pakkasturkkinsa onnekkaitten pyytäjiensä hyväksi.

Sudet olivat noin 40-kiloisia. Selostaja muistuttaa, että Lapissa piilee aina suden vaara sekä poroille että eränkävijöille.

1970-luvulla asenteet susia kohtaan alkoivat muuttua. Maaliskuun 1971 Myöhäisuutisissa kerrottiin, että susien kanta on pienentynyt huomattavasti, eikä susilla ollut ihmettä kummempaa mahdollisuutta metsästysporukoita vastaan.

– Tällainen metsästäminen vaikuttaa kieltämättä kyseenalaiselta kansanhuvilta. Ihmiselle ei susi enää ole ollut vaaraksi vuosikymmeniin. Aineelliset vahingot, joita niitäkin harvat sutemme tekevät hyvin vähän, voitaisiin kaikki korvata yhteiskunnan varoista, toimittaja kertoo lähetyksessä.

Tuolloin susia arvioitiin olevan Suomessa enää seitsemäntoista.

Susiaiheiset tarinat on koostettu Ylen Elävästä arkistosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 3. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 4. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 5. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 11. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.