Insinööri ihmettelee: Miksi epäiltyjen raiskaajien kuvat Hyvinkäällä tallentanut HD-kamera tuotti "suttua"

Itä-Uudenmaan poliisin liikkeelle laskema valvontakamerakuva on poikinut uusia yhteydenottoja Hyvinkään raiskaustapauksesta.

– Viime yön ja tämän päivän aikana on tullut uusia vihjeitä, vahvisti rikoskomisario Markku Lylykangas tiistaina.

– Niitä selvitellään ja tarkastellaan, ja on hyvä, että niitä edelleen tulee. Pienetkin tiedonjyväset voivat johtaa meidät jäljille.

Lylykangas kertoo, ettei esimerkiksi yksityisten yritysten omista turvakameroista ole toistaiseksi saatu läpimurron mahdollistavaa materiaalia.

– Mutta edelleen olemme kiinnostuneita tämän kolmikon liikkeistä Hyvinkään keskustan alueella.

Rikoksesta epäillään kolmea miestä, jotka ovat poliisin mukaan ulkomaalaistaustaisia ja puhuivat uhrin kuullen vierasta kieltä.

Kolme miestä tallentui perjantaina 27.7. musiikkiopiston valvontakameraan. He liikkuivat perjantaina aamuyöllä kello 02.26 Jussintorin suunnasta Hämeenkadulle ja siitä kello 02.32 Siltakadulle.

Poliisin mukaan teko on tapahtunut noin kello kolme yöllä. Miesten reitti on tämän jälkeen mennyt mahdollisesti poliisilaitoksen ohitse.

Lylykangas kertoi maanantaina, että poliisin tekninen avustaja selvittää, miksi musiikkiopiston seinässä olleen kameran kuvan laatu oli niin heikkotasoinen.

– Emme me saa parannettua kuvan laatua millään keinolla, toteaa Lylykangas, joka on käynyt läpi kuvamateriaalia myös tiistaina.

– Se perustuu pikselitekniikkaan tänä päivänä, ja kyseinen valvontakamera antaa yleistä kuvaa kyseiseltä risteysalueelta, yksityiskohtaista kuvaa siitä ei saa. Mutta siihen liittyen on juuri tullut vinkki nyt niiltä samoilta seuduilta, josta tämä valvontakameran kuva on. Sitä selvitellään.

Kaupungin turvallisuuspäällikkö Yrjö Heimonen sanoo, että tapaus herättää keskustelua myös kaupungin sisällä.

– Kamerajärjestelmän toiminta ja kunto varmasti arvioidaan.

Kaupunki käyttää kameravalvontaan arviolta jopa 100 000 euroa vuodessa, ja kameroita on yhteensä 600. Niistä 40 kuvaa keskustan aluetta. Valtaosa kameroista siis valvoo kiinteistöjä, kuten kouluja. Kamerat ovat auttaneet muun muassa ilkivaltatapausten selvittämisessä.

Musiikkiopiston seinässä oleva kamera on noin kolme vuotta vanha, sähköinsinööri Anssi Juntunen kaupungilta sanoo.

– Se on sen aikaista hyvää tekniikkaa. Vaihto olisi edessä noin vuoden päästä.

Juntunen sanoo itsekin ihmettelevänsä, miksi siitä saatu kuvanlaatu oli nyt niin heikko.

– Kyse on HD-kamerasta, jonka pitäisi olla 30 metriin asti kasvojentunnistuskykyinen.

Hänen mukaansa kaupungin kameroilla pystyy myös periaatteessa zoomaamaan.

Poliisilla on Juntusen mukaan suora yhteys kaupungin kameravalvontaan. Poliisin kanssa myös käydään aika ajoin läpi, mihin paikkoihin on tärkeintä saada parhaat kamerat. Ongelmapaikkoihin voidaan siirtää lisää kameroita.

– Keskusta-alueella on nytkin 40 kameraa, mutta millään kaikkea ei saada peitettyä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut