Kahvilasta oli idylliset näkymät Töölönlahdelle, sitten yrittäjän kanssa kilpaileva veli rakensi eteen aidan – "En näe muuta syytä kuin kiusaaminen"

LINNUNLAULU Linnunlaulussa kahviloita pitävillä veljeksillä on eri näkemys aidan syistä. Lauta-aita on tulehduttanut vierekkäin sijaitsevien kahvilayrittäjien välejä viime kesästä lähtien.

Linnunlaulussa sijaitsevan Cafe Taideterassin taakse rakennettu lauta-aita hiertää kahvilayrittäjien välejä. Aita estää näkymät Töölönlahdelle. Jorma Helenius

Sanna Jompero

Töölönlahden rannalla Linnunlaulussa muhii kahden kahvilayrittäjän välillä omituinen aitariita.

Riita sai alkunsa viime kesänä, kun Cafe Taideterassin kevytrakenteisen kukkaristikon taakse ilmestyi tiivis puulauta-aita, joka tukkii näkymän Finlandiatalon ja keskustan suuntaan.

– Hesarissa oli arvostelu, jossa kehuttiin (Taideterassin) kahvilan tunnelmaa ja maisemia. Seuraavana päivänä aita tuli siihen. Täysin tarpeettoman aidan rakentamiselle en näe muuta syytä kuin kiusaaminen, toteaa Taideterassin omistaja Jorma Helenius

Näkymät kahvilasta Töölönlahden ylle, Ooppera- sekä Finlandia-talolle, ovat olleet yksi kahvilan maisemallisia vetonauloja.

Veljeni alkoi rakentaa terassia ilman lupaa."

Aidan rakensi Taideterassin vieressä sijaitsevan Sinisen huvilan kahvilan pitäjä Lassi Helenius, joka on Jorma Heleniuksen veli. Veljekset omistavat Sinisen huvilan rakennuksen puoliksi. Tontista maksetaan vuokraa kaupungille.

Lassi Heleniuksen mukaan kyse ei ole kiusanteosta eikä aidalla ole sen enempää tekemistä kahvila-arvosteluidenkaan kanssa.

– Ei missään nimessä. Minun oli pitänyt tehdä aita jo siinä vaiheessa, kun terassi sinne tuli. Veljeni alkoi alkujaan rakentaa terassia ilman lupaa.

Terassi on valmistunut vuonna 2014.

Kyse on Lassi Heleniuksen mukaan yksityisyydensuojasta.

– Piha on jaettu. Kyseessä on yksityisalue. Taideterassi rakensi oman terassinsa aivan pihaan kiinni. Meidän oli pakko rakentaa aita, jotta yksityisyytemme säilyy.

Aidan toisella puolella olevalla pihalla on Lassi Heleniuksen mukaan järjestetty yksityistilaisuuksia.

– Asiakkaamme häiriintyvät siitä, että terassilla on porukkaa ja kyynärpäitä. Jos meillä on ihmisiä pihassa, niin sinnehän (pihalle) ne katselevat.

Lassi Helenius ei haluaisi sekoittaa Sinisen huvilan kahvilaa mukaan aitasoppaan. Kyseessä on hänen mukaansa asunto-osakeyhtiön asia, ei kahvilan.

Lassi Helenius kuitenkin kertoo, että pihalla järjestetään myös Sinisen huvilan kahvilan asiakastilaisuuksia. Huvilan pihan puoleisessa päässä on tiloja, joita ollaan parhaillaan remontoimassa yksiöiksi.

Monet Taideterassin asiakkaat ovat Jorma Heleniuksen mukaan ihmetelleet terassin muusta tyylistä selvästi poikkeavaa aitaa.

– Palautetta on tullut paljonkin. Kyllähän ihmiset sitä taivastelevat ja näkevät sen tarpeettomana. Jos meillä olisi synergiat kunnossa, niin meillä olisi yhteiset leipurit ja muut. Tekisimme ennemminkin yhteistyötä keskenämme.

– Kyllähän aita pilaa kaupunkilaisten mahdollisuuden nauttia kivasta maisemasta.

Myös Lassi Helenius on pahoillaan tilanteen kärjistymisestä.

– Emme voi tilanteelle nyt mitään. Tämä (aita) oli minun vastineeni. Valitettavasti homma meni tuohon pisteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.