”Kaksi hukkaa on ammuttu konepistoolilla lentokoneesta” – nämä vanhat susijahtijutut vaikuttavat yhä mielipiteisiin Suomessa

Sudet jakavat suomalaisten mielipiteet edelleen. Tämä selviää Uutissuomalaisten gallupista, jonka perusteella kaksi viidestä pitää sudenkaatoon myönnettyjen poikkeuslupien nykymäärää sopivana, kun lähes yhtä moni toivoisi lupien lisäämistä.

Susijahteja on perusteltu usein sillä, että ne aiheuttavat vahinkoja ja vaaraa erityisesti kotieläimille ja tuotantoeläimille. Myös ihmisille aiheutuvaa vaaraa on aikanaan pelätty.

Kiteellä vuonna 1961 jahdattiin susia peräti 400 metsästäjän voimin. Jahdin kohteena oli tiettävästi yksi aikuinen susi ja kaksi pentua. Aamuvarhaisella alkanutta metsästystä kutsuttiin vuosisadan suurimmaksi susijahdiksi.

Metsästäjät muodostivat peräti 12 kilometriä leveän saarron susien ympärille, kuitenkin pysyen Suomen rajojen sisäpuolella. Aseina oli haulikkoja, luodikkoja ja konepistooleita.

– Tässä vaiheessa susjahdin alkamisesta on kulunut pari tuntia. Ampujat ovat asemissaan ja ajoryhmät etenevät. Äänekkäästi liikehtien ajomiehet pyrkivät saamaan sudet liikkeelle, selosti tuolloin Yleisradion toimittaja Leo Matis tapahtumia.

Yhdeksän tuntia myöhemmin susijahti päättyi kuitenkin tuloksettomana.

Vuonna 1949 kuvatussa Hukkareissu-lyhytedokumentissa seurataan puolestaan sudenajoa Lapissa. Hukkia pelättiin erityisesti poronomistajien joukossa, sillä sudet tappoivat poroja. Susia oltiin nähty jopa parikymmenpäisinä laumoina.

Metsästäjät lähtevät elokuvassa matkaan, vaikka lumimyrskyn todennäköisyys on suuri. Metsästäjät yöpyvät kodassa, joka pysyy tuiskeessa hädin tuskin pystyssä.

Kameraan on tallentunut sekä hangessa juoksevia susia että niiden perässä hiihtäviä eränkävijöitä. Näytti siltä, että susi on nyt kohdannut kohtalonsa.

– Mutta turhaa se touhu oli. Jäljet haipuivat, pyrytti kuitenkin sen verran, dokumenttia selostava Topo Leistelä kertoo.

– Hettaan palattua saadaan kuulla iloisia uutisia. Hukkia on kaadettu kaksittain, ammuttu konepistoolilla lentokoneesta. Pedot ovat lopettaneet jolkkaamisensa ja porojen tappamisen ja odottavat vain että saisivat luovuttaa upeat pakkasturkkinsa onnekkaitten pyytäjiensä hyväksi.

Sudet olivat noin 40-kiloisia. Selostaja muistuttaa, että Lapissa piilee aina suden vaara sekä poroille että eränkävijöille.

1970-luvulla asenteet susia kohtaan alkoivat muuttua. Maaliskuun 1971 Myöhäisuutisissa kerrottiin, että susien kanta on pienentynyt huomattavasti, eikä susilla ollut ihmettä kummempaa mahdollisuutta metsästysporukoita vastaan.

– Tällainen metsästäminen vaikuttaa kieltämättä kyseenalaiselta kansanhuvilta. Ihmiselle ei susi enää ole ollut vaaraksi vuosikymmeniin. Aineelliset vahingot, joita niitäkin harvat sutemme tekevät hyvin vähän, voitaisiin kaikki korvata yhteiskunnan varoista, toimittaja kertoo lähetyksessä.

Tuolloin susia arvioitiin olevan Suomessa enää seitsemäntoista.

Susiaiheiset tarinat on koostettu Ylen Elävästä arkistosta

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut