Uusi arkkipiispa pitäisi avioliiton nykyisellään – "Se ei minusta ole mitenkään kirkon olemassaoloa uhkaava asia"

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma muutti Turkuun kaksi viikkoa sitten.

TURKU | Arkkipiispan virka-asunnossa on nyt uusi isäntä.

Kesäkuun alussa Turun ja Suomen arkkipiispana aloittanut Tapio Luoma kertoo, että hän muutti Turkuun kaksi viikkoa sitten. Ensivaikutelma uudesta kotikaupungista on hyvä.

– Turku on viehättävä kaupunki. Turku on ollut näillä hienoilla kesäilmoilla kutsuvimmillaan. Tuomiokirkon ympäristön miljöö on ainutlaatuinen. On tämä hienoa, Luoma suitsuttaa.

Turku ei ole uudelle arkkipiispalle entuudestaan kovin tuttu.

– En voi sanoa, että tunnen Turkua mitenkään erityisen hyvin. Kyllä tässä on paljon opiskeltavaa. Aikaisempia kontakteja ei juurikaan ole. Eniten olen tutustunut Turkuun kirkolliskokousten myötä, hän kertoo.

Yksi asia on kuitenkin jo nuoruusvuosilta tuttu, ja se on Turun tuomiokirkon kellojen sointi. Se tuli tutuksi, kun Luoma toimi 1980-luvulla Yleisradion kuuluttajana ja Turun tuomiokirkon kellot soivat ykkösverkossa kello 12.

– Nyt saan kuulla sitä turkulaisena ihan luonnostaan.

Roomalaiskatolilaisilla on sanonta, että lihavan paavin jälkeen tulee laiha paavi.

Minkälaisen arkkipiispan Suomen evankelisluterilainen kirkko saa Kari Mäkisen jälkeen?

– Itseä on tietysti aina vaikea luonnehtia, mutta koin jo Espoon piispana, että seurakuntakokemus lyö leimansa minun tapaani hoitaa virkaa. Olen sielultani seurakuntapappi. Näen, että paikallisseurakunnat ovat meidän kirkon eturintama. Kirkon elämä varsinaisesti toteutuu paikallisseurakunnissa kaikkialla Suomessa.

– Toinen asia, joka kiinnostaa minua, on vuorovaikutuksen ja dialogin edistäminen. Koen sen tärkeäksi.

Luoma huomauttaa, että hän teki väitöskirjansakin teologian ja luonnontieteiden suhteista.

– Se myöskin omalla tavallaan tukee sitä ajatustapaa, jossa eri tavalla todellisuutta hahmottavat osapuolet löytävät yhteisen kielen.

Yksi kysymys, jossa dialogia tarvitaan, on kirkon avioliittokäsitys. Osa haluaa laajentaa avioliiton samaa sukupuolta oleville pareille, osa taas pitää kiinni nykytilanteesta. Luoma kuuluu jälkimmäisiin.

– Olen kirkon nykyisen avioliittokäsityksen kannalla, mutta minusta kirkko on edelleen Kristuksen kirkko, vaikka kirkko päättäisi asiasta toisin. Se ei minusta ole mitenkään kirkon olemassaoloa uhkaava asia, hän sanoo.

Luoma toivoo, että kirkon jäsenet yrittäisivät ymmärtää paremmin toisella tavalla ajattelevia.

– Voimme olla ja elää samassa kirkossa, vaikka ajattelemme tästä ja monesta muusta asiasta hyvin eri tavalla. Kirkon historiaan on aina kuulunut se, että kirkossa on erilaisia näkökulmia ja erilaisia perinteitä. Meidän kirkossa on 3,9 miljoonaa jäsentä, Luoma huomauttaa.

– Meidän yhteytemme ei perustu samanlaisiin mielipiteisiin vaan Kristukseen. Minusta tällainen häpeilemätön hengellisen näkökulman esillä pitäminen voisi auttaa meitä tässä asiassa eteenpäin. Kirkko on ennen kaikkea hengellinen yhteisö ja vasta toissijaisesti mielipideyhteisö.

Tapio Luoma

Turun ja Suomen arkkipiispa 1.6.2018 alkaen

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 15. arkkipiispa

oppiarvoltaan teologian tohtori

Vihittiin papiksi 1987, valittiin vuonna 2000 vuoden papiksi.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuista lasta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut