Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Silminnäkijät kertovat pelon hetkistä Kasarmitorin jättioperaation aikana – "Työntekijä lohdutti, että kuolema on vaan osa elämää"

RIKOS Poliisin suuroperaatio liittyi Sipoon murhatutkintaan. Etsitty henkilö löytyi kuolleena. Aiemmin torstaina poliisi oli pidättänyt kolme ihmistä.

Poliisi joutui järjestämään suuroperaation Helsingin Kasarmikadulla torstaina, kun se yritti vaarallisen henkilön kiinniottoa. Tilanne päättyi, kun poliisin päästessä asuntoon sisälle kohdehenkilö löytyi asunnosta kuolleena. Tätä ennen asunnosta kuului muutama laukaus.

Paikalla olleen silminnäkijän mukaan poliisi toimi rivakasti tilanteessa.

– Oltiin tulossa kaupasta ulos ja tiellä olikin poliisit. Poliisit huusivat meille tieltä, että "heti pois kadulta", ja meidät ohjattiin välittömästi takaisin kauppaan. Tielle ei saanu mennä lainkaan, ja jäimme hetkeksi seuraamaan tilannetta tuulikaappiin muutaman muun kanssa. Porukkaa tuntui turhauttavan se ettei päästy ulos, silminnäkijä kertoo.

– Joku jurrinen mies ei meinannut kuunnella millään ja yritti jäädä kadulle. Sille poliisitkin melkein hiiltyivät, että etkö sä hyvä mies tajua että nyt pitää mennä heti pois. Autoja käännytettiin pois ja pian meidätkin tultiin hätyyttämään pois ikkunoista syvemmälle kauppaan.

Toinen silminnäkijä, Kasarmikadulla työskentelevä mies, seurasi tilannetta pitkään sen jälkeen kun poliisit olivat jo sulkeneet kadun autoillaan kyseisen asuintalon edustalta. Hänen mukaansa poliisiautoja oli ensin paikalla neljä tai viisi ja tiellä seisoi tummiin suojaliiveihin ja kypäriin pukeutuneita poliiseja.

LUE MYÖS: Poliisilla vahva käsitys Sipoon murhan motiivista

Töissä olleen miehen mukaan tilanne ei tässä vaiheessa vaikuttanut lainkaan hektiseltä, ja yksittäisiä jalankulkijoitakin liikkui alueella.

– Ehkä joskus ennen kuutta paikalle rupesi tulemaan vähän eri näköisiä poliisiautoja, muun muassa tunnuksettomia ei-Transporter-pakuja, ja muista poikkeavalla varustuksella olevia poliiseja raskaissa kamppeissa. Siinä kohtaa siihen toimintaankin vaikutti tulevan enemmän ryhtiä: Kasarmikadulle vedettiin suurin piirtein S-Marketin talon päätyjen kohdille eristysnauhat, sivullisten liikkuminen loppui kokonaan siinä alueella, sivusta seuraavia siirrettiin kauemmas, ja paikalle tulleet poliisit rupesivat aika määrätietosesti kantamaan tavaraa autoistaan siihen talon edustalle ja sisään porttikongista.

– Sinne meni kaikenlaista varustusta. Välillä joku otti ehkä yksittäisiä juoksuaskelia, mutta muuten oli edelleen rauhallisen oloista, mikään hätä ei vaikuttanut olevan. Varustautumista jatkui jonkin aikaa, erikoisemmat poliisit taisivat mennä taloon sisään. Seitsemän jälkeen sieltä rupesi tulemaan väkeä ja tavaraa jo ulos. Vähän myöhemmin luinkin, että se henkilö oli ampunut itsensä, mies kuvailee tapahtumia.

Tuulikaappiin jumiin jääneen silminnäkijän näkökulmasta tapahtumat eivät olleet läheskään yhtä rauhallisen oloiset. Vartija päästi pienen ryhmän ihmisiä tuulikaapista hissiin, jolla ryhmä laskeutui parkkihalliin ja sen jälkeen toisesta ovesta ulos.

– Kun tultiin sivuovelta ulos, ryhmän kohteliaat vielä kysyivät että saadaanko lupa mennä ja poliisi sanoi, että äkkiä nyt sitten... Että kyllä se poliisin työ on välillä meidän aikuistenkin kanssa aika päiväkotityötä. Mekin luikittiin äkkiä takaisin autolle ja töihin torin laidalta, mutta se matka tuntui aika pelottavalta, kun ei yhtään tiennyt että mistä on kyse. Pelkäsin tietysti aika paljon. Minun työntekijäni lohdutti, että kuolema on hei vaan osa elämää, silminnäkijä kertoo.

Hän kertoo saaneensa lopulta rauhan päästessään lukemaan tapahtumista tarkemmin.

Mittavasta poliisioperaatiosta huolimatta poliisi ei joutunut itse ampumaan laukauksia, eikä sivullisille aiheutunut vaaraa. Poliisin mukaan tilanne alkoi noin kello 16 ja päättyi noin kello 19.

Tilanne liittyi Sipoon Söderkullassa runsas viikko sitten tapahtuneeseen murhaan. MTV:n mukaan henkirikos oli erityisen raaka ja julma. Epäillyn murhan uhri, noin 50-vuotias sijoitusalalla menestynyt johtaja, oli ensin sidottuna. Hänet surmattiin ampumalla teloitustyylisesti päähän.

Poliisi otti torstain aikana useita ihmisiä kiinni murhasta epäiltynä. Tapauksen tutkinnanjohtaja, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Mikko Minkkinen vahvistaa MTV:lle, että kiinniottoja on tehty. Tekotapaa hän ei kommentoi.

Teksti: Don Lehtinen & Tero Vähämäki