Mielensäpahoittaja-tähti Jani Volanen kertoo mitä inhosi 1990-luvun Suomessa – "Voi herranjestas tätä paikkaa"

Näyttelijä ja ohjaaja Jani Volasen pian valkokankaalla uudessa Mielensäpahoittaja-elokuvassa nähtävä hahmo pahoittaa todellakin usein mielensä.

Brysselissä asuvan elokuvahahmon harmituksen aiheena on kaikessa lyhkäisyydessään Suomi: Suomen ruuan hinta, Suomen autojen laatu, Suomen ihmiset.

Vaikka Volasen mukaan hahmon dialogi on väännetty niin sanotusti kaakkoon, hän tunnistaa osan ajatuksista nuoruudestaan. Tosin ennen kysymykseen vastaamista hän nauraa ja sanoo haluavansa asetella sanansa tarkkaan.

– En ole ihan yhtä raju kuin tämä hahmoni. Minun Suomi-vihani perustui pitkälti 1990-luvulle ja siitä ehkä vähän kauemmas 1980-luvulle. Täällä oli silloin ihan kuollutta. Kaikki meni aikaisin kiinni ja sunnuntaisin ei liikkunut edes autolla. Silloin oli sellainen fiilis, että voi herranjestas tätä paikkaa. Kun kävi ulkomailla, tuli helposti sellainen fiilis, että miksi meillä ei voisi olla tällaista, Volanen muistelee.

– Nykyään meilläkin on, joten se on parantunut, hän lisää.

Volasella on pitänyt viime ajat näyttelijän työn lisäksi kiirettä myös ohjaustöiden parissa. Hän ohjaa yhdessä kollegansa Tommi Korpelan kanssa MS Romantic -nimistä projektia, jossa katsojalle kerrotaan tarina yöstä ruotsinlaivalla.

– Se ei tule olemaan ihan mitään Ihmebantu tai Studio Julmahuvi -meininkiä, vaan vähän vakavampaa, mies paljastaa viitaten samalla edellisiin projekteihinsa.

Volanen tunnetaan Suomessa sekä komediallisista että draamaa sisältävistä rooleista. Mielensäpahoittajassa hän yhdistää hiukan molempia esittäessään Mielensäpahoittajan poikaa, jolla on välillä kivuliaskin suhde isäänsä.

– Minun ja oman isäni suhde ei ole vertailukelpoinen, joten siitä ei voinut hakea materiaalia. En myöskään lukenut etukäteen Mielensäpahoittaja-kirjoja. En halunnut käsikirjoitusta lukiessani alkaa miettimään, että eihän tätä ole tässä eikä tätä, mies kertoo valmistautumisestaan rooliin.

Vaikka mies on ohjannut useita teoksia, ei näyttelijän rooliin sujahtaminen tuota suurempia ongelmia.

– Teatteriproduktiossa saatan puuttua käsikirjoitukseen enemmän, mutta elokuvan kuvauksissa sellaiseen ei ole aikaa. Varsinkin jos rooli on muutenkin pieni, mies hymyilee.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut