Kahvilasta oli idylliset näkymät Töölönlahdelle, sitten yrittäjän kanssa kilpaileva veli rakensi eteen aidan – "En näe muuta syytä kuin kiusaaminen"

LINNUNLAULU Linnunlaulussa kahviloita pitävillä veljeksillä on eri näkemys aidan syistä. Lauta-aita on tulehduttanut vierekkäin sijaitsevien kahvilayrittäjien välejä viime kesästä lähtien.

Linnunlaulussa sijaitsevan Cafe Taideterassin taakse rakennettu lauta-aita hiertää kahvilayrittäjien välejä. Aita estää näkymät Töölönlahdelle. Jorma Helenius

Sanna Jompero

Töölönlahden rannalla Linnunlaulussa muhii kahden kahvilayrittäjän välillä omituinen aitariita.

Riita sai alkunsa viime kesänä, kun Cafe Taideterassin kevytrakenteisen kukkaristikon taakse ilmestyi tiivis puulauta-aita, joka tukkii näkymän Finlandiatalon ja keskustan suuntaan.

– Hesarissa oli arvostelu, jossa kehuttiin (Taideterassin) kahvilan tunnelmaa ja maisemia. Seuraavana päivänä aita tuli siihen. Täysin tarpeettoman aidan rakentamiselle en näe muuta syytä kuin kiusaaminen, toteaa Taideterassin omistaja Jorma Helenius

Näkymät kahvilasta Töölönlahden ylle, Ooppera- sekä Finlandia-talolle, ovat olleet yksi kahvilan maisemallisia vetonauloja.

Veljeni alkoi rakentaa terassia ilman lupaa."

Aidan rakensi Taideterassin vieressä sijaitsevan Sinisen huvilan kahvilan pitäjä Lassi Helenius, joka on Jorma Heleniuksen veli. Veljekset omistavat Sinisen huvilan rakennuksen puoliksi. Tontista maksetaan vuokraa kaupungille.

Lassi Heleniuksen mukaan kyse ei ole kiusanteosta eikä aidalla ole sen enempää tekemistä kahvila-arvosteluidenkaan kanssa.

– Ei missään nimessä. Minun oli pitänyt tehdä aita jo siinä vaiheessa, kun terassi sinne tuli. Veljeni alkoi alkujaan rakentaa terassia ilman lupaa.

Terassi on valmistunut vuonna 2014.

Kyse on Lassi Heleniuksen mukaan yksityisyydensuojasta.

– Piha on jaettu. Kyseessä on yksityisalue. Taideterassi rakensi oman terassinsa aivan pihaan kiinni. Meidän oli pakko rakentaa aita, jotta yksityisyytemme säilyy.

Aidan toisella puolella olevalla pihalla on Lassi Heleniuksen mukaan järjestetty yksityistilaisuuksia.

– Asiakkaamme häiriintyvät siitä, että terassilla on porukkaa ja kyynärpäitä. Jos meillä on ihmisiä pihassa, niin sinnehän (pihalle) ne katselevat.

Lassi Helenius ei haluaisi sekoittaa Sinisen huvilan kahvilaa mukaan aitasoppaan. Kyseessä on hänen mukaansa asunto-osakeyhtiön asia, ei kahvilan.

Lassi Helenius kuitenkin kertoo, että pihalla järjestetään myös Sinisen huvilan kahvilan asiakastilaisuuksia. Huvilan pihan puoleisessa päässä on tiloja, joita ollaan parhaillaan remontoimassa yksiöiksi.

Monet Taideterassin asiakkaat ovat Jorma Heleniuksen mukaan ihmetelleet terassin muusta tyylistä selvästi poikkeavaa aitaa.

– Palautetta on tullut paljonkin. Kyllähän ihmiset sitä taivastelevat ja näkevät sen tarpeettomana. Jos meillä olisi synergiat kunnossa, niin meillä olisi yhteiset leipurit ja muut. Tekisimme ennemminkin yhteistyötä keskenämme.

– Kyllähän aita pilaa kaupunkilaisten mahdollisuuden nauttia kivasta maisemasta.

Myös Lassi Helenius on pahoillaan tilanteen kärjistymisestä.

– Emme voi tilanteelle nyt mitään. Tämä (aita) oli minun vastineeni. Valitettavasti homma meni tuohon pisteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 2. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 3. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 4. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 5. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 8. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 9. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 10. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 11. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 12. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 13. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 14. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 15. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 3. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 13. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 14. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.