Tilastotieteilijät murskaavat väitteen 71,8 prosentin työllisyysasteen vilpistä – "Ymmärrettävää, että käydään keskustelua"

71,8 prosentin työllisyysaste pitää paikkansa, kertovat tilastotieteilijät. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Tilastokeskuksen työmarkkinatilastojen asiantuntijoiden Ulla Hannulan ja Liisa Larjan mukaan tämänhetkinen 71,8 prosentin työllisyysaste on syvemmänkin tilastokatsauksen kestävä.

– Luku on varsin lähellä hallituksen itselleen asettamaa 72 prosentin tavoitetta, joten on ymmärrettävää, että tilaston luotettavuudesta käydään vilkasta keskustelua, he kirjoittavat Tilastokeskuksen blogissaan.

Työllisyysasteen epäilijät ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti siihen, miten tilasto lasketaan. Jo tunnin työssäolo viikon aikana riittää siihen, että ihminen lasketaan työlliseksi. Hannula ja Larja kuitenkin osoittavat, että heitä ei tilastoon juuri kuulu.

Samoin alle 10 tuntia töitä viikossa tekevien määrä oli vuoden toisella neljänneksellä vain 3 000 enemmän kuin viime vuonna. Luku on pieni verrattuna työllisten määrän kokonaiskasvuun: toisella neljänneksellä työllisiä oli 79 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja näistä 12 000 teki osa-aikatyötä.

– Voi todeta, että kyllä työllisyys on pääasiassa kasvanut ihan perinteisellä vakituisella kokopäivätyöllä.

Lisäksi kirjoittajat muistuttavat, että työllisyystilastoja tehdessä työttömyysturvan saaminen ei vaikuta tilastoon. Esimerkiksi karenssia saavia ei voida näin "siivota" pois työttömien työnhakijoiden listalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.