Kuvat: Hietaniemen hautausmaan muurit murtuivat viikonloppuna – "Pidämme Weekend Festivalia vastuussa"

Kuvassa näkyy murtunut hautausmaan muuri. Pekka Lehtiö

Don Lehtinen

Jopa sata nuorta seurasi viikonloppuna järjestettyä Weekend Festivalin festivaalialueen ulkopuolella Hietaniemen hautausmaan alueella. Nuorimmat liputtomat olivat 12-vuotiaita

Hietaniemen hautausmaalla sijaitsee myös juutalainen hautausmaa. Sosiaalisessa mediassakin jaetuissa kuvissa näkyy, että juutalaisen hautausmaan ja Hietaniemen hautausmaan välisestä muurista on lohjennut paloja.

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornikin mukaan vahingot johtuvat siitä, että ilman lippua musiikkia kuuntelemaan halunneet nuoret kiipeilivät muureille ja istuivat niiden päällä, jotta näkisivät festivaaliartistit.

Nadbornikin mukaan vahingot yltävät jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Seurakunta joutuu selvittämään vahinkojen korjaamisen loppusummaa vakuutusyhtiön ja rakentajien kanssa. Kivimuuri on tehtävä rakenteellisesti oikein, jotta se pysyy kunnossa tulevaisuudessakin.

– Vauriot ovat todella laajoja. Muurin päällä on istunut ei vain muutamia, vaan kymmeniä ihmisiä katsomassa konsertteja. Pidämme Weekend Festivalia vastuussa tästä, sillä se on suunnitellut alueen aitaamisen, Nadbornik sanoo.

Festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom kuvaili Helsingin Sanomille, että Hietaniemen hautausmaalta tulleet lausunnot ovat liioiteltuja.

– On esitetty väitteitä hautausmaan rauhattomuudesta ja hävityksen kauhistuksesta. Nyt on niin, että lausunnot eivät pidä paikkansa. On puhuttu fiaskosta ja että on tarvittu ratsupoliisia. Olen jutellut juuri poliisin ja meidän turvan kanssa. Heidän mukaansa kaikki on mennyt hyvin, Lindblom sanoi HS:lle.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatin näkemyksen mukaan festivaalin lieveilmiönä tulleet liputta kuuntelijat aiheuttivat laajat tuhot. Nadbornik on samoilla linjoilla Pipatin kanssa.

– Tuntuu, ettei alueella ollut riittävästi järjestyksenvalvojia ja muita ihmisiä katsomassa perään. On edesvastuutonta pestä kädet vastuusta näin, Nadbornik sanoo.

– Muurit ovat täysin rikkoutuneet. Ei tarvitse olla täysin nero, että tajuaa, mitä on käynyt.

Juutalainen seurakunta ei vielä ole ollut yhteydessä Weekend Festivalin järjestäjiin.

Festivaali on aiheuttanut laajaa kohua. Perjantaina uutisoitiin festivaalin porteilla keskeneräisten rakennustöiden vuoksi odottamaan joutuneista ihmismassoista. Joukossa kerrottiin alkaneen jopa tappeluita. Muurien murtumisen lisäksi on raportoitu hallitsemattomasta virtsaamisesta festivaalialueen ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.