Osa Helsingin kotihoitajista maksaa itse parkkisakot, osalle ne korvataan – Apulaispormestari myöntää: "Kohtuutonta"

PARKKIPAIKKAPULA Jos asiakaskäynti viivästyy, seurauksena voi olla pysäköintisakko. Paikan etsimiseen kuluu myös usein runsaasti aikaa.

Kotihoidolta kuluu paljon aikaa parkkipaikkojen etsimiseen, mikä on pois potilaiden hoidosta jo muutenkin tiiviissä aikataulussa. Anton Soinne

Jukka Hämäläinen

Kotihoidon työntekijällä menee silloin tällöin asiakkaan luona arvioitua enemmän aikaa. Tällöin autolle voi napsahtaa parkkisakko.

Kotihoidon yksiköiden suhtautuminen pysäköintivirhemaksuihin vaihtelee.

Periaatteiden pitää olla samat kaikille työntekijöille.”

Jotkut yksiköt korvaavat sakot, jos ne aiheutuvat hoitotilanteen pitkittymisestä. Osa yksiköistä ei maksa sakkoja, vaan työntekijä maksaa ne itse, vaikka se koetaan kohtuuttomaksi.

– Tällainen ei tietenkään ole oikeudenmukaista. En edes ole ollut tietoinen, että joillekin parkkisakot korvataan, SuPerin Helsingin avohoidon ammattiosaston pääluottamusmies Annika Asla sanoo.

– Jos joillekin maksetaan, niin silloin pitää maksaa kaikille, hän vetoaa.

Kotihoitajien pysäköinnin hankaluus on ikuisuusongelma, johon ei ole tuntunut löytyvän ratkaisua.

Parkkipaikan etsiskely syö aikaa potilaiden hoidolta. Varsinkin kantakaupungissa pysäköintipaikan löytäminen kadunvarresta on joskus mahdotonta.

Joukko valtuutettuja teki kokoomuksen Arja Karhuvaaran johdolla aloitteen kotihoitajien pysäköintiongelmien selvittämiseksi. Kaupunkiympäristölautakunta totesi tiistaina, ettei kaupunki ainakaan pysty varaamaan kotihoitajille omia paikkoja.

Taksikyydit puolestaan tulisivat liian kalliiksi. Kotihoidon autoja ei myöskään voida rinnastaa esimerkiksi poliisiautoihin, joilla on lain mukaan tiettyjä vapauksia pysäköintiin.

Parkkeerausta voidaan lausunnon mukaan selvittää vielä yhteistyössä eri toimijoiden, kuten koulujen, päiväkotien, kauppojen ja taloyhtiöiden kanssa. Myös sakotuskäytännön muuttamista tutkitaan.

– Siitä on keskusteltu, että kotihoito saisi Työajossa-laput, jotka otettaisiin huomioon pysäköinninvalvonnassa. Se olisi tosi tärkeää, Asla tähdentää.

Tai sitten voitaisiin kehittää esimerkiksi sähköisiä työkaluja pysäköintiajan lisäämiseen.”

Terveystoimen apulaispormestarin Sanna Vesikansan mielestä idea siitä, että kotihoitajat voisivat ilmaista pysäköintivalvonnalle olevansa työtehtävissä, on kehittelemisen arvoinen.

– Tai sitten voitaisiin kehittää esimerkiksi sähköisiä työkaluja pysäköintiajan lisäämiseen, hän ehdottaa.

Syvällisempiä ratkaisuja odotellessa kaupungin pitää Vesikansan mielestä tarkistaa kotihoidon käytännöt siitä, kuka sakon maksaa missäkin tilanteessa.

– Periaatteiden pitää olla samat kaikille työntekijöille. Meillä on yhdenmukainen ohjeistus tästä. Nyt on hyvä aika tarkistaa ohjeistus ja käytännöt.

– Jos saa ja joutuu itse maksamaan sakon työtehtävän asianmukaisessa toimittamisesta, on tilanne tietenkin täysin kohtuuton.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut