Laittomista leireistä viikoittain ilmoituksia poliisille Helsingissä – näin niitä puretaan

Helsingin poliisi törmää viikoittain ilmoituksiin laittomasti pystytetyistä leireistä.

Laittomasti pystytetyt leirit ovat lähes jokaisen suuremman kaupungin riesa. Leirien asumisolosuhteet ovat usein karut, niiden hygieniatasossa on usein puutteita ja ne saattavat häiritä ohikulkijoita etenkin lämpimään aikaan.

Helsingin Uutisten lukija havaitsi Pasilan lähellä keskuspuistossa majailevan yhteisön muutamia viikkoja sitten.

– Kyseinen leiri on todella hyvin piilossa, mutta sen paljastaa 50 metrin päähän ulottuva ulosteiden haju sekä valtavalle alueelle levittyvä roskan, ulostekasojen, paperin ja vaatteiden runsaus, päivittäin keskuspuiston läpi kulkeva mies kertoo.

– Päätin, etten ole se ihminen, joka aiheuttaa heidän pakkosiirtonsa. Heillä ei ole varmasti mitään paikkaa, minne mennä. Tänään näkemäni sotku ja haju muutti välittömästi mieleni ja ilmoitan asiasta eteenpäin.

Komisario Henri Helminen Helsingin poliisista kertoo heidän saavan ilmoituksia viikoittain.

– Leirejä pullahtelee tiuhaan ja ihmiset ilmoittavat niistä meille ja kaupungille. Täällä on aika vähän korpimetsiä, joissa kukaan ei kulkisi, joten leirit löytyvät helposti, Helminen sanoo.

Luvattomien leirien purkaminen on maanomistajan, näissä tapauksissa Helsingin kaupungin, vastuulla. Helmisen mukaan poliisi antaa virka-apua, mikäli leiriä ei saada purettua turvallisesti.

–Poliisi voi jättää kirjelmän, jossa on usealla kielellä poistumiskehotus. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara tai rakennusurakoitsija käyvät putsaamassa paikan. Poliisi on mukana, jos leiristä tulee vastarintaa.

Paikalle saapuva poliisi voi suorittaa leirin tyhjentämisen ohella muutakin viranomaistoimintaa.

– Poliisi voi samalla tarkistaa henkilöllisyyksiä. Mukana voi olla myös lastensuojeluviranomainen, mikäli leirissä on alaikäisiä.

Vastarinta on Helmisen mukaan nykyään melko harvinaista. Leireille annetaan yleensä noin vuorokausi aikaa lähteä, ja ne tyhjenevätkin usein melko nopeasti.

– Tänä päivänä vastarintaa tulee melko vähän. Yleensä sieltä kerätään kaikki arvotavarat ja lähdetään. Jäljelle jäävät vain roskat.

Poliisin mukaan leirejä puretaan, koska ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita laajetessaan hallitsemattomiksi.

– Johtoajatuksena on se, ettei pääsisi syntymään vaikeasti hallittavia "slummeja", niin kuin aikanaan Kalasatamassa, Helminen toteaa viitaten kuusi vuotta sitten Kalasatamassa purettuun romanileiriin.

– Niihin ruvetaan usein tuomaan esimerkiksi kaasuja, jotka aiheuttavat hengenvaaran myös asukkaille itselleen, Helminen toteaa.

Helmisen mukaan leireistä tulisi ensisijaisesti ilmoittaa kaupungille.

– Teemme kuitenkin tiivistä yhteistyötä, joten tieto siirtyy myös poliisilta oikeaan osoitteeseen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut