Helsingistä oli tulla pystyyn kuolleiden puiden kaupunki – "Pari sateista viikonloppua pelastivat todella paljon"

Puita on jo ehtinyt ruskettua. Nämä puut ovat Helsingin Viikissä. Helsingin kaupunki

Don Lehtinen

Pitkään jatkunut helle ja kuivuus ovat käristäneet ihmisten lisäksi myös puistoissa ja kaduilla olevia puita, nurmikoita ja pensaita. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan puuasiantuntijan Juha Raision mukaan vieläkin karumpi kesä oli täpärällä.

– Heinäkuun alussa olleet pari sateista viikonloppua pelastivat todella paljon. Ilman toistakin niistä olisimme olleet paljon pahemmassa tilanteessa. Puut olisivat olleet kaduilla ruskeita jo nyt, Raisio kertoo.

Vielä puita ei ole kuollut kuivuuteen massoittain. Puistoissa ja metsäalueilla yksittäisiä puita esimerkiksi kallioiden päällä on kuollut, mutta tämä on Raision mukaan normaalia.

– Kun kuivuus on jatkunut näin pitkään ja näin rajuna, niitä tulee menemään enemmän.

Raisio povaa, että puut alkavat ruskettua jo elokuun aikana. Kuolleiden puiden määrä selviää vasta ensi vuoden puolella. Samalla selviää myös, kuinka paljon kuiva kesä maksaa kaupungin puisto-osastolle.

Kaupungin kastelijat keskittyvät nyt erityisesti pienten puiden hengissäpysymiseen. Nuorten puiden juuret eivät vielä ole kunnolla kehittyneet, eivätkä ne ole kunnolla kasvualustassaan kiinni.

Nuorten puuntaimien kastelussa on käytössä kastelupussit, joihin voidaan laskea kerralla jopa 70 litraa vettä. Pusseista vesi valuu taimille hitaasti muutamien tuntien kuluessa ja imeytyy näin suoraa letkukastelua paremmin kasvualustaan.

Suuria puita ei yleensä kastella edes hellejaksoina, sillä ne pystyvät hakemaan tarvittaessa vettä syvältäkin. Mutta kuivuuden vuoksi pohjaveden taso on laskenut joillain alueilla jopa 40–50 senttiä alemmaksi kuin normaalisti. Tämä alkaa vaikuttaa myös puihin.

– Puilla on aikamoinen työ kiskoa vettä ylös. Esimerkiksi tavallisesti lehmuksen lehdet ovat nahkeita ja märkiä kirvojen erittämästä sokerilahmasta. Tänä kesänä ne ovat erittäin kuivia, Raisio kertoo.

Eri puut reagoivat eri tavoilla kuivuuteen. Vaahteran lehdet ruskistuvat reunoilta, kun se yrittää pienentää lehtien pinta-alaa ja säästää vettä. Koivut varistavat kokonaisia lehtiä pois. Kaikki puut yrittävät pitää ilmarakoja todella tiiviinä.

Raision mukaan edelliset todella kuivat kesät nähtiin vuosina 2002 ja 2003. Tuolloin jo keväällä kasvuolosuhteet olivat heikot. Myös vuosien 2006 ja 2010 kesät olivat kuivia. Puut hyötyvät eniten märistä ja suhteellisen viileistä kasvukausista, jollainen oli myös vuonna 2017. Tällöin ne pääsevät tankkaamaan tulevien yllätysten varalta.

Puuasiantuntijan vinkit kotipihoille

Ennakointi on paras lääke: nuorten arvokasvien kastelu kannattaa vielä, sillä aivan pieni sademäärä ei auta vähällä vedellä olleita kasveja toipumaan.

Pienet vastaistutetut puuntaimet ja pensaat hyötyvät lisävedestä eniten.

Ruohovartisia kasveja voi auttaa pelkkä suihkuttelu nestejännityksen palauttamiseksi.

Kookkaiden puiden ja vanhojen pensaiden juuristo on levinnyt laajalle alueelle, joten kastelu kannattaa suunnata koko latvuksen alle. Mutta suuria puita ei yleensä kastella kuin poikkeustapauksissa, kun haluaa ehdottomasti varmistaa pihan arvopuun hyvinvoinnin. Iso puu tarvitsee satoja litroja vettä päivässä, mutta sekin voi hyötyä jo 100-150 litran hiljakseen valutetusta vesimäärästä, joka pitää sen hienojuuriston virkeänä myös pinnan tuntumassa.

Kastelu kannattaa tehdä vasta myöhään illalla tai yöaikaan, jolloin haihtuminen on vähäisintä.

Lähde: Helsingin kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.