Hyvinkään joukkoraiskaus kuohuttaa tunteita – miksi poliisi ei julkaise lisää tuntomerkkejä?

RIKOS Tiedotuslinja ja tutkintatavat ovat herättäneet kysymyksiä kansalaisissa. Poliisi vastaa kysymyksiin.

Valvontakameran kuva on epätarkka, aiemmin samasta kamerasta on saatu tarkkaa kuvaa rikostutkintaan, poliisi kertoo. Itä-Uudenmaan poliisi

Silja Kononen

Uutinen nuoren naisen raiskauksesta kuohuttaa Hyvinkäätä. Pyysimme vastauksia tutkintaa johtavalta rikoskomisario Markku Lylykankaalta kysymyksiin, joita kansalaisille on herännyt.

Miksi poliisi tiedotti asiasta vasta kaksi viikkoa tapahtuneen jälkeen?

– Ensin asianomistaja teki ilmoituksen poliisille, koska kukaan ulkopuolinen ei ilmoittanut poliisia paikalle. Sen jälkeen poliisi on tehnyt erinäköisiä tarkistuksia ja tämän tyyppisissä tapauksissa asianomistajaa kuulustellaan hyvin pitkään. Silloin kun asianomistajalta ei tule riittävän yksityiskohtaisia tietoja tekijöistä eikä keneltäkään muultakaan tule tätä tietoa, meidän on pakko uutisoida asiasta tällä tavoin.

Miksei epäillyistä kerrota tarkempia tietoja, kuten heidän etninen taustansa?

– Voi kun me tietäisimme! Meillä on vain se tieto, mikä näkyy valvontakameran kuvassa. Uhri on pystynyt kertomaan, että kolme miestä puhuivat keskenään tuntematonta kieltä. Ulkonäköä hän ei ole pystynyt kuvailemaan tarkemmin.

– Joillakin tuntuu olevan käsitys, että uhri voisi rekisteröidä tarkasti jokaisen miehen päällä olevan vaatteen. Uhrit ovat kertoneet, että siinä tilanteessa vain lamaantuu ja hengitys salpaantuu.

Ovatko tekijät paikkakuntalaisia vai muualta tulleita?

– En voi lähteä arvailemaan sitä. Jos he ovat paikkakuntalaisia, valvontakamerakuvan julkistus on tärkeää jo siksi, että heidät saatettaisiin paremmin tietää tai tunnistaa. Jos he ovat muualta, selvittäminen on hankalampaa, mutta siksi uutinen onkin laitettu laajalla jakelulla ulos.

Miksi valvontakamerakuva on niin epätarkka?

– Se, että kuvan laatu on niin huono, ei ole poliisin syy. Se on Hyvinkään kaupungin hallinnoima kamerajärjestelmä. Olemme täysin sen varassa täällä; poliisilla on näkemäoikeus näihin valvontakameroihin. Tosin poliisi on ollut yhdessä suunnittelemassa kaupungin kanssa kameroiden paikkoja, mutta koska Hyvinkään kaupunki rahoittaa ne, meillä ei ole paljon sananvaltaa siinä suhteessa, vaan kaupunki tekee hankinnat ja sijoittaa niihin paikkoihin, joista on sovittu.

Tutkinnasta

Voidaanko tekijät saada kiinni, rikoskomisario Markku Lylykangas?

– Totta kai tästä poliisi esitutkinnassa lähtee, ja tulemme tekemään töitä sen eteen.

Lylykangas sanoo, ettei hän voi kertoa julkisuuteen tutkintataktiikoita. Sen jälkeen, jos joku tunnistaa heidät ulkonäöltä ja osaa kertoa minkä nimisistä henkilöistä voi olla kyse, poliisilla on tapoja selvittää epäiltyjen henkilöiden liikkeitä.

– Tekninen tutkinta jatkuu taustalla. Toivomme, että saamme myös näyttöä sitä kautta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.