Arvostettu professori tyrmää "syö vähemmän"-ohjeen – näin teet ruokavaliostasi aidosti terveellisemmän

RAVINTO Mikael Fogelholmin mukaan tärkeintä olisi syödä hyviä ravintoaineita sisältävää ruokaa. Herkutellakin saa silloin tälloin.

Mikael Fogelholm vannoo terveellisen ruokavalion nimeen. Johanna Erjonsalo

Tero Vähämäki

Kesän grillikausi taittuu kohti vääjäämätöntä päätöstään. Osalle tämä tarkoittaa myös terveelliseen ruokavalioon palaamista.

Tämä ei kuitenkaan onnistu välttämättä helpolla. Mieliteot, epäterveelliset herkut ja kesän aikana omaksutut ruokatavat voivat viedä mennessään.

Ravitsemustieteen professorina Helsingin yliopistolla työskentelevällä Mikael Fogelholmilla on jälleen yhtä elämäntaparemonttia suunnitteleville lohdullisia uutisia: riittää, että 70–80 prosenttia ruokavalinnoista on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta järkeviä.

– On paljon mukavampaa, kun saa nauttia ruuasta. Ihmisen ei tarvitse syödä koko ajan täydellisesti voidakseen hyvin, sillä riittävän ja täydellisen terveellisen ruokavalion välillä voi olla suurikin stressitekijä. Mikäli jokaisen suupalan kohdalla stressaa, että onko tämä terveellistä vai ei, syömisestä voi tulla hankalaa ja tällöin siitä katoaa rentous, Fogelholm kertoo LähiTapiolan tiedotteessa.

Satunnaiset herkut ovat Fogelholmin mukaan täysin hyväksyttäviä. Suurimmalla osalla aterioista kannattaa kuitenkin nauttia tieteellisesti terveelliseksi todistettuja ruoka-aineita.

– Kaikissa terveellisissä ruokavalioissa on samat keskeiset positiiviset asiat, joiden on tutkitusti osoitettu edistävän terveyttä. Tällainen ruokavalio sisältää runsaasti erilaisia kasvikunnan tuotteita, kuten vihanneksia, juureksia, palkokasveja, marjoja ja hedelmiä. Tämän lisäksi ruokavaliossa tulee olla kuitupitoista täysjyväviljaa, kalaa ja hyvälaatuisia rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä, mantelia ja öljyä.

Uusia "superruokia" nousee julkisuuteen tiuhaan tahtiin. Fogelholmin mukaan avaimena painonpudotukseen ja elämäntaparemonttiin mainostettaviin ruokiin kannattaa suhtautua varauksella.

– Mitä yllättävämmältä ruokavaliosta ja ruuasta mediassa kerrotut asiat kuulostavat, sitä todennäköisemmin ne eivät ole tutkittua tietoa eikä näin ollen se oikea ratkaisu, professori näpäyttää.

Ruuan määrän pudottaminenkaan ei ole Fogelholmin mukaan pidemmän päälle oikea ratkaisu terveelliseen elämäntavan saavuttamiseksi.

– Olennainen asia ruokavalion terveellisemmäksi muuttamisessa on se, että mitä enemmän voi tuoda terveellisiä ruoka-aineita jonkun tilalle. Ei niin, että vain vähennetään jotain, sillä tällöin muutos on vaikeampi toteuttaa, Fogelholm muistuttaa.

Fogelholmin ohjeet terveellisempään ruokavalioon

1. Muista energiansaannin tasapaino, eli älä syö enempää kuin kulutat. Tämä on kaiken lähtökohta.

2. Lisää ruokavalioosi kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kalaa sekä pähkinöitä ja siemeniä.

3. Vaihda voi ja voita sisältävät levitteet kasviöljyihin ja kasviöljypohjaisiin levitteisiin, sillä pehmeät rasvat ovat kovia terveellisempiä.

4. Vähennä punaista lihaa ja lihavalmisteita. Aloita vaikka yhdellä päivällä viikossa.

5. Vähennä suolan ja sokerin käyttöä. Monet lisäävät ruokaan suolaa vanhasta tottumuksesta, kun suolattomampaan ruokaan tottuisi muutamassa viikossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 2. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 3. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 4. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 8. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 9. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 10. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 12. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 13. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 14. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 15. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 4. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 14. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 15. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.