HKL:lle satelee ehdotuksia ratikoiden uusiokäytöstä – "On ideoitu saunaa ja kahviloita"

KIERRÄTYS Arabian asukastalot haluaisi, että vanha ratikka palaisi takaisin raitiolinjan 6 vanhalle päätepysäkille.

Jutta Kivistö ja Nea Barman Arabianaukiolla olevan Kutosen päättäri -ympäristötaideteoksen ratikkapyöräparin päällä. Aukiolla oli aikanaan raitiolinjan 6 päätepysäkki. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Arabian asukastalot ideoi uusiokäyttöä käytöstä poistetulle HKL:n ratikalle.

Idean sai Arabian asukastalojen Kaffila Bokvillanin vapaaehtoistyöntekijä Nea Barman

– Kesäkuussa uutisoitiin, että HKL luovuttaa vanhoja ratikoita uusiokäyttöön. Vanhasta ratikasta voisi tulla "yhteisöratikka" Kääntöpaikka-asukastilan viereen Arabianaukiolle, Barman ehdottaa.

Kyseisellä aukiolla oli aikanaan raitiolinjan 6 päätepysäkki. Aukiolla on yhä vanhat kiskot ja niiden päällä viisi raitiovaunun pyöräparia, jotka kuuluvat Anu Tuomisen ympäristötaideteokseen Kutosen päättäri

– Kävin jo mittailemassa, ratikka mahtuisi lippakioskin taakse. Yksi taideteoksen pyöräpari pitäisi siirtää ratikan tieltä. Olin yhteydessä Tuomiseen ja hänelle se sopisi, Arabian asukastalojen toiminnanjohtaja Jutta Kivistö selostaa.

Vanhasta ratikasta voisi tulla 'yhteisöratikka'"

Arabian asukastalot haluaisi ottaa myös lippakioskin käyttöön.

– Ratikka ja kioski muodostaisivat tapahtumakeskuksen. Tarjoaisimme ratikkaa kulttuurikäyttöön, siellä voisi olla vaikka runoiltoja, leffanäytöksiä ja akustista musaa. Vuokraisimme ratikkaa vaikka lasten synttärikäyttöön tai polttariporukoille.

Lippakioskia pyörittäisivät nuoret kesätyöntekijät.

Vaikka ratikan saisi ilmaiseksi, on uuden käyttäjän kustannettava vaunun siirto.

– Tähän viereen tulee ratikkakiskot. Olisi kai mahdollista tuoda ratikka kiskoja pitkin tähän ja nostaa se paikalleen, Kivistö jatkaa.

Lasten synttärikäyttöön tai polttariporukoille."

Arabian asukastalot on kuitenkin vain yksi ratikoiden hakijoista. HKL:n palvelukehitys- ja viestintäpäällikkö Elina Norrena kertoo, että ehdotuksia vaunujen uusiokäytöstä on tullut useita kymmeniä.

– Ylivoimaisesti suurin osa jo tulleista on ehdotuksia kahvilaksi tai yleishyödylliseksi info-/koulutuspisteeksi, molempia ehdotuksia on kymmenkunta. Yksittäisiä ehdotuksia on tullut myös raitiovaunun muuttamisesta saunaksi tai tuomisesta oman pihan koristukseksi.

Muutamia ehdotuksia on tullut myös ulkomailta."

Joissakin vaunuja koskevissa hakemuksissa uusiokäytöksi ehdotetaan muuta yritystoimintaa kuin kahvilaa. Ehdotuksia on tullut eri puolilta Suomea.

– Muutamia ehdotuksia on tullut myös ulkomailta, vaikka vaunujen sijoitus Suomen rajojen ulkopuolelle rajattiin hakuehdoissa pois, Norrena jatkaa.

Ulkomaille vaunuja ei edelleenkään lähdetä lupaamaan.

– Mennään hakuprosessissa tässä vaiheessa näiden määriteltyjen kriteerien mukaan. Asiaa voidaan mahdollisesti myöhemmin harkita uudelleen jos painavia perusteluja tälle löytyy.

Norrena uskoo ehdotuksia uusiokäytöstä tulevan vielä lisää, sillä hakuaika päättyy 31. elokuuta.

– Kun kaikki hakemukset ovat saapuneet, katsomme niitä kokonaisuutena ja mietimme, mitkä olisivat parhaita uusiokäyttömuotoja. Viime kädessä HKL:n kalustopalvelut ja HKL:n johto päättävät, keille vaunut luovutetaan, Norrena kertoo.

Useampi ratikka painaa jopa noin 20 tonnia."

Raitiovaunut ja muutama tarjolla oleva ratikan perävaunu painavat useita tonneja, useampi ratikka jopa noin 20 tonnia. Uudet omistajat vastaavat vaunun kuljetuskustannuksista, HKL voi tarvittaessa avustaa kuljetuksen järjestämisessä toteutuneita kuluja vastaan.

– Suurimmassa osassa jo tulleista ehdotuksista raitiovaunujen sijoituspaikat ovat raitiotieverkoston ulkopuolella, eli niitä ei voisi vetää raiteita pitkin uuteen sijoituspaikkaan.

Raitiovaunujen kuljettaminen onnistuu kuljetuslavetilla, mutta kustannukset ovat tuhansien eurojen luokkaa.

HKL antaa ratikoita ilmaiseksi

HKL luopuu liikennekäyttöön soveltumattomista ja käytöstä poistetuista vanhoista raitiovaunuista ja tarjoaa niitä ilmaiseksi uusiokäyttöön.

Hakijoiden tulee esittää vaunulle käyttötarkoitus, jonka yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä HKL arvioi. Hakijan tulee hakemuksessaan myös osoittaa, kuinka luovutettavasta vaunusta huolehdittaisiin. Vaunuja ei luovuteta esimerkiksi "kesämökkivaunuiksi” tai varastotilaksi, mutta muuten HKL on avoin ehdotuksille.

Uusi omistaja vastaa vaunun kuljetuskustannuksista uuteen sijoituspaikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.