Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vegaaniäiti tyrmistyi päiväkotien linjauksesta – pelkää lapsen jäävän ilman ruokaa

Vantaan kunnallisissa päiväkodeissa ei tarjota vegaaniruokaa.

Kahden vantaalaisäidin toiveet vegaaniruuan saamisesta päiväkotiin ovat osoittautuneet tuloksettomiksi. Vantaan kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa tarjota vegaanista ruokaa varhaiskasvatuksessa.

– Lapseni aloittaa esikoulussa nyt syksyllä ja meille on vastattu, että hän ei tule saamaan vegaanista ruokaa. Omien eväidenkin vienti on kiellettyä, mutta henkilökunnan ystävällisyydestä johtuen saamme ne viedä henkilökunnan huoneeseen, vantaalaisäiti kertoo.

Äidit haluavat esiintyä jutussa nimettöminä aiheen kiistanalaisuuden vuoksi.

Olemme saaneet viedä omat eväät henkilökunnan tiloihin.”

Toinen äideistä sanoo, ettei päiväkodissa suostuttu omiin eväisiin. Tämän takia hänen lapsensa ovat edelleen kotona.

– Tämä on kohtuutonta syrjintää, joka vaikeuttaa suuresti vegaaniperheiden arkea.

Äidit vetoavat ravitsemussuosituksiin, joissa vegaaniruoka on todettu turvalliseksi ikään katsomatta. Hänen mielestään vegaaniperheitä syrjitään, eikä laki yhdenvertaisuudesta toteudu.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen sanoo, että kaupunki noudattaa alle kouluikäisten lasten virallisia ravitsemussuosituksia.

– Kohtelemme siten kaikkia yhdenvertaisesti noudattaessamme ravitsemussuosituksia kaikkien lasten osalta, Askola-Vehviläinen kommentoi.

Vantaan Sanomien haastattelemat äidit ovat huolissaan erityisesti esikouluikäisten lasten ruokailusta. Sen ikäisillä lapsilla ei ole mahdollista olla enää kotona.

Esiopetus on velvoittava, joten siihen on osallistuttava vaikka ilman ruokaa.

– Esiopetus on velvoittava, joten siihen on osallistuttava vaikka ilman ruokaa, äidit sanovat.

Vantaan kaupungilla ei ole näitä tilanteita varten erikoisjärjestelyitä.

– Esiopetukseen kuuluu yksi ateria. Lapsen edun mukaista on, että neljän tunnin esiopetuksen aikana vähintään yksi ateria syödään, Askola-Vehviläinen kommentoi.

Johtaja uskoo, että vegaaniruokavalio sopii myös pienille lapsille, mutta vaikutuksia terveyteen ja kasvuun on tutkittu vielä liian vähän.

–  Muun muassa näistä syistä johtuen vegaaniruuan tarjoamista ei ole vielä aloitettu kunnallisissa päiväkodeissa Vantaalla, Askola-Vehviläinen sanoo.

Vanhempien päiväkotiin tuomiin lasten omiin vegaanieväisiin Askola-Vehviläinen suhtautuu varautuneesti.

– Kylmäketju on haaste. Miten kokonaiset ateriat saadaan säilymään, kun ei ole kylmäsäilytystä. Vanhemmilla on mahdollisuus tuoda ateriaosia retkievääksi ja kerhoihin.

Vantaalla varhaiskasvatuksen ateriat tuottavasta Vantista kerrotaan, että vegaanisten aterioiden valmistaminen onnistuu, jos kaupunki niitä tilaa. Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula tietää, että kysyntää on koko ajan enemmän erityisesti koululaisten kohdalla.

Kaupunki kokeili kouluissa vegaanista vaihtoehtoa keväällä 2017. Seuraavaa kokeilua on suunniteltu tälle syksylle, mutta asiasta ei ole tehty lopullista päätöstä.

– Pyrimme olemaan aktiivisia ja seuraamaan kehitystä. Ymmärrämme, että monessa perheessä on tehty tietoinen valinta ruokavaliosta. Haluamme Vantin puolesta tukea sitä, Koivula sanoo.

Espoon kaupungin varhaiskasvatuksessa vegaanista ruokavaliota ei ole tarjolla.

– Asia ei ole ollut pohdinnassa. Muutamia kyselyitä on tullut vanhemmilta, mutta ne koskevat yleensä koululaisten ruokailua. Koulujen vegaaniruuasta on tehty Espoossa valtuustoaloite, kertoo Espoon kaupungin ruokapalvelujohtaja Minna Ahola

Helsingin kaupungin päiväkodeissa vegaaniruokaa on tarjottu vuoden 2018 alusta. Viime syksynä kaupunki arvioi, että vegaaniruokaa tehtäisiin noin 50 lapselle.