Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuiva kesä ei pelästyttänyt Helsingin kattojen yllä pesiviä mehiläisiä – keittiömestari: "Lentosää on ollut huippu"

MEHILÄISET Ravintola Savoyn mehiläiset olivat ahkeria kuivasta kesästä huolimatta. Kohta kausi on ohi ja mehiläiset viedään talvehtimaan.

Lämmin ja kuiva kesä ei ole pelästyttänyt ravintola Savoyn katolla asusteleviä mehiläisiä. Balkanin vuoristoseudulta kotoisin olevat, nykyiset citymehiläiset tuottavat tänä vuonna hunajaa noin tuplasti viime vuotta enemmän.

Tänä kesänä hunajaa on syntynyt jo 130 kiloa ja toiset 130 kiloa on luultavasti vielä tulossa.

– Kuuma kesä ei ole vaikuttanut hunajatilanteeseen. Lentosää on ollut huippu, kun ei ole satanut. Mehiläiset ovat päässeet lentämään, kertoo ravintolan keittiömestari Henrik Kovanen

Eteläesplanadin kattojen yllä kesän asustelevat pörriäiset tekevät lentomatkoja noin viiden kilometrin säteellä hakemaan mettä lähialueen kukista ja palaavat sitten takaisin. Kovanen arvioi, että matkan varrella on noin 70 erilaista kasvilajia.

– Lauttasaari on varmastikin kaukaisin paikka, jossa ne käyvät. Kaupungissa hunaja saattaa olla jopa puhtaampaa kuin maaseudulla, koska täällä ei käytetä kasvinsuojeluaineita.

Tällä hetkellä Savoyn katolla on kuusi pesää, joissa häärii noin 350 000 mehiläistä.

Joka toinen viikko Liljendalissa mehiläisfarmia pitävät Mia ja Bjarne Bruce käyvät katsastamassa pesät ja tarkastamassa, ettei niihin ole syntynyt uutta kuningatarta, joka ajaisi vanhan pois. Silloin pesästä poistuneet mehiläiset perustaisivat uuden pesän vanhan lähettyville. Samalla Brucet käyvät hakemassa täyttyneet hunajakennot pois.

Osa hunajasta tarjoillaan suoraan kennoina ravintolassa juustolautasen kera ja osa viedään farmille, jossa hunaja lingotaan ja purkitetaan. Hunajasta tehdään ravintolaan myös hunajabockia eli olutta ja käytetään ruoanvalmistuksessa.

Savoylle kuluva mehiläiskesä on jo yhdeksäs. Alkujaan mehiläispesät tulivat ravintolaan samaan aikaan kattoterassilla asiakkaiden silmien alla olevan yrttitarhan kanssa osana ravintolan ekologista toimintasuunnitelmaa. Sittemmin mehiläiset ja yrtit saivat jäädä.

Aamutuimaan mehiläisiä hyörii yrttitarhan kukissa. Kovasen mukaan mehiläiset ovat jopa oppineet juomaan vettä tarhan kastelujärjestelmästä, kun se kolmesti päivässä kytkeytyy päälle.

– Alkuun ajattelimme, että häiritsevätkö mehiläiset asiakkaita, mutta kokemus on osoittanut, että eivät. Ne eivät selvästikään erityisemmin pidä ihmisistä, vaan häipyvät.

Elokuussa hunajakausi alkaa olla ohi ja mehiläiset siirretään talvehtimaan Liljendalin mehiläisfarmille.